Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką na grilla

Jak ja się cieszę, że jest wiosna! Kwitnie wszystko dookoła, zieleni się. Od razu chce się żyć! Kiedy jest wiosna i słoneczko, to i jest i grillowanie! Ja w ten weekend otwarłam sezon grillowy. Pojechaliśmy do mojej kochanej siostry i spędziliśmy pół dnia na świeżym powietrzu, zajadając grillowane pyszności. Ja przygotowałam sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i rzodkiewką, która bardzo wszystkim smakowała. Taka sałatka ziemniaczana jest idealna na grilla. Pasuje i do mięs z grilla i do grillowanych warzyw. 

Sałatka ziemniaczana na grilla

Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem na pewno i Wam zasmakuje. Mogą ją przygotować osoby na diecie bez mleka jajek i glutenu. W wersji wegańskiej wystarczy sos przygotować z samego majonezu z aquafaby lub wymieszać go pół na pół z jogurtem roślinnym.

Oryginał tej sałatki na grilla jest właśnie na bazie jogurtu z majonezem i czosnkiem. Idealnie się komponuje z ziemniakami, ogórkiem i świeżą, chrupiącą rzodkiewką.

Zapraszam Was na przepis, który urozmaici i dopełni dania z grilla na Waszych plenerowych imprezach. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem. Przepyszna!

Z podanych składników tej sałatki na grilla wychodzi pełna średniej wielkości miska. Myślę, że spokojnie starczy jako dodatek do dań z grilla dla 6-8 osób.

A Wy już zaczęliście sezon na dania z grilla?

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem na grilla

Sałatka ziemniaczana na grilla

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką na grilla

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 6 osób
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,3 kg ziemniaków
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 180 ml jogurtu naturalnego+ 2 łyżki majonezu w wersji wegańskiej 200 ml majonezu z aquafaby* (przepis podlinkowany poniżej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Studzę i obieram. Kroję w niedużą kosteczkę.
  • Rzodkiewki kroję w półplasterki, ogórki w kosteczkę, koperek i szczypiorek siekam.
  • Do miski wsypuję wszystkie pokrojone składniki. W osobnej miseczce mieszam jogurt i majonez, dodaję przeciśnięty czosnek, wlewam do sałatki i mieszam. Doprawiam dość obficie solą i pieprzem.
  • Sałatkę odkładam do lodówki minimum na godzinę, by się przegryzła, a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!

Notes

  • majonez z aquafaby - przepis tutaj. Można użyć pół na pół jogurtu roślinnego i majonezu z aquafaby, by sałatka nie była za tłusta.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 24 851 times, 5 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating