Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Muffinki brownie z kremem kokosowymKocham brownie! Takie z chrupiącą skorupką a wewnątrz miękkie i mokre. Takie brownie w towarzystwie lodów lub śmietanki to niebo w gębie! Na urodziny synka przygotowałam taką wersję: Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego. Jestem bardzo zadowolona z efektu.

Wcześniej, kiedy robiłam pierwsze próby tego przepisu równocześnie piekło się tradycyjne brownie z mąką pszenną, też z aquafabą i szczerze mówiąc to bezglutenowe brownie bardziej mi smakowało. Brownie wegańskie bezglutenowe to deser idealny. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej lub/i wegańskiej koniecznie wypróbuj i daj znać czy też tak sądzisz!

Krem kokosowy, którym udekorowane są babeczki, powstał z mleka kokosowego w puszce. Często w mojej bezmlecznej kuchni używam tego mleka. Jest doskonałe do sosów, zabielania zup, a jak się okazuje równie dobrze pełni rolę bitej śmietanki w przeróżnych tortach i deserach. Nie rozpływa się jak bita śmietana pozostawiona w temperaturze pokojowej. Jednak oczywiście przechowywać ją należy w lodówce.

Trzeba pamiętać, że do ubijania nadaje się tylko mocno schłodzone mleko kokosowe bez dodatków typu emulgatory. Emulgatory zapobiegają rozwarstwieniu się mleka, a nam właśnie zależy na oddzieleniu warstwy płynu od “śmietanki”. Ubijamy tylko tę twardą część, znajdującą się na górze puszki.

Tutaj znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem aquafaby zamiast jajek – Aquafaba

Kto lubi brownie? Próbowaliście je robić w wersji muffinkowej czy raczej wolicie tradycyjnie w blaszce?

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie 25 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Muffinki brownie wegaskie bezglutenowe

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 200 g cukru lub 130g ksylitolu zmielonego na cukier puder
  • 1 łyczeka cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
  • 12 łyżek Aquafaba wody z puszki ciecierzycy (dobrze sprawdzi się również zalewa z fasoli czerwonej w puszce 😉
  • 80 g mąki gryczanej ja użyłam jasnej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem z mleka kokosowego

  • 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzone w lodówce przez noc
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą

  • Do garnka wlewam wodę i wsypuję cukier i cukier waniliowy. Zagotowuję często mieszając. Czekoladę siekam na małe kawałki
  • Kiedy woda z cukrem się zagotuje, zdejmuję z ognia. Wsypuję czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszam do rozpuszczenia aż uzyskam gładki płyn.
  • W misce mieszam obie mąki i przesiane przez sito kakao i sól. Wlewam aquafabę i małym strumieniem czekoladowy płyn. Mieszam. Ciasto powinno nie być zbyt gęste - mniej więcej jak ciasto naleśnikowe. Wlewam do foremek na muffinki. Ciasto nie urośnie zbyt wiele więc można nalewać prawie do samego brzegu.
    Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą
  • Wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok 25 minut. Muffinki muszą całkowicie wystygnąć zanim je wyjmę z foremek i nałożę krem

Krem z mleka kokosowego

  • Puszkę mleka kokosowego wyjmuję z lodówki. Po otwarciu powinna na samej górze zebrać się warstwa twardej masy - to ją będziemy ubijać. Pozostały na dnie płyn nam nie będzie potrzebny.
  • Twardą masę kokosową przekładam do miski i ubijam. Trwa to dużo krócej niż ubijanie kremówki. Dosłownie minuta i powstanie piękna śmietanka. Dodaję cukier i ekstrakt waniliowy, ubijam aż się połączy z kokosową śmietanką.
  • Kokosową śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam muffinki. Nakładam ulubione świeże owoce i gotowe! 🙂

Notes

  • Ciasto równie dobrze możemy wylać na blaszkę i upiec tradycyjne brownie.
  • Jeśli ktoś lubi, polecam dodać do ciasta garść posiekanych ulubionych orzechów 🙂
  • Krem kokosowy jest bardzo trwały i nawet w temperaturze pokojowej nie rozpływa się. Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda proces ubijania takiej śmietanki kokosowej
  • Jeżeli używasz mąki pszennej dodaj jej 100g zamiast mąki gryczanej i ziemniaczanej
  • Jeżeli nie unikasz jajek w diecie dodaj 3 jajka zamiast aquafaby 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 12 012 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Witam, mam zamiar zrobić takie muffinki na roczek mojej córeczki. Chciałabym ich zrobić 40, tylko nie wiem, ile dać składników? Czy może Pani mi podać ile wyszło muffinków z tego przepisu ? Pozdrawiam serdeczne

      1. Ooo super ! Bardzo dziękuję faktycznie zmieniły się przepraszam, ale nie zauważyłam, że była podana ilość muffinków. A jeśli chodzi o ilość jajek zamiast agawy i ile puszek mleka kokosowego na krem?
        Pozdrawiam serdecznie

        1. Aha i jeszcze chciałam spytać, czy można je zrobić wieczór wcześniej, czy lepiej w tym samym dniu. 1 wieczór wcześniej miałabym mega ułatwienie

          1. Na tę ilość co w przepisie, 3 jajka. Co do mleka kokosowego, to zależy ile tej gęstej części jest w puszce. Liczyłabym jednak 1 puszkę na 12 sztuk. Można je zrobić wcześniej. Powodzenia!

  2. Muffinki mega, już robiłam z takiego przepisu 😉 do kremu kokosowego dodaję jeszcze z połowy składników waniliowego budyniu bezglutenowego (z dr oetetkera znalazłam) wtedy lekko przełamuje smak.

  3. Wyszły przepyszne !!! 🙂 chrupiąca skórka, mokre MEGA czekoladowe wnętrze. O aquafabie czytałam i miałam już nawet odlaną w słoiczku 🙂 więc jak znalazł. Mleczko kokosowe, nawet to z emulgatorem- ubiło się błyskawicznie. A ja jako rodzinny cukiernik piekący torty i ciasta dla wszystkich (ale niestety nie mogący ich degustować- dieta bezmleczna, bezglutenowa, bezjajeczna itd- czyli człowiek poszkodowany) mam w końcu coś pysznego i prostego w przygotowaniu. Zamiast masła dałam margarynę kokosową bezmleczną- ale i tak wyszło super.

    PS dzięki za e-booka- zaraz będę czytać i zapewne piec i gotować 🙂

  4. Wygląda przepysznie! Moja koleżanka robi pycha wegańskie brownie z czerwonej fasoli, ale podrzucę jej ten przepis, szczególnie ten krem mnie zainteresował. Aż mi ślinka cieknie 🙂

    Zawsze pozbywam się tej wody po ciecierzycy, a używam dosyć często, nie wiedziałam, ze może to mieć takie fajne zastosowanie 🙂

    1. Z czerwonej fasoli też jest pyszne 🙂
      Aquafaba u nas nie jest jeszcze tak popularna, ale można z niej wyczarować różne cuda, m.in bezy, także jest idealnym zastępcą jajka praktycznie we wszystkich przepisach 🙂

  5. wygladaja fajnie!
    tyle ze w takich zdrowych przepisach czestoprzeraza mnie ilosc skladnikow. Nie zebym ich nie miala ale ilosc by wszystko smakowalo jak trzeba.

    Wiem ile pracy to kosztuje, bo samam pieke chleb na zakwasie, i wiem ze efekt wynagradza prace!

    1. Z tymi składnikami to niestety racja. Jedną mąkę pszenną trzeba zamienić zazwyczaj mieszanką kilku bezglutenowych i te składniki się mnożą. Jednak myślę, że nie jest to bardzo kłopotliwe, no może trochę większy bałagan w kuchni zostaje po takim pichceniu 😉 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating