Krem z pieczarek – pyszna i prosta zupa pieczarkowa

Ostatnio mamy fazę na zupy. Jemy je bardzo często. Dodajemy grzanki i już nie potrzebujemy drugiego dania. Zupy krem są bardzo pożywne i syte. Dziś chciałam Wam pokazać mój przepis na taką zupę. Zupa krem z pieczarek. Uwielbiana przez mojego syna.

Prosta zupa krem z pieczarek

Zupę pieczarkową już kiedyś wstawiałam na bloga, ale wpis jest bardzo stary i opatrzony okropnym zdjęciem, więc nawet do niego nie linkuję 😉

Ta zupa krem z pieczarek jest prosta i przepyszna. Moje dzieci ją bardzo lubią. My z mężem zresztą też. Syn mówi, że jest tak dobra jak w przedszkolu, więc nie ma to tamto! Dorównać smakom, które dzieci znają z przedszkola czasem nie jest prosto, kto ma przedszkolaki, to rozumie o czym mówię. 🙂 Na szczęście mi się czasem udaje i mam wtedy najszczęśliwsze dziecko pod słońcem.

Polecam Wam przygotowanie zupy krem z pieczarek według tego przepisu. Robi się bardzo szybko. Z tej porcji mamy obiad praktycznie na dwa dni.

Dodajemy do tej zupki śmietankę i grzanki z chlebka, który jest dozwolony. Pyszne połączenie, mówię Wam!

Prosta zupa krem z pieczarek

Prosta zupa krem z pieczarek

Kategoria: Dania główne, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: zupa krem
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 kawałek pora

Wykonanie

  • Pieczarki obieram i kroję w plasterki. Cebulę i czosnek siekam. Marchewkę i pietruszkę trę na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki kroję w kostkę.
  • Na łyżce oliwy podsmażam cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Dodaję pieczarki i smażę na średnim ogniu, do zarumienienia. Posypuję pieprzem i dużą szczyptą soli.
  • Dodaje starte warzywa i chwilę podsmażam całość. Zalewam wodą, dodaję kawałek selera i pora. Przykrywam i gotuję ok 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Wyjmuję z zupy por i seler, resztę blenduję na krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • Podaję ze śmietanką zwykłą lub kokosową. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Zupa krem z pieczarek

E-book zdrowe śniadania

Polecam też inne zupy krem:

(Visited 11 489 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 4 komentarzy

  1. Dominika

    Naprawdę pysznie wygląda ta zupa, szczególnie z tym serduszkowym szlaczkiem 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      hehe szlaczek nawet wyszedł 😀 zawsze mam z tym problem, by te kleksy śmietanki ładnie się prezentowały, a tu nawet się udało 🙂