Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

zupa z soczewicy czerwonej

Wrzesień w kalendarzu, liście brązowieją w parku, jesień czuć w powietrzu. 15 stopni na dworze, w moim mieszkaniu na parterze tylko kilka stopni więcej. Kolejna herbata na rozgrzanie wypita, czas wziąć się za coś treściwszego.  Zupa z soczewicy czerwonej! O tak! Tego mi trzeba!

Zdążyłam już zatęsknić za zupami krem. Latem nie miałam ochoty ich robić. Kiedy za oknem robi się chłodniej, znów nabieram na nie ochoty. Możecie znaleźć na moim blogu kilka propozycji.  Z dyni i papryki pieczonej, z pieczonych warzyw, z pomidorów a także z pora i ziemniaków. Może będzie tej jesieni okazja, by do tej kolekcji dołączyły inne moje ulubione zupy krem 🙂 Jeszcze kilka mam w zanadrzu 🙂

Ta zupa z czerwonej soczewicy jest jedną z moich ulubionych. Koniecznie wypróbujcie!

Z podanych proporcji wyszło mi ok 2 litry zupy. Zupa jest lekko pikantna. Dla mnie taka wersja jest najsmaczniejsza 🙂

Kwestia ilości przypraw jest indywidualna. Jeśli lubisz łagodniejsze zupy, dodaj początkowo ich mniej i ewentualnie dopraw pod koniec.

Przepis zapowiadałam już na facebooku, Mam nadzieję, że za długo nie kazałam Wam na niego czekać 😉

zupa z soczewicy czerwonej

Zupa z soczewicy czerwonej, rozgrzewająca zupa krem

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 15 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cm plasterek imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne) lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze smaki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach można zastąpić czarnym lub kolorowym
  • 1 i 1/2 litra wody lub bulionu

Wykonanie

  • Cebulę kroję w kostkę, marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach, czosnek siekam drobno, a ziemniaki obieram i kroję w dość drobną kostkę (ok 1 cm.)
  • Pieprz, kolendrę i kumin przekładam do moździerza i rozgniatam.
  • Do garnka wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam na średnim ogniu, wsypuję przyprawy z moździerza, dodaję pozostałe przyprawy poza solą i chwilę je smażę. Dodaję cebulę i czosnek i smażę dalej ok 2 minuty.
  • następnie dodaję marchew i ziemniaki. Mieszam i po chwili dołącza do warzyw przepłukana na sitku pod bieżącą wodą soczewica.
  • Zalewam warzywa bulionem lub wodą, dodaję sól i przykrywam.
  • Gotuję ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Blenduję gotową zupę i ewentualnie doprawiam.
  • Podaję taką zupkę z grzankami lub po prostu tylko posypaną zieloną pietruszką 🙂 Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 1 942 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *