Mam przygotowanych dla Was kilka bardzo prostych przepisów. Nie do końca jestem pewna, czy chcecie takie przepisy widzieć na blogu, dlatego dajcie mi znać w komentarzu, co o nich myślicie. Sądząc po najczęściej odwiedzanych przepisach bloga, myślę, że przypadną Wam do gustu. Ta zupa krem jarzynowa jest prosta, szybka i smakuje wszystkim, a w szczególności dzieciom.
Nazwa żółta zupa została nadana dawno temu, nie wiem dokładnie w jakich okolicznościach, ale taką zupę robi moja teściowa. Jej przepis został mi przekazany jako przepis na żółtą zupę właśnie. Taką zupę krem jarzynową robię bardzo często. Jest to taka zupa na co dzień, krem jarzynowy na szybko, przed drzemką jakiegoś małego Nicponia 😉 Teraz już sama nie wiem, ile w tym przepisie jest oryginału mojej teściowej, a ile mojej wersji, ale myślę, że za dużo nie da się tutaj wykombinować. Ważne, że smakuje i dzieciom i dorosłym. Szczególnie z grzankami i posypana natką pietruszki. U nas koniecznie taka zupa krem jarzynowa, jak i każda inna zupa krem, musi być z grzankami.
Same grzanki muszą być koniecznie podane obok zupy, w miseczce. Muszą pozostać chrupiące do samego nałożenia na łyżkę 😉 Zawsze się dziwię osobom, które specjalnie topią grzanki w zupie i czekają aż rozmokną 😀 A jak to jest u Was? Lubicie chrupiące? 🙂
Polecam!
Zupa krem jarzynowa, czyli żółta zupa krem
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe korzenie pietruszki
- 1 duża marchewka
- 3-4 ziemniaki
- 1 biała część pora
- 1/4 część selera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 kromki pieczywa
- olej lub masło do smażenia grzanek opcjonalnie
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie
- Cebulę por i czosnek obieram i kroję w plasterki.
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i myję. Warzywa kroje w plasterki, ziemniaki w grubszą kostkę.
- W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy/oleju. Wsypuję cebulę, por i czosnek i podsmażam. Dodaję pokrojone warzywa i chwilę razem smażę. Wlewam bulion lub wodę, dodaję listek laurowy i ziele, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, czyli ok 20 minut.
- Po tym czasie wyłączam gaz, daję zupie lekko przestygnąć, wyjmuję ziele angielskie i listek laurowy. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i dużą szczyptą pieprzu.
- Na patelni z dodatkiem odrobiny masła lub oleju podsmażam, pokrojone wcześniej w kostkę, kromki pieczywa, aż będą chrupiące.
- Gotową zupę wlewam na talerze, posypuję natką pietruszki i podaje do niej grzanki.
- Smacznego!
Najlepsza! Robiłam już ją chyba z 20 razy 😀 dziękuję za przepis
Cudownie, bardzo się cieszę! 🙂
Zupa pycha. Długo szukałam bloga z przepisami bez alergenów! Dziękuje , kopalnia pysznych smaków ❤️ Będę stałym bywalcem
Super! Bardzo mi miło to słyszeć 🙂 Dziękuję za ocenę i komentarz!
Zupka super choć nieładnie to wygląda jak tagi są oznaczone “wegetariańskie, wegańskie”, a w przepisie podany bulion mięsny mimo, że wiadomo, że to opcjonalne. Pozdrawiam 🙂
Racja. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie mam pojęcia dlaczego tutaj dodałam te tagi, zazwyczaj staram się tego pilnować.
Pyszna, prosta i szybka. Polecam!!! ❤️
Przepyszna!! Właśnie zrobiłam, mąż zachwycony 🙂
Pyszotto 🙂 polecam
Dziękuję! cieszę się, że smakowała 😀
Właśnie ugotowałam, rewelacyjna. Wtrząchnęłyśmy z córką po wielkim talerzu :-).
Na pewno zagości w naszej kuchni
Rewelacyjny przepis 🙂 prosty szybki i z pewnością smaczny. Do zup kremów przekonałam się nie tak dawno i szukam fajnych łatwych przepisów, które mogę wykorzystać na obiad w tygodniu, kiedy wracam z pracy i nie chce mi się godzinami stać przy “garach” 🙂 Oby jak najwięcej takich 😀
Na Twojego bloga trafiłam szukając przepisów na pierogi z mięsem i już widzę, że zostanę w Twojej kuchni na dłużej 😉
Pozdrawiam cieplutko i lecę pomyszkować w Twoich przepisach.
Bardzo miło mi to czytać 😀 Rozgość się 🙂 Staram się właśnie tak gotować, by nie spędzać w kuchni całego dnia 🙂 Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂
No i nie Ty jedna, dlatego wiecej takich szybkich, krotkich przepisow 🙂