Zupa krem z pieczonych warzyw – marchewki, papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonych warzywDzisiejszy przepis-zupa krem z pieczonych warzyw: marchewki, papryki i pomidorów to cudowna, aromatyczna, gęsta propozycja na obiad,  przystawkę, przekąskę…na każdą okazję! Pieczona marchew, papryka i pomidory nabierają cudownego, aromatu i smaku. Lekko doprawione solą i ostrą papryką zmiksowane tworzą zupę krem idealną. Szczerze mówiąc, jest to najlepsza zupa krem, jaką jadłam.

Stanowisko Green Bike

Słyszeliście o nowym trendzie związanym ze zdrowym żywieniem, który nazywa się Souping?

Souping, czyli generalnie moda na jedzenie zup krem, która wywodzi się z Zachodu jest zdrowszą wersją dla popularnego obecnie juicing-u. Zupy krem są sycące, niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne i witaminy, a przy okazji nie zawierają cukru, glutenu ani laktozy. Zamiast sięgać po przekąski, typu drożdżówka, batonik czy słodki soczek, możemy wybrać zdrowszą wersję w postaci zupy krem.

Już w kwietniu 2017 roku Warszawiacy będą mogli wypatrywać na ulicach zielonego roweru, czyli mobilnego stanowiska marki Green Bike   Mobilne stoisko z zupami typu krem, ale także izotoniczną limoniadą, odświeżającą lemoniadą oraz pobudzającą ice-tea.

Dzisiejszy przepis na zupę krem z pieczonych warzyw: marchewki, papryki i pomidorów jest stworzony specjalnie dla marki Green Bike, więc będziecie mieć możliwość spróbowania takiej zupy w ramach tego projektu.

Zapraszam Was na stronę Green Bike oraz ich fanpage na Facebooku, takie projekty warto wspierać!

 

stanowisko Green Bike
Zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw - marchewki, papryki i pomidorów

Kategoria: Dania główne, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Gotowanie 10 min.
Łącznie 1 godz. 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 duże papryki czerwone
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka listków bazylii
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

  • Marchewkę obieram i kroję na mniejsze części. Pomidory parzę we wrzątku, obieram ze skórki i kroję na pół. Paprykę kroje na mniejsze części i usuwam gniazda nasienne. Warzywa (marchewkę, pomidory, paprykę i ząbki czosnku) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 30 minut, aż będą miękkie.
  • Po tym czasie warzywa wyjmuję. Czosnek obieram. Z papryki powinna teraz dość łatwo odejść skórka. Jeśli nie chce się oddzielić, zawijam paprykę na chwilę w folię aluminiową i jak trochę przestygnie zdejmuję skórkę.
    Zupa krem z pieczonych warzyw
  • W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam posiekaną cebulę, chwilkę smażę i dodaję resztę warzyw, bazylię oraz bulion lub wodę. Miksuję blenderem na gładki krem.
  • Zupę doprawiam papryką i solą. Podaję posypaną prażonymi pestkami dyni lub słonecznika
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 7 677 times, 6 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

24 Odpowiedzi do “Zupa krem z pieczonych warzyw – marchewki, papryki i pomidorów”

  1. Fakt, że zupa wydaje się nieco bardziej praco- i energochłonna niż klasyczna, ale czego się nie robi dla głębi smaku i radości podniebienia. 🙂 Bardzo lubię zupy krem również dlatego, że są bardzo łagodne dla żołądka, a jako osoba dość nerwowa mam z żołądkiem spore problemy. Co do inicjatywy Green Bike – rewelacja! Warto promować zdrowe zwyczaje w kuchni, a zupy krem to wspaniała alternatywa dla klasycznych, tłustych, zabielanych śmietaną zup.

    1. Dokładnie, dla tego smaku warto poświęcić odrobinę więcej czasu. Szkoda że tylko w Warszawie będzie ta akcja Green Bike, uważam że w innych miastach też by to miało sens 🙂 Zupa i w drogę! 🙂

  2. Zupy krem uwielbiam!!! Moje ostatnie odkrycie to zupa krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Twój przepis spróbuję ale to jak się pojawią dobre pomidory i papryki ❤

    1. też z czekam na ten moment z utęsknieniem, aż pomidory będą miały w końcu smak a papryka trochę stanieje 😉 Muszę wypróbować takiej zupy z pieczonej pietruszki i gruszki, ciekawe połączenie 🙂 Jak doprawiasz taką zupę?

      1. Jako że gotuję dla malucha 11 miesięcznego, to bez soli. Dobra pietruszka ma bardzo wyrazisty smak, po upieczeniu jeszcze bardziej, więc jak się nie ma obsesji na punkcie slonego, to przejdzie

  3. Wygląda smakowicie. Zawsze szukam nowych pomysłów i ten bardzo przypadł mi do gustu. Wskakuje na listę moich przepisów do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *