To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.
To ciasto z dyni jest doprawione przyprawami korzennymi, więc w czasie pieczenia pachnie nieziemsko w całym domu! Z podanych składników wychodzi jedna foremka keksowa, następnym razem zdecydowanie zrobię podwójną porcję.
W smaku ciasto przypomina ciasto marchewkowe, ale jednak jest inne. Sprawdźcie sami!
To szybkie ciasto z dyni jest bezglutenowe, bez mleka, jajek i dodatku białego cukru. W smaku zupełnie nie odbiega od ciast na pszennej mące z jajkami. Dynia i banan wystarczą, by nadać ciastu odpowiednią puszystość.
Jeśli podoba Ci się ten przepis podziel się z innymi. Jeśli zrobisz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂
Chcesz więcej ciekawych przepisów na dania bez nabiału, cukru i glutenu? Pobierz mój e-book z takimi przepisami i korzystaj! Kliknij na zdjęcie 🙂
A teraz zapraszam na szybkie ciasto z dyni! 🙂
Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
Składniki
- 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
- 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
- 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
- 1 mały banan
- 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
- 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
Wykonanie
- Suche składniki, czyli mąki, sodę i proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
- W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej (jeśli kokosowy to w postaci płynnej) pure z dyni, zgnieciony banan, syrop i mleko lub wodę i ocet.
- Wlewam do suchych składników i mieszam razem łyżką. Wsypuję dodatki w postaci posiekanych orzechów i mieszam. Przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę 40-45 minut
Jakiej dyni użyć? Hokkaido, czy prowansalska?
Z purre jabłkowym też super wychodzi 🙂 Puszyste i wilgotne.
To świetnie! Dziękuję za komentarz 🙂
mam pytanie, czy można to tak zorganizować, żeby na stronie “do druku” nie było słów od: “zaczekaj” po których pojawia się jeszcze 16 dodatkowych linijek, które do przepisu są niepotrzebne ? i żeby automatycznie była wybrana mniejsza czcionka. Dbajmy o lasy.:) dziękuję:)
a przepis super, zamierzam z niego skorzystać za chwilę:)
Oj, dawno nie sprawdzałam jak się prezentuje strona do druku, dlatego dziękuję za tę uwagę. Postaram się to naprawić. Pozdrawiam!
W tym tygodniu robiłam już 2 razy;) zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja bez przypraw korzennych-moja vorka ich nie lubi, więc jedną keksówkę zrobiłam taką czysta. Dodałam za to żurawinę i pestki dyni,a wierzch posypałam wiorkami kokosowymi;)
Jestem na diecie bezglutenowej (mąka przenna, żytnia i jęczmienna bezglutenowa niestety odpada).
Stąd pytanie, czy zamiast mąki przennej może być ryżowa albo gryczana? Z czym wyjdzie najlepiej?
Ten przepis jest bezglutenowy. Tutaj mamy mąkę owsianą, ryżową i ziemniaczaną. Jeśli nie możesz owsianej, to zamiast niej możesz dać gryczaną. Powodzenia!
a jaką dac mąkę zamiast owsianej??
Można dać gryczaną niepaloną lub jaglaną
Właśnie wypróbowałam przepis, ciasto smaczne, jednak wyszło mi zbyt kruche…kawalki odpadają od całego ciasta. Co zrobiłam źle? To przez termoobieg?
Ja też używam termoobiegu przy pieczeniu tego ciasta. Jest bardziej kruche niż ze zwykłej, pszennej mąki, ale nie aż tak, by się rozpadało. Może za długo się piekło? Ciężko mi powiedzieć co moglo pójść nie tak.
Mnie wyszło strasznie ciężkie ciasto. Chyba za dużo mąki wsypalam. Nawet termomix miał problem wymieszać składniki.
oj, to rzeczywiście zdecydowanie za dużo mąki. Robiłaś wszystko według przepisu?
rewelacyjne – udało się wyśmienicie! tak jak lubię: mało słodkie. Już drugi raz robiłam – przedtem bez banana, a teraz zamiast mąki ryżowej dodałam zwykłą i gryczaną. dziękuję za ten przepis!
Bardzo się cieszę! 🙂 Super!
Czy można pominąć te pół szklanki oleju?
Całkiem bez oleju nie robiłam, ale ostatnio dałam połowę tego co w przepisie i też wyszło, także można po prostu zmniejszyć tę ilość 🙂
Jak robisz pure z dyni w sloikach jeżeli mogę prosić o przepis to z góry dziękuję
Jasne 🙂 Po prostu do takiej zmiskowanej dyni dodaję szczyptę soli, całość zagotowuję i przekładam do słoików. Dla pewności na drugi dzień pasteryzuje ok 20-30 minut.
Mam akurat puree z dyni (zawsze robię i mrożę na potrzeby wypieków; lubię sernik z puree z dyni), więc wypróbuję 🙂
Och podoba mi się, chyba kupię więcej dyni 😀 Dodatkowo fajnie bo poza nią wszystko mam!
wygląda, brzmi i na pewno smakuje wyśmienicie! Sama jestem wielbicielką dyni w cieście, a jesienią aż prosi się o korzenne dodatki. Chętnie wypróbuję 😉
Zapraszam, jestem ciekawa jak Ci zasmakuje 🙂
Idealne ciasto na jesienną pogodę 😉 Koniecznie muszę spróbować. Tym bardziej, że dynia na czasie 😉
Tak sezon na dynię w pełni! 🙂 Trzeba korzystać 🙂
Idealne ciasto na jesienną pogodę 😉
Dokładnie tak 🙂 Poprawia nastrój!
Jako osoba będąca na diecie bezglutenowej od 4 lat, jestem zachwycona Twoimi przepisami 🙂 Już zapisałam się do newslettera 🙂
Bardzo mnie to cieszy :* Super!
Ciasto z dyni uwielbiam w tym okresie jesiennym:) Twoje wygląda bardzo zachęcająco, aż normalnie bym zjadła :*
Jaką mąką mogę zastąpić mąkę z ryżu brązowego? Kokosowa będzie ok?
Można zastąpić mąką ryżową zwykłą, lub dać zamiast niej więcej mąki owsianej 🙂
Dyni mówię zawsze tak! 🙂 Pod każdą postacią 🙂
Bardzooo smakowicie wygląda
U mnie studzi się właśnie sernik dyniowy
sernik dyniowy też mam w planach, tylko czasu mało 😀 Dziękuję :*
U Ciebie jak zawsze pysznie i kolorowo 🙂 uwielbiam Twoje zdjęcia :*
A ciacho porywam ;)))
Dziękuję :* Porywaj do woli! 😀