Ostatnio na wagę złota są u mnie szybkie obiady, które nie wymagają wiele pracy. Taki właśnie jest ten przepis na ryż z kurczakiem curry i pieczonym kalafiorem. Prosty, szybki i bardzo smaczny. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Przepis na ryż z kurczakiem curry i pieczonym kalafiorem
Curry z kurczakiem przygotowuję w czasie, kiedy piecze się kalafior i gotuje ryż, więc obiad jest gotowy praktycznie w pół godziny. Jeśli więc szukasz pomysłów na obiad, który zrobisz w 30 minut po powrocie z pracy, to ten przepis jest idealny.
Pieczony w przyprawach kalafior to świetny dodatek do takiego ryżu z kurczakiem curry. Całe danie nabiera z nim wyjątkowego smaku. Bardzo polecam Wam pieczenie warzyw zamiast ich gotowania. Warzywa pieczone w piekarniku są bogatsze w smaku i nadają potrawom nowego charakteru.
Curry z tego przepisu nie jest bardzo pikantne. Stopień ostrości dania dostosuj do swoich smaków. Ja nie dodaję zbyt dużo chilli, tak by zjadły również dzieci. Swoją porcję można doprawić już na talerzu, według indywidualnych gustów gości.
Ryż z kurczakiem curry i pieczonym kalafiorem
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 sztuka piersi kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4-1/2 łyżeczki chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej- opcjonalnie
- świeża kolendra
- olej do smażenia
Pieczony kalafior
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Wykonanie
- Kalafior dzielę na różyczki. Myję i osuszam dokładnie. Polewam olejem i posypuję przyprawami. Mieszam dokładnie rozprowadzając przyprawy po wszystkich różyczkach.
- Wykładam płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
- Kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem.
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno.
- Na patelnię wlewam ok 2 łyżki oleju. Dodaję curry, kurkumę i chilli oraz cebulę i smażę razem, aż cebula się zeszkli. Dodaję kurczaka i smażę na złoty kolor. Pod koniec dodaję czosnek i chwilę jeszcze smażę.
- Dodaję sok z cytryny, mleko kokosowe i duszę ok 15 minut, aż woda wyparuje i sos zgęstnieje. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można dodać mieszankę skrobi i wody (ok 1/2 łyżeczki skrobi rozmieszana z odrobiną wody) i zagotować.
- Podaję z ryżem ugotowanym na sypko i posiekaną kolendrą. Smacznego!
A Wy, lubicie curry? W wersji bezmięsnej, jak to moje curry z ciecierzycy czy raczej tradycyjnie, z kurczakiem? Ja lubię obie wersje. Mam jeszcze na blogu inny przepis na curry. Ten z kurczakiem i pomidorami też jest wart wypróbowania – KLIK.
Witam, czym można zastąpić mleko kokosowe? 🙂
uwielbiam curry
Bardzo smaczne!!!Polecam przepis:)
proste, szybkie i smaczne 🙂