Kolejny przepis na tort na moim blogu to tort bez pieczenia bez mleka, jajek i glutenu. Tort na zimno z owocami. Można powiedzieć, że to taki torcik sernik na zimno z owocami. Ja użyłam do przygotowania tortu jagód leśnych, ale można użyć innych owoców — truskawki, maliny, jeżyny, borówki sprawdzą się wyśmienicie.
Tort bez pieczenia z owocami. Tort bez mleka, jajek i glutenu.
Podobny, tylko na spodzie pieczonym i z truskawkami znajduje się w moim bezpłatnym ebooku. Jest taki ładny, że wybrałam jego zdjęcie na okładkę tego ebooka. 🙂
Tort bez pieczenia zrobiłam na urodziny córeczki, więc jest to przepis idealny dla alergika. Nie ma w nim jajek, mleka krowiego ani glutenu. Dla zdrowia słodzony jest daktylami i miodem.
Taki torcik na zimno smakował nie tylko dzieciom, które są na diecie, ale wszystkim gościom. Masa przypomina sernik jagodowy na zimno o konsystencji ptasiego mleczka. Niebo w gębie można by powiedzieć!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na tort bez mleka jajek i glutenu albo po prostu zdrowego tortu dla alergika, to ten przepis jest idealny. Torcik jest lekki, pyszny i zdrowy. Taki fit tort bez pieczenia. Polecam serdecznie ten, jak i inne przepisy na tort z mojego bloga. Pod przepisem znajdziesz odnośniki do pozostałych tortowych inspiracji Nicponia.
Przez to, że nie mam zbyt dużego mieszkania, to imprezy urodzinowe robię na dwie tury. Ten tort bez pieczenia przygotowałam na pierwszą z nich, a na drugą zrobiłam inny, również pyszny. Drugi tort był całkiem wegański (bez miodu i żelatyny) i przepis na niego pojawi się wkrótce. Bądźcie czujni! 🙂
Tort bez pieczenia z owocami (bez mleka, jajek i glutenu)
Składniki
Spód tortu bez pieczenia
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki płatków owsianych proporcje i rodzaje orzechów/płatków można zmieniać według potrzeb i gustów
- 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła
- 1 szczypta soli
Masa owocowa
- 400-500 gram owoców np jagód mogą być mrożone
- 0,5 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego w lodówce (24 godziny)
- 2 opakowania galaretki o smaku owoce leśne
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
Wykonanie
- Daktyle zalewam wrzątkiem na ok 15 minut. Po tym czasie odcedzam i wraz z resztą składników wkładam do malaksera. Miksuję, aż postanie gęsta, klejąca masa. W razie gdyby była zbyt sypka, można dolać odrobinę wody z moczenia daktyli.
- Tortownicę wykładam dokładnie folią spożywczą. wykładam na spód masę z orzechów i daktyli, rozprowadzam po dnie i dociskam np szklanką lub zwilżoną dłonią.
- 1 galaretkę rozpuszczam w 400ml gorącej wody, dodaję 2 łyżeczki żelatyny i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
- Owoce, stałą część (bez wody) z mleka kokosowego i 2 łyżki miodu miksuję na gładką masę. Dodaję chłodną galaretkę z żelatyną i mieszam dokładnie.
- Aquafabę ubijam na sztywno, tak jak białko jajka. Dodaję łyżkę słodzidła (jeśli używasz cukru, ksylitolu czy erytrolu, zmiel je przed połączeniem z aquafabą na puder) i ubijam dalej.
- Delikatnie, łyżką łączę masę owocową z ubitą pianą. Wylewam na przygotowany spód i wkładam do lodówki.
- Przygotowuję drugą galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i odkładam do wystudzenia. Kiedy masa owocowa stężeje, układam na nią owoce i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.
- Smacznego!
a czy zamiast galaretki na wierzchu, można polać ciasto rozpuszczoną czekoladą?
Myślę, że nie potrafiłbym się obejść bez różnych ciast i słodyczy, dlatego bardzo doceniam taką różnorodność w przepisach bezglutenowych. Dla osób z nietolerancją glutenu jest to naprawdę coś przydatnego. A tort z pewnością wypróbuję!
Miło mi to słyszeć. Dziękuję 🙂
Witam, czy można czymś zastąpić Płatki owsiane?
Tak, oczywiście. Można dać inne płatki, np jaglane. Można zwiększyć ilość kokosa lub migdałów albo dodać inne orzechy.
Pani Karolino, 2 pytania laika:
1.Czy aqufaba powinna być schłodzona?
2. Czy mrozone jagody muszę wcześniej rozmrozić?
Pozdrawiam serdecznie
Aquafaba nie musi być schłodzona. A jagody najlepiej jest rozmrozić i trochę odcisnąć z wody 🙂 powodzenia!
Dziękuję! Jeszcze jedno pytanie 🙂
Czy galaretka o smaku czarnej porzeczki będzie ok, czy lepiej zdecydować się na coś mniej kwaśnego: malina/poziomka/truskawka? Niestety brak mi owoców leśnych.
Myślę, że raczej coś mniej kwaśnego, np. Truskawka 🙂