Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Zupa krem jarzynowa

Mam przygotowanych dla Was kilka bardzo prostych przepisów. Nie do końca jestem pewna, czy chcecie takie przepisy widzieć na blogu, dlatego dajcie mi znać w komentarzu, co o nich myślicie. Sądząc po najczęściej odwiedzanych przepisach bloga, myślę, że przypadną Wam do gustu. Ta zupa krem jarzynowa jest prosta, szybka i smakuje wszystkim, a w szczególności dzieciom.

Nazwa żółta zupa została nadana dawno temu, nie wiem dokładnie w jakich okolicznościach, ale taką zupę robi moja teściowa. Jej przepis został mi przekazany jako przepis na żółtą zupę właśnie. Taką zupę krem jarzynową robię bardzo często. Jest to taka zupa na co dzień, krem jarzynowy na szybko, przed drzemką jakiegoś małego Nicponia 😉 Teraz już sama nie wiem, ile w tym przepisie jest oryginału mojej teściowej, a ile mojej wersji, ale myślę, że za dużo nie da się tutaj wykombinować. Ważne, że smakuje i dzieciom i dorosłym. Szczególnie z grzankami i posypana natką pietruszki. U nas koniecznie taka zupa krem jarzynowa, jak i każda inna zupa krem, musi być z grzankami.

Same grzanki muszą być koniecznie podane obok zupy, w miseczce. Muszą pozostać chrupiące do samego nałożenia na łyżkę 😉 Zawsze się dziwię osobom, które specjalnie topią grzanki w zupie i czekają aż rozmokną 😀 A jak to jest u Was? Lubicie chrupiące? 🙂

Polecam!

Zupa krem jarzynowa

Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem

Kategoria: Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 1/4 część selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 kromki pieczywa
  • olej lub masło do smażenia grzanek opcjonalnie
  • 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie

  • Cebulę por i czosnek obieram i kroję w plasterki.
  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i myję. Warzywa kroje w plasterki, ziemniaki w grubszą kostkę.
  • W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy/oleju. Wsypuję cebulę, por i czosnek i podsmażam. Dodaję pokrojone warzywa i chwilę razem smażę. Wlewam bulion lub wodę, dodaję listek laurowy i ziele, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, czyli ok 20 minut.
  • Po tym czasie wyłączam gaz, daję zupie lekko przestygnąć, wyjmuję ziele angielskie i listek laurowy. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i dużą szczyptą pieprzu.
  • Na patelni z dodatkiem odrobiny masła lub oleju podsmażam, pokrojone wcześniej w kostkę, kromki pieczywa, aż będą chrupiące.
  • Gotową zupę wlewam na talerze, posypuję natką pietruszki i podaje do niej grzanki.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Zupa krem jarzynowa

 

 

(Visited 34 849 times, 5 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Zupa pycha. Długo szukałam bloga z przepisami bez alergenów! Dziękuje , kopalnia pysznych smaków ❤️ Będę stałym bywalcem

  2. Zupka super choć nieładnie to wygląda jak tagi są oznaczone “wegetariańskie, wegańskie”, a w przepisie podany bulion mięsny mimo, że wiadomo, że to opcjonalne. Pozdrawiam 🙂

  3. Właśnie ugotowałam, rewelacyjna. Wtrząchnęłyśmy z córką po wielkim talerzu :-).
    Na pewno zagości w naszej kuchni

  4. Rewelacyjny przepis 🙂 prosty szybki i z pewnością smaczny. Do zup kremów przekonałam się nie tak dawno i szukam fajnych łatwych przepisów, które mogę wykorzystać na obiad w tygodniu, kiedy wracam z pracy i nie chce mi się godzinami stać przy “garach” 🙂 Oby jak najwięcej takich 😀
    Na Twojego bloga trafiłam szukając przepisów na pierogi z mięsem i już widzę, że zostanę w Twojej kuchni na dłużej 😉
    Pozdrawiam cieplutko i lecę pomyszkować w Twoich przepisach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating