Dzisiejszy przepis-zupa krem z pieczonych warzyw: marchewki, papryki i pomidorów to cudowna, aromatyczna, gęsta propozycja na obiad, przystawkę, przekąskę…na każdą okazję! Pieczona marchew, papryka i pomidory nabierają cudownego, aromatu i smaku. Lekko doprawione solą i ostrą papryką zmiksowane tworzą zupę krem idealną. Szczerze mówiąc, jest to najlepsza zupa krem, jaką jadłam.

Słyszeliście o nowym trendzie związanym ze zdrowym żywieniem, który nazywa się Souping?
Souping, czyli generalnie moda na jedzenie zup krem, która wywodzi się z Zachodu jest zdrowszą wersją dla popularnego obecnie juicing-u. Zupy krem są sycące, niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne i witaminy, a przy okazji nie zawierają cukru, glutenu ani laktozy. Zamiast sięgać po przekąski, typu drożdżówka, batonik czy słodki soczek, możemy wybrać zdrowszą wersję w postaci zupy krem.
Już w kwietniu 2017 roku Warszawiacy będą mogli wypatrywać na ulicach zielonego roweru, czyli mobilnego stanowiska marki Green Bike Mobilne stoisko z zupami typu krem, ale także izotoniczną limoniadą, odświeżającą lemoniadą oraz pobudzającą ice-tea.
Dzisiejszy przepis na zupę krem z pieczonych warzyw: marchewki, papryki i pomidorów jest stworzony specjalnie dla marki Green Bike, więc będziecie mieć możliwość spróbowania takiej zupy w ramach tego projektu.
Zapraszam Was na stronę Green Bike oraz ich fanpage na Facebooku, takie projekty warto wspierać!
Zupa krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów
Ingredients
- 2 marchewki
- 2 duże papryki czerwone
- 500 g pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 700 ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka listków bazylii
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy
Instructions
- Marchewkę obieram i kroję na mniejsze części. Pomidory parzę we wrzątku, obieram ze skórki i kroję na pół. Paprykę kroje na mniejsze części i usuwam gniazda nasienne. Warzywa (marchewkę, pomidory, paprykę i ząbki czosnku) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 30 minut, aż będą miękkie.
- Po tym czasie warzywa wyjmuję. Czosnek obieram. Z papryki powinna teraz dość łatwo odejść skórka. Jeśli nie chce się oddzielić, zawijam paprykę na chwilę w folię aluminiową i jak trochę przestygnie zdejmuję skórkę.
- W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam posiekaną cebulę, chwilkę smażę i dodaję resztę warzyw, bazylię oraz bulion lub wodę. Miksuję blenderem na gładki krem.
- Zupę doprawiam papryką i solą. Podaję posypaną prażonymi pestkami dyni lub słonecznika
Jak długo i w jakiej temperaturze piec warzywa? Bo nie napisane 🙁
Dziękuję bardzo za komentarz. Widzę, że gdzieś mi wcięło co najmniej jedno zdanie. Już poprawiłam 🙂 W 180st. C przez ok 30 minut, aż warzywa będą miękkie 🙂 Pozdrawiam!
Fakt, że zupa wydaje się nieco bardziej praco- i energochłonna niż klasyczna, ale czego się nie robi dla głębi smaku i radości podniebienia. 🙂 Bardzo lubię zupy krem również dlatego, że są bardzo łagodne dla żołądka, a jako osoba dość nerwowa mam z żołądkiem spore problemy. Co do inicjatywy Green Bike – rewelacja! Warto promować zdrowe zwyczaje w kuchni, a zupy krem to wspaniała alternatywa dla klasycznych, tłustych, zabielanych śmietaną zup.
Dokładnie, dla tego smaku warto poświęcić odrobinę więcej czasu. Szkoda że tylko w Warszawie będzie ta akcja Green Bike, uważam że w innych miastach też by to miało sens 🙂 Zupa i w drogę! 🙂
Zupy krem uwielbiam!!! Moje ostatnie odkrycie to zupa krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Twój przepis spróbuję ale to jak się pojawią dobre pomidory i papryki ❤
też z czekam na ten moment z utęsknieniem, aż pomidory będą miały w końcu smak a papryka trochę stanieje 😉 Muszę wypróbować takiej zupy z pieczonej pietruszki i gruszki, ciekawe połączenie 🙂 Jak doprawiasz taką zupę?
Jako że gotuję dla malucha 11 miesięcznego, to bez soli. Dobra pietruszka ma bardzo wyrazisty smak, po upieczeniu jeszcze bardziej, więc jak się nie ma obsesji na punkcie slonego, to przejdzie
Zdecydowanie muszę wypróbować 🙂 Dziękuję!
Zdecydowanie moje smaki, muszę ją wypróbować przy okazji 🙂
Zapraszam! 🙂 Napisz później czy smakowała 🙂
Uwielbiam zupy kremy. Są smaczne, pożywne i zdrowe. Twoja wersja zupy kremu zapowiada się bardzo smacznie. Koniecznie do wypróbowania 🙂
Mam nadzieję że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam!
Fajna zupa 🙂 właśnie szukałam pomysłu na obiad i znalazłam 🙂 Dam znać jak smakowało.
Super 🙂 Daj znać koniecznie! Pozdrawiam!
Smakowicie to wszystko wygląda. Nazwa bloga fantastyczna. Z przyjemnością zostanę na dłużej.
Dziękuję! 🙂 rozgość się!
Ten przepis na pewno wypróbuję!
Mam nadzieję, że wyjdzie smacznie 🙂 Pozdrawiam!
Powiem szczerze że uwielbiam kremy i zupy 🙂 takiego polaczenia nie próbowałam i juz laduje na mojej liście przepisów do zrobienia 🙂
Zapraszam 🙂 Daj koniecznie znać czy smakowało! 🙂
Wygląda smakowicie. Zawsze szukam nowych pomysłów i ten bardzo przypadł mi do gustu. Wskakuje na listę moich przepisów do wypróbowania 🙂
Ciesze się że się podoba 🙂 Zapraszam do wypróbowania i daj proszę znać czy smakowało 🙂
To musi być pyszne 🙂 Chętnie spróbuje wykonać i zjem!
dziękuję 🙂 zapraszam! Daj znać czy smakowało 😉