Obłędnie czekoladowe babeczki

Czasem zdarzy mi się upiec coś z glutenem i jajkami. Ostatnio zrobiłam przepyszne i obłędnie czekoladowe babeczki.Proste i obłędnie czekoladowe babeczki

Pyszne czekoladowe babeczki

Dzieci mają pozwolenie na wprowadzanie małych ilości nabiału, a gluten już też dobrze tolerują. Nie bójcie się, przepisy bezglutenowe i bez mleka i jajek dalej będą królować na blogu, bo jednak mimo wszystko wolę unikać mleka i glutenu w wypiekach. Dzieci co jakiś czas mają nawrót AZS, więc też nie chcę się zbyt wcześnie chwalić, że z tego całkiem wyrośli.

Przepis na te babeczki czekoladowe przyszedł do mnie wraz z paczką z firmy Amica. Otrzymałam od tej firmy tzw paczkę sąsiedzką. Amica robi akcję, w której zwraca uwagę na wartość dobrych relacji z sąsiadami. W dzisiejszych czasach często nie mamy czasu ani ochoty zamienić kilku zdań i nie znamy się pomimo to, że latami mieszkamy obok siebie. W paczce dostałam ten przepis, szklankę do odmierzania składników, w której mogę pożyć np. mąkę czy cukier od sąsiada i kartonowe pudełko do podrzucania sąsiadom gotowych babeczek. Takie pożyczenie składnika i okazanie wdzięczności w postaci podrzucenia im domowych wypieków na pewno może być początkiem nowej znajomości.

Przepis trochę zmodyfikowałam pod nasze gusta i dietę i babeczki czekoladowe wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, puchate, idealne.

Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo warto. Polecam serdecznie!

Jeśli szukasz jednak przepisu na czekoladowe babeczki bez glutenu i jajek, zapraszam Cię po przepis na Muffinki czekoladowe z malinami. Zamiast malin możesz użyć tabliczki czekolady i wyjdą praktycznie takie same jak te, pyszne muffinki czekoladowe wegańskie i bezglutenowe.

Proste i obłędnie czekoladowe babeczki

Obłędnie czekoladowe babeczki

Kategoria: Desery
Keyword: ciasto czekoladowe, czekolada
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 babeczek
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła lub 0,3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju

Wykonanie

  • Mąkę, cukier, proszek, kakao i kawę mieszam razem w misce. W drugiej mieszam mleko, jajko i olej.
  • Czekoladę siekam na drobne kawałki. Łączę suche i mokre składniki, dodaję czekoladę i mieszam (zostawiam trochę do posypania na górę)
  • Wypełniam kokitki na muffinki, posypuję czekoladą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 20 minut, aż włożony patyczek po wyjęciu pozostanie suchy.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 1 190 times, 3 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *