Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Szybkie ciasto z dyni

To, że z dyni można wyczarować tyle różnych pyszności, chyba już nikogo nie dziwi. Z wytrawnych przepisów była już zupa dyniowa, kaszotto z dynią i indykiem. Na słodko były placuszki z dynią i dyniowa owsianka, a dziś zapraszam na szybkie ciasto z dyni. Ciasto robi się w tempie ekspresowym, jeśli mamy już wcześniej przygotowane pure z dyni. Ja mam swoje pasteryzowane w słoiczkach i w razie potrzeby tylko otwieram jeden i mieszam składniki.

To ciasto z dyni jest doprawione przyprawami korzennymi, więc w czasie pieczenia pachnie nieziemsko w całym domu! Z podanych składników wychodzi jedna foremka keksowa, następnym razem zdecydowanie zrobię podwójną porcję.

W smaku ciasto przypomina ciasto marchewkowe, ale jednak jest inne. Sprawdźcie sami!

To szybkie ciasto z dyni jest bezglutenowe, bez mleka, jajek i dodatku białego cukru. W smaku zupełnie nie odbiega od ciast na pszennej mące z jajkami. Dynia i banan wystarczą, by nadać ciastu odpowiednią puszystość.

Jeśli podoba Ci się ten przepis podziel się z innymi. Jeśli zrobisz ten lub inny przepis z mojego bloga lub e-booka pochwal się wysyłając do mnie zdjęcie na adres mailowy karolina.nicpon@gmail.com lub oznaczając zdjęcie moim profilem na Facebooku czy Instagramie bym je mogła zobaczyć 🙂

Chcesz więcej ciekawych przepisów na dania bez nabiału, cukru i glutenu? Pobierz mój e-book z takimi przepisami i korzystaj!  Kliknij na zdjęcie 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

A teraz zapraszam na szybkie ciasto z dyni! 🙂

Szybkie ciasto z dyni bezglutenowe i wegańskie

Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma keksowa 30cm
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów włoskich lub dowolnych innych orzechów lub nasion
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego może być olej kokosowy
  • 1 szklanka pure z dyni upieczonej dyni zmiksowanej na gładko
  • 1 mały banan
  • 3 łyzki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub wody

Wykonanie

  • Suche składniki, czyli mąki, sodę i proszek, sól i przyprawy mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej (jeśli kokosowy to w postaci płynnej) pure z dyni, zgnieciony banan, syrop i mleko lub wodę i ocet.
  • Wlewam do suchych składników i mieszam razem łyżką. Wsypuję dodatki w postaci posiekanych orzechów i mieszam. Przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę 40-45 minut
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 14 276 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. mam pytanie, czy można to tak zorganizować, żeby na stronie “do druku” nie było słów od: “zaczekaj” po których pojawia się jeszcze 16 dodatkowych linijek, które do przepisu są niepotrzebne ? i żeby automatycznie była wybrana mniejsza czcionka. Dbajmy o lasy.:) dziękuję:)
    a przepis super, zamierzam z niego skorzystać za chwilę:)

  2. W tym tygodniu robiłam już 2 razy;) zdecydowanie bardziej smakuje mi wersja bez przypraw korzennych-moja vorka ich nie lubi, więc jedną keksówkę zrobiłam taką czysta. Dodałam za to żurawinę i pestki dyni,a wierzch posypałam wiorkami kokosowymi;)

  3. Jestem na diecie bezglutenowej (mąka przenna, żytnia i jęczmienna bezglutenowa niestety odpada).
    Stąd pytanie, czy zamiast mąki przennej może być ryżowa albo gryczana? Z czym wyjdzie najlepiej?

  4. Właśnie wypróbowałam przepis, ciasto smaczne, jednak wyszło mi zbyt kruche…kawalki odpadają od całego ciasta. Co zrobiłam źle? To przez termoobieg?

    1. Ja też używam termoobiegu przy pieczeniu tego ciasta. Jest bardziej kruche niż ze zwykłej, pszennej mąki, ale nie aż tak, by się rozpadało. Może za długo się piekło? Ciężko mi powiedzieć co moglo pójść nie tak.

  5. rewelacyjne – udało się wyśmienicie! tak jak lubię: mało słodkie. Już drugi raz robiłam – przedtem bez banana, a teraz zamiast mąki ryżowej dodałam zwykłą i gryczaną. dziękuję za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating