Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs
Czas przygotowania15 min.mins
Czas gotowania12 min.mins
Czas całkowity47 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 30ciasteczek
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
200gmąki gryczanej niepalonej
50gmąki (skrobii) ziemniaczanej
125gmasła lub margaryny bezmlecznejmocno schłodzonego w lodówce
60gcukru pudru lub ksylitolu pudru
3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)lub 1 jajko
1łyżeczkaproszku do pieczenia
2łyżkisoku z cytrynyjeśli dodajesz jajko, pomiń sok z cytryny
Wykonanie
Masło siekam na mniejsze kawałki i miksuję z cukrem. Dodaję resztę składników i miksuję aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Konsystencja powinna być taka, jak ciasto kruche.
Formułuję kulę z ciasta i owijam w folię spożywczą. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5-0,7 cm podsypując lekko mąką gryczaną. Dodaję wzory wałeczkiem, wykrawam kółka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C na ok 12-15 minut.