Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Muffinki brownie z kremem kokosowymKocham brownie! Takie z chrupiącą skorupką a wewnątrz miękkie i mokre. Takie brownie w towarzystwie lodów lub śmietanki to niebo w gębie! Na urodziny synka przygotowałam taką wersję: Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego. Jestem bardzo zadowolona z efektu.

Wcześniej, kiedy robiłam pierwsze próby tego przepisu równocześnie piekło się tradycyjne brownie z mąką pszenną, też z aquafabą i szczerze mówiąc to bezglutenowe brownie bardziej mi smakowało. Brownie wegańskie bezglutenowe to deser idealny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub/i wegańskiej koniecznie wypróbuj i daj znać czy też tak sądzisz!

Krem kokosowy, którym udekorowane są babeczki, powstał z mleka kokosowego w puszce. Często w mojej bezmlecznej kuchni używam tego mleka. Jest doskonałe do sosów, zabielania zup, a jak się okazuje równie dobrze pełni rolę bitej śmietanki w przeróżnych tortach i deserach. Nie rozpływa się jak bita śmietana pozostawiona w temperaturze pokojowej. Jednak oczywiście przechowywać ją należy w lodówce.

Trzeba pamiętać, że do ubijania nadaje się tylko mocno schłodzone mleko kokosowe bez dodatków typu emulgatory. Emulgatory zapobiegają rozwarstwieniu się mleka, a nam właśnie zależy na oddzieleniu warstwy płynu od “śmietanki”. Ubijamy tylko tę twardą część, znajdującą się na górze puszki.

Tutaj znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem aquafaby zamiast jajek – Aquafaba

Kto lubi brownie? Próbowaliście je robić w wersji muffinkowej czy raczej wolicie tradycyjnie w blaszce?

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 25 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Muffinki brownie wegaskie bezglutenowe

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 200 g cukru lub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
  • 1 łyczeka cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 12 łyżek Aquafaba wody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce 😉
  • 80 g mąki gryczanej ja użyłam jasnej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem z mleka kokosowego

  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzone w lodówce przez noc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą

  • Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier i cukier waniliowy. Zagotowuję często mieszając. Czekoladę siekam na małe kawałki
  • Kiedy woda z cukrem się zagotuje, zdejmuję z ognia. Wsypuję czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszam do rozpuszczenia aż uzyskam gładki płyn.
  • W misce mieszam obie mąki i przesiane przez sito kakao i sól. Wlewam aquafabę i małym strumieniem czekoladowy płyn. Mieszam. Ciasto powinno nie być zbyt gęste - mniej więcej jak ciasto naleśnikowe. Wlewam do foremek na muffinki. Ciasto nie urośnie zbyt wiele więc można nalewać prawie do samego brzegu.
    Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
  • Wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok 25 minut. Muffinki muszą całkowicie wystygnąć zanim je wyjmę z foremek i nałożę krem

Krem z mleka kokosowego

  • Puszkę mleka kokosowego wyjmuję z lodówki. Po otwarciu powinna na samej górze zebrać się warstwa twardej masy - to ją będziemy ubijać. Pozostały na dnie płyn nam nie będzie potrzebny.
  • Twardą masę kokosową przekładam do miski i ubijam. Trwa to dużo krócej niż ubijanie kremówki. Dosłownie minuta i powstanie piękna śmietanka. Dodaję cukier i ekstrakt waniliowy, ubijam aż się połączy z kokosową śmietanką.
  • Kokosową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam muffinki. Nakładam ulubione świeże owoce i gotowe! 🙂

Notes

  • Ciasto równie dobrze możemy wylać na blaszkę i upiec tradycyjne brownie.
  • Jeśli ktoś lubi, polecam dodać do ciasta garść posiekanych ulubionych orzechów 🙂
  • Krem kokosowy jest bardzo trwały i nawet w temperaturze pokojowej nie rozpływa się. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda proces ubijania takiej śmietanki kokosowej
  • Jeżeli używasz mąki pszennej dodaj jej 100g zamiast mąki gryczanej i ziemniaczanej
  • Jeżeli nie unikasz jajek w diecie dodaj 3 jajka zamiast aquafaby 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 13 021 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 22 komentarzy

  1. Daria

    Jak długo powinnam piec jeśli upiekę w małej blaszce zamiast muffinek?

  2. Magda

    Witam, mam zamiar zrobić takie muffinki na roczek mojej córeczki. Chciałabym ich zrobić 40, tylko nie wiem, ile dać składników? Czy może Pani mi podać ile wyszło muffinków z tego przepisu ? Pozdrawiam serdeczne

    1. Awatar użytkownika

      Z tego przepisu wychodzi 12 szt. Proszę sobie zmienić z 12 na 40 ilość porcji na przepisie i powinny zmienić się ilości poszczególnych składników.

      1. Magda

        Ooo super ! Bardzo dziękuję faktycznie zmieniły się przepraszam, ale nie zauważyłam, że była podana ilość muffinków. A jeśli chodzi o ilość jajek zamiast agawy i ile puszek mleka kokosowego na krem?
        Pozdrawiam serdecznie

        1. Magda

          Aha i jeszcze chciałam spytać, czy można je zrobić wieczór wcześniej, czy lepiej w tym samym dniu. 1 wieczór wcześniej miałabym mega ułatwienie

          1. Awatar użytkownika
            Karolina Nicpoń

            Na tę ilość co w przepisie, 3 jajka. Co do mleka kokosowego, to zależy ile tej gęstej części jest w puszce. Liczyłabym jednak 1 puszkę na 12 sztuk. Można je zrobić wcześniej. Powodzenia!

  3. Zosia

    Czy konieczne jest użycie mąki ziemniaczanej?

  4. Manka

    Muffinki mega, już robiłam z takiego przepisu 😉 do kremu kokosowego dodaję jeszcze z połowy składników waniliowego budyniu bezglutenowego (z dr oetetkera znalazłam) wtedy lekko przełamuje smak.

  5. Dorota

    Wyszły przepyszne !!! 🙂 chrupiąca skórka, mokre MEGA czekoladowe wnętrze. O aquafabie czytałam i miałam już nawet odlaną w słoiczku 🙂 więc jak znalazł. Mleczko kokosowe, nawet to z emulgatorem- ubiło się błyskawicznie. A ja jako rodzinny cukiernik piekący torty i ciasta dla wszystkich (ale niestety nie mogący ich degustować- dieta bezmleczna, bezglutenowa, bezjajeczna itd- czyli człowiek poszkodowany) mam w końcu coś pysznego i prostego w przygotowaniu. Zamiast masła dałam margarynę kokosową bezmleczną- ale i tak wyszło super.

    PS dzięki za e-booka- zaraz będę czytać i zapewne piec i gotować 🙂

  6. AfterFour

    Wygląda przepysznie! Moja koleżanka robi pycha wegańskie brownie z czerwonej fasoli, ale podrzucę jej ten przepis, szczególnie ten krem mnie zainteresował. Aż mi ślinka cieknie 🙂

    Zawsze pozbywam się tej wody po ciecierzycy, a używam dosyć często, nie wiedziałam, ze może to mieć takie fajne zastosowanie 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z czerwonej fasoli też jest pyszne 🙂
      Aquafaba u nas nie jest jeszcze tak popularna, ale można z niej wyczarować różne cuda, m.in bezy, także jest idealnym zastępcą jajka praktycznie we wszystkich przepisach 🙂

  7. Małgosia

    Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?

  8. Jejku, jakie urocze zdjęcia! A jakie to musi być pyszne! Mam ochotę od razu to zjeść, będę musiała wypróbować Twój przepis 😀

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zapraszam do wypróbowania 🙂 Cieszę się że zdjęcia się podobają! Dopiero się uczę je robić 🙂 Pozdrawiam!

  9. Gosia

    wygladaja fajnie!
    tyle ze w takich zdrowych przepisach czestoprzeraza mnie ilosc skladnikow. Nie zebym ich nie miala ale ilosc by wszystko smakowalo jak trzeba.

    Wiem ile pracy to kosztuje, bo samam pieke chleb na zakwasie, i wiem ze efekt wynagradza prace!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Z tymi składnikami to niestety racja. Jedną mąkę pszenną trzeba zamienić zazwyczaj mieszanką kilku bezglutenowych i te składniki się mnożą. Jednak myślę, że nie jest to bardzo kłopotliwe, no może trochę większy bałagan w kuchni zostaje po takim pichceniu 😉 Pozdrawiam!

  10. Nie jestem weganką, ale lubię czasem korzystać z wegańskich przepisów, uważam je za bardzo odkrywcze 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zapraszam 🙂 jeśli nie jesteś weganką, możesz dodać zwyczajnie jajka. 3 wystarczą i będzie super! 🙂 pozdrawiam!

  11. Amina

    Uwielbiam brownie 🙂 Pierwszy raz spotykam się z aquafabą, bardzo ciekawe zastosowanie.

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja też kocham brownie! 🙂 aquafaba to błogosławieństwo dla kogoś kto nie może jeść jajek 🙂 Pozdrawiam!