Kocham brownie! Takie z chrupiącą skorupką a wewnątrz miękkie i mokre. Takie brownie w towarzystwie lodów lub śmietanki to niebo w gębie! Na urodziny synka przygotowałam taką wersję: Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego. Jestem bardzo zadowolona z efektu.
Wcześniej, kiedy robiłam pierwsze próby tego przepisu równocześnie piekło się tradycyjne brownie z mąką pszenną, też z aquafabą i szczerze mówiąc to bezglutenowe brownie bardziej mi smakowało. Brownie wegańskie bezglutenowe to deser idealny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub/i wegańskiej koniecznie wypróbuj i daj znać czy też tak sądzisz!
Krem kokosowy, którym udekorowane są babeczki, powstał z mleka kokosowego w puszce. Często w mojej bezmlecznej kuchni używam tego mleka. Jest doskonałe do sosów, zabielania zup, a jak się okazuje równie dobrze pełni rolę bitej śmietanki w przeróżnych tortach i deserach. Nie rozpływa się jak bita śmietana pozostawiona w temperaturze pokojowej. Jednak oczywiście przechowywać ją należy w lodówce.
Trzeba pamiętać, że do ubijania nadaje się tylko mocno schłodzone mleko kokosowe bez dodatków typu emulgatory. Emulgatory zapobiegają rozwarstwieniu się mleka, a nam właśnie zależy na oddzieleniu warstwy płynu od “śmietanki”. Ubijamy tylko tę twardą część, znajdującą się na górze puszki.
Tutaj znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem aquafaby zamiast jajek – Aquafaba
Kto lubi brownie? Próbowaliście je robić w wersji muffinkowej czy raczej wolicie tradycyjnie w blaszce?
Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego
Składniki
Muffinki brownie wegaskie bezglutenowe
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakao w proszku
- 200 g cukru lub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
- 1 łyczeka cukru waniliowego
- 100 ml wody
- 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
- 12 łyżek Aquafaba wody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce 😉
- 80 g mąki gryczanej ja użyłam jasnej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem z mleka kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzone w lodówce przez noc
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
- Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier i cukier waniliowy. Zagotowuję często mieszając. Czekoladę siekam na małe kawałki
- Kiedy woda z cukrem się zagotuje, zdejmuję z ognia. Wsypuję czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszam do rozpuszczenia aż uzyskam gładki płyn.
- W misce mieszam obie mąki i przesiane przez sito kakao i sól. Wlewam aquafabę i małym strumieniem czekoladowy płyn. Mieszam. Ciasto powinno nie być zbyt gęste - mniej więcej jak ciasto naleśnikowe. Wlewam do foremek na muffinki. Ciasto nie urośnie zbyt wiele więc można nalewać prawie do samego brzegu.
- Wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok 25 minut. Muffinki muszą całkowicie wystygnąć zanim je wyjmę z foremek i nałożę krem
Krem z mleka kokosowego
- Puszkę mleka kokosowego wyjmuję z lodówki. Po otwarciu powinna na samej górze zebrać się warstwa twardej masy - to ją będziemy ubijać. Pozostały na dnie płyn nam nie będzie potrzebny.
- Twardą masę kokosową przekładam do miski i ubijam. Trwa to dużo krócej niż ubijanie kremówki. Dosłownie minuta i powstanie piękna śmietanka. Dodaję cukier i ekstrakt waniliowy, ubijam aż się połączy z kokosową śmietanką.
- Kokosową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam muffinki. Nakładam ulubione świeże owoce i gotowe! 🙂
Notes
- Ciasto równie dobrze możemy wylać na blaszkę i upiec tradycyjne brownie.
- Jeśli ktoś lubi, polecam dodać do ciasta garść posiekanych ulubionych orzechów 🙂
- Krem kokosowy jest bardzo trwały i nawet w temperaturze pokojowej nie rozpływa się. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda proces ubijania takiej śmietanki kokosowej
- Jeżeli używasz mąki pszennej dodaj jej 100g zamiast mąki gryczanej i ziemniaczanej
- Jeżeli nie unikasz jajek w diecie dodaj 3 jajka zamiast aquafaby 🙂
Witam, mam zamiar zrobić takie muffinki na roczek mojej córeczki. Chciałabym ich zrobić 40, tylko nie wiem, ile dać składników? Czy może Pani mi podać ile wyszło muffinków z tego przepisu ? Pozdrawiam serdeczne
Z tego przepisu wychodzi 12 szt. Proszę sobie zmienić z 12 na 40 ilość porcji na przepisie i powinny zmienić się ilości poszczególnych składników.
Ooo super ! Bardzo dziękuję faktycznie zmieniły się przepraszam, ale nie zauważyłam, że była podana ilość muffinków. A jeśli chodzi o ilość jajek zamiast agawy i ile puszek mleka kokosowego na krem?
Pozdrawiam serdecznie
Aha i jeszcze chciałam spytać, czy można je zrobić wieczór wcześniej, czy lepiej w tym samym dniu. 1 wieczór wcześniej miałabym mega ułatwienie
Na tę ilość co w przepisie, 3 jajka. Co do mleka kokosowego, to zależy ile tej gęstej części jest w puszce. Liczyłabym jednak 1 puszkę na 12 sztuk. Można je zrobić wcześniej. Powodzenia!
Czy konieczne jest użycie mąki ziemniaczanej?
Tak. Można użyć innej skrobi np z tapioki lub kukurydzianą
Muffinki mega, już robiłam z takiego przepisu 😉 do kremu kokosowego dodaję jeszcze z połowy składników waniliowego budyniu bezglutenowego (z dr oetetkera znalazłam) wtedy lekko przełamuje smak.
Wyszły przepyszne !!! 🙂 chrupiąca skórka, mokre MEGA czekoladowe wnętrze. O aquafabie czytałam i miałam już nawet odlaną w słoiczku 🙂 więc jak znalazł. Mleczko kokosowe, nawet to z emulgatorem- ubiło się błyskawicznie. A ja jako rodzinny cukiernik piekący torty i ciasta dla wszystkich (ale niestety nie mogący ich degustować- dieta bezmleczna, bezglutenowa, bezjajeczna itd- czyli człowiek poszkodowany) mam w końcu coś pysznego i prostego w przygotowaniu. Zamiast masła dałam margarynę kokosową bezmleczną- ale i tak wyszło super.
PS dzięki za e-booka- zaraz będę czytać i zapewne piec i gotować 🙂
Wygląda przepysznie! Moja koleżanka robi pycha wegańskie brownie z czerwonej fasoli, ale podrzucę jej ten przepis, szczególnie ten krem mnie zainteresował. Aż mi ślinka cieknie 🙂
Zawsze pozbywam się tej wody po ciecierzycy, a używam dosyć często, nie wiedziałam, ze może to mieć takie fajne zastosowanie 🙂
Z czerwonej fasoli też jest pyszne 🙂
Aquafaba u nas nie jest jeszcze tak popularna, ale można z niej wyczarować różne cuda, m.in bezy, także jest idealnym zastępcą jajka praktycznie we wszystkich przepisach 🙂
Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?
Tak można masło zastąpić olejem kokosowym 🙂 Pozdrawiam!
Jejku, jakie urocze zdjęcia! A jakie to musi być pyszne! Mam ochotę od razu to zjeść, będę musiała wypróbować Twój przepis 😀
Zapraszam do wypróbowania 🙂 Cieszę się że zdjęcia się podobają! Dopiero się uczę je robić 🙂 Pozdrawiam!
wygladaja fajnie!
tyle ze w takich zdrowych przepisach czestoprzeraza mnie ilosc skladnikow. Nie zebym ich nie miala ale ilosc by wszystko smakowalo jak trzeba.
Wiem ile pracy to kosztuje, bo samam pieke chleb na zakwasie, i wiem ze efekt wynagradza prace!
Z tymi składnikami to niestety racja. Jedną mąkę pszenną trzeba zamienić zazwyczaj mieszanką kilku bezglutenowych i te składniki się mnożą. Jednak myślę, że nie jest to bardzo kłopotliwe, no może trochę większy bałagan w kuchni zostaje po takim pichceniu 😉 Pozdrawiam!
Nie jestem weganką, ale lubię czasem korzystać z wegańskich przepisów, uważam je za bardzo odkrywcze 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Zapraszam 🙂 jeśli nie jesteś weganką, możesz dodać zwyczajnie jajka. 3 wystarczą i będzie super! 🙂 pozdrawiam!
Uwielbiam brownie 🙂 Pierwszy raz spotykam się z aquafabą, bardzo ciekawe zastosowanie.
Ja też kocham brownie! 🙂 aquafaba to błogosławieństwo dla kogoś kto nie może jeść jajek 🙂 Pozdrawiam!