Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Szybkie ciasto z dyni

To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.

To ciasto z dyni jest doprawione przyprawami korzennymi, więc w czasie pieczenia pachnie nieziemsko w całym domu! Z podanych składników wychodzi jedna foremka keksowa, następnym razem zdecydowanie zrobię podwójną porcję.

W smaku ciasto przypomina ciasto marchewkowe, ale jednak jest inne. Sprawdźcie sami!

To szybkie ciasto z dyni jest bezglutenowe, bez mleka, jajek i dodatku białego cukru. W smaku zupełnie nie odbiega od ciast na pszennej mące z jajkami. Dynia i banan wystarczą, by nadać ciastu odpowiednią puszystość.

Jeśli podoba Ci się ten przepis podziel się z innymi. Jeśli zrobisz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂

Chcesz więcej ciekawych przepisów na dania bez nabiału, cukru i glutenu? Pobierz mój e-book z takimi przepisami i korzystaj!  Kliknij na zdjęcie 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

A teraz zapraszam na szybkie ciasto z dyni! 🙂

(Visited 2 160 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
Wydruk przepisu
Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
Szybkie ciasto z dyni
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 45 minut
Porcje
forma keksowa 30cm
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania pieczenia 45 minut
Porcje
forma keksowa 30cm
Składniki
  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody
Szybkie ciasto z dyni
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki, czyli mąki, sodę i proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  2. W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej (jeśli kokosowy to w postaci płynnej) pure z dyni, zgnieciony banan, syrop i mleko lub wodę i ocet.
  3. Wlewam do suchych składników i mieszam razem łyżką. Wsypuję dodatki w postaci posiekanych orzechów i mieszam. Przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę 40-45 minut

  1. Właśnie wypróbowałam przepis, ciasto smaczne, jednak wyszło mi zbyt kruche…kawalki odpadają od całego ciasta. Co zrobiłam źle? To przez termoobieg?

    1. Ja też używam termoobiegu przy pieczeniu tego ciasta. Jest bardziej kruche niż ze zwykłej, pszennej mąki, ale nie aż tak, by się rozpadało. Może za długo się piekło? Ciężko mi powiedzieć co moglo pójść nie tak.

  2. rewelacyjne – udało się wyśmienicie! tak jak lubię: mało słodkie. Już drugi raz robiłam – przedtem bez banana, a teraz zamiast mąki ryżowej dodałam zwykłą i gryczaną. dziękuję za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *