Czasem zdarzy mi się upiec coś z glutenem i jajkami. Ostatnio zrobiłam przepyszne i obłędnie czekoladowe babeczki.
Pyszne czekoladowe babeczki
Dzieci mają pozwolenie na wprowadzanie małych ilości nabiału, a gluten już też dobrze tolerują. Nie bójcie się, przepisy bezglutenowe i bez mleka i jajek dalej będą królować na blogu, bo jednak mimo wszystko wolę unikać mleka i glutenu w wypiekach. Dzieci co jakiś czas mają nawrót AZS, więc też nie chcę się zbyt wcześnie chwalić, że z tego całkiem wyrośli.
Przepis na te babeczki czekoladowe przyszedł do mnie wraz z paczką z firmy Amica. Otrzymałam od tej firmy tzw paczkę sąsiedzką. Amica robi akcję, w której zwraca uwagę na wartość dobrych relacji z sąsiadami. W dzisiejszych czasach często nie mamy czasu ani ochoty zamienić kilku zdań i nie znamy się pomimo to, że latami mieszkamy obok siebie. W paczce dostałam ten przepis, szklankę do odmierzania składników, w której mogę pożyć np. mąkę czy cukier od sąsiada i kartonowe pudełko do podrzucania sąsiadom gotowych babeczek. Takie pożyczenie składnika i okazanie wdzięczności w postaci podrzucenia im domowych wypieków na pewno może być początkiem nowej znajomości.
Przepis trochę zmodyfikowałam pod nasze gusta i dietę i babeczki czekoladowe wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, puchate, idealne.
Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo warto. Polecam serdecznie!
Jeśli szukasz jednak przepisu na czekoladowe babeczki bez glutenu i jajek, zapraszam Cię po przepis na Muffinki czekoladowe z malinami. Zamiast malin możesz użyć tabliczki czekolady i wyjdą praktycznie takie same jak te, pyszne muffinki czekoladowe wegańskie i bezglutenowe.
Obłędnie czekoladowe babeczki
Składniki
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła lub 0,3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
Wykonanie
- Mąkę, cukier, proszek, kakao i kawę mieszam razem w misce. W drugiej mieszam mleko, jajko i olej.
- Czekoladę siekam na drobne kawałki. Łączę suche i mokre składniki, dodaję czekoladę i mieszam (zostawiam trochę do posypania na górę)
- Wypełniam kokitki na muffinki, posypuję czekoladą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 20 minut, aż włożony patyczek po wyjęciu pozostanie suchy.
- Smacznego!
Nieopisany smak! <3