Dziś przepis na tort z kremem orzechowym, bezglutenowy i wegański. Przepis na ten tort miałam w głowie od dłuższego czasu. W końcu zabrałam się za jego przygotowanie. Popełniłam jednak jeden błąd, który sprawił, że zamiast dużego tortu zrobiłam takie małe torciki, które widzisz na zdjęciu 🙂
Najlepszy biszkopt wegański i bezglutenowy do tortu
Jeśli śledzisz moje relacje na Instagramie, to pewnie wiesz, że piekłam biszkopt na aquafabie. Tak bardzo skupiłam się na tym, by dobrze ją ubić, że zapomniałam o dodaniu sody i proszku do pieczenia 🙂 Biszkopt zbyt wiele nie urósł, ale na szczęście i tak się udał. Uwielbiam ten przepis na biszkopt z aquafaby. Tym razem zamiast mąki gryczanej dodałam owsianą. Muszę Wam powiedzieć, że jest genialny, choć z tego, co piszecie w komentarzach, sprawia trochę trudności. Dlatego w tym przepisie staram się dokładnie opisać jego wykonanie, by zawsze Wam się udawał.
Tort orzechowy bezglutenowy i wegański
Miałam zamiar upiec tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej. Miał być wegański i bezglutenowy. Brak dodatku sody i proszku sprawił, że zamiast dwóch blatów miałam jeden. Moje plany legły w gruzach. Na szczęście w tym dniu dotarła do mnie paczka ze sklepu tarkaimiarka.pl z takimi wykrawaczami do ciastek i wpadłam na pomysł, by je wykorzystać. Przekroiłam biszkopt na pół, posmarowałam masą, przykryłam drugą połową biszkoptu i wstawiłam do lodówki. Rano wykroiłam wzory, oblałam polewą, udekorowałam orzechami, ułożyłam na pięknej desce, którą też de facto mam od tarkaimiarka.pl i gotowe 🙂 Czy takie mini torciki nie wyglądają uroczo? 🙂
Jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić standardowy, okrągły tort z kremem orzechowym i w całości polać go polewą. Musicie tylko pamiętać o dodaniu wszystkich składników do biszkoptu 😉
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, by przez noc się przegryzł i ładnie połączył z kremem z kaszy jaglanej.
Tort z masą orzechową bezglutenowy i wegański
Składniki
Biszkopt z aquafaby
- 180 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
- 100 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej choć jak widać wychodzi bez spulchniaczy, tylko cieńszy 😉
krem orzechowy
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3,5 szklanki mleka roślinnego lub więcej w zależności od konsystencji
- 4 suszone daktyle
- 2 łyżki słodzidła ksylitol, syrop roślinny
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt z aquafaby
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
- Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C bez termoobiegu.
- Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie bardzo sztywna piana. Trwa to dość długo, ok 5-10 minut, w przeciwieństwie do białek jaj, nie musimy się martwić, że ubijamy za długo.
- Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru. Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
- Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko tyle, by wmieszać w ciasto mąkę.
- Wlewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika i piekę bez termoobiegu 30-40 minut. Nie otwieram w tym czasie piekarnika! 🙂 Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt można podzielić na dwa blaty.
masa orzechowa
- Kaszę jaglaną płuczę i przelewam na sitku wrzątkiem
- 2,5 szklanki mleka roślinnego zagotowuję i wsypuję do niego kaszę i daktyle. Mieszam, zmniejszam ogień na min i przykrywam pokrywką. Gotuję ok 15 minut.
- Po tym czasie kaszę z daktylami blenduję z pozostałym mlekiem, dolewając je stopniowo i obserwując konsystencję. Masa powinna być gładka i rzadsza niż np. budyń. Kasza w miarę studzenia będzie jeszcze gęstnieć. Może się okazać że trzeba dolać jeszcze mleka lub ewentualnie wody.
- Dodaję masło orzechowe i blenduję lub mieszam łyżką. Dodaję słodzidło.
- Odstawiam masę do przestudzenia.
polewa czekoladowa
- Czekoladę drobno siekam. Wsypuję do miski wraz z pozostałymi składnikami i nakładam na rondelek z wrzątkiem tak, by dno miski nie stykało się z wodą. Na minimalnym ogniu mieszam czekoladę cały czas, aż się dokładnie rozpuści. Jeśli polewa jest zbyt gęsta by się ładnie rozlała na torcie dolewam po łyżce tej wrzącej wody i mieszam ( jeśli dolejemy zimnego mleka, czekolada się rozwarstwi). U mnie wystarczyło dolanie 3 łyżek.
Przełożenie tortu
- Dolny blat biszkoptu lekko nasączam herbatą lub kawą. Nakładam masę orzechowo-jaglaną i przykrywam drugim blatem biszkopta. Ja wstawiłam tort do lodówki i na drugi dzień wykrajałam wzory, a dopiero później polewałam czekoladą. Jeśli jednak robisz zwykły tort, częścią masy posmaruj brzegi i polej polewą czekoladową i udekoruj np orzechami włoskimi.
- Tort przykryj i wstaw na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie
Wpis powstał we współpracy z marką tarkaimiarka.pl
Dzień dobry,
chciałabym do biszkoptu użyć białek. czy orientuje się Pani ile zastąpi aquafabe? 🙂
Jejku, torcika w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Pora spróbować 🙂