Mini torciki lub tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanejDziś przepis na tort z kremem orzechowym, bezglutenowy i wegański. Przepis na ten tort miałam w głowie od dłuższego czasu. W końcu zabrałam się za jego przygotowanie. Popełniłam jednak jeden błąd, który sprawił, że zamiast dużego tortu zrobiłam takie małe torciki, które widzisz na zdjęciu 🙂

Jeśli śledzisz moje relacje na Instagramie, to pewnie wiesz, że piekłam biszkopt na aquafabie. Tak bardzo skupiłam się na tym, by dobrze ją ubić, że zapomniałam o dodaniu sody i proszku do pieczenia 🙂 Biszkopt zbyt wiele nie urósł, ale na szczęście i tak się udał. Uwielbiam ten przepis na biszkopt z aquafaby. Tym razem zamiast mąki gryczanej dodałam owsianą. Muszę Wam powiedzieć, że jest genialny, choć z tego, co piszecie w komentarzach, sprawia trochę trudności. Dlatego w tym przepisie staram się dokładnie opisać jego wykonanie, by zawsze Wam się udawał.

Miałam zamiar upiec tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej. Miał być wegański i bezglutenowy. Brak dodatku sody i proszku sprawił, że zamiast dwóch blatów miałam jeden. Moje plany legły w gruzach. Na szczęście w tym dniu dotarła do mnie paczka ze sklepu tarkaimiarka.pl z takimi wykrawaczami do ciastek i wpadłam na pomysł, by je wykorzystać. Przekroiłam biszkopt na pół, posmarowałam masą, przykryłam drugą połową biszkoptu i wstawiłam do lodówki. Rano wykroiłam wzory, oblałam polewą, udekorowałam orzechami, ułożyłam na pięknej desce, którą też de facto mam od tarkaimiarka.pl i gotowe 🙂 Czy takie mini torciki nie wyglądają uroczo? 🙂

Jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić standardowy, okrągły tort z kremem orzechowym i w całości polać go polewą. Musicie tylko pamiętać o dodaniu wszystkich składników do biszkoptu 😉

Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, by przez noc się przegryzł i ładnie połączył z kremem z kaszy jaglanej.

Wydruk przepisu
Tort z masą orzechową bezglutenowy i wegański
tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej
Czas przygotowania 60 minut
Czas oczekiwania 4-8 godzin
Porcje
tortownica o wym. ok 24 cm
Składniki
Biszkopt z aquafaby
  • 180 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 100 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej choć jak widać wychodzi bez spulchniaczy, tylko cieńszy 😉
krem orzechowy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka roślinnego lub więcej w zależności od konsystencji
  • 4 suszone daktyle
  • 2 łyżki słodzidła ksylitol, syrop roślinny
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji
Czas przygotowania 60 minut
Czas oczekiwania 4-8 godzin
Porcje
tortownica o wym. ok 24 cm
Składniki
Biszkopt z aquafaby
  • 180 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 100 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej choć jak widać wychodzi bez spulchniaczy, tylko cieńszy 😉
krem orzechowy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3,5 szklanki mleka roślinnego lub więcej w zależności od konsystencji
  • 4 suszone daktyle
  • 2 łyżki słodzidła ksylitol, syrop roślinny
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru, ksylitolu lub innego słodzidła
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji
tort z kremem orzechowym z kaszy jaglanej
Sposób przygotowania
Biszkopt z aquafaby
  1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
  2. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C bez termoobiegu.
  3. Aquafabę z dodatkiem octu ubijam aż powstanie bardzo sztywna piana. Trwa to dość długo, ok 5-10 minut, w przeciwieństwie do białek jaj, nie musimy się martwić, że ubijamy za długo.
  4. Bardzo powoli wsypuję cukier, po jednej łyżeczce, miksując po każdej porcji ok minutę. Kiedy cały cukier już zużyję, miksuję dalej, aż w pianie nie będzie czuć pod palcami kryształków cukru. Następnie cieniutkim strumieniem wlewam olej, miksując dalej.
  5. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wsypuję powoli do ubitej piany. Mieszam delikatnie łyżką. Nie za długo, tylko tyle, by wmieszać w ciasto mąkę.
  6. Wlewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika i piekę bez termoobiegu 30-40 minut. Nie otwieram w tym czasie piekarnika! 🙂 Studzę w lekko uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt można podzielić na dwa blaty.
masa orzechowa
  1. Kaszę jaglaną płuczę i przelewam na sitku wrzątkiem
  2. 2,5 szklanki mleka roślinnego zagotowuję i wsypuję do niego kaszę i daktyle. Mieszam, zmniejszam ogień na min i przykrywam pokrywką. Gotuję ok 15 minut.
  3. Po tym czasie kaszę z daktylami blenduję z pozostałym mlekiem, dolewając je stopniowo i obserwując konsystencję. Masa powinna być gładka i rzadsza niż np. budyń. Kasza w miarę studzenia będzie jeszcze gęstnieć. Może się okazać że trzeba dolać jeszcze mleka lub ewentualnie wody.
  4. Dodaję masło orzechowe i blenduję lub mieszam łyżką. Dodaję słodzidło.
  5. Odstawiam masę do przestudzenia.
polewa czekoladowa
  1. Czekoladę drobno siekam. Wsypuję do miski wraz z pozostałymi składnikami i nakładam na rondelek z wrzątkiem tak, by dno miski nie stykało się z wodą. Na minimalnym ogniu mieszam czekoladę cały czas, aż się dokładnie rozpuści. Jeśli polewa jest zbyt gęsta by się ładnie rozlała na torcie dolewam po łyżce tej wrzącej wody i mieszam ( jeśli dolejemy zimnego mleka, czekolada się rozwarstwi). U mnie wystarczyło dolanie 3 łyżek.
Przełożenie tortu
  1. Dolny blat biszkoptu lekko nasączam herbatą lub kawą. Nakładam masę orzechowo-jaglaną i przykrywam drugim blatem biszkopta. Ja wstawiłam tort do lodówki i na drugi dzień wykrajałam wzory, a dopiero później polewałam czekoladą. Jeśli jednak robisz zwykły tort, częścią masy posmaruj brzegi i polej polewą czekoladową i udekoruj np orzechami włoskimi.
  2. Tort przykryj i wstaw na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie

Wpis powstał we współpracy z marką tarkaimiarka.pl 

(Visited 646 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *