Na blogu mam już dwa przepisy na pierniki bezglutenowe i wegańskie. Każdy przepis jest inny i każdy polecam. Tym razem chciałam jednak przygotowanie pierników bezglutenowych mocno uprościć, by przepis był szybki i mało skomplikowany. Udało się. Pierniki bezglutenowe mimo swej prostoty wyszły przepyszne!
Przygotujcie od razu większą porcję, bo szczerze mówiąc, jeśli zrobicie je teraz, nie oprzecie się im i nie wytrzymają do Świąt!
Pierniki bezglutenowe są dobre od razu po upieczeniu, ale zamknięte w puszce czy słoiku mogą leżeć nawet kilka tygodni i nic im nie będzie.
Można je dowolnie dekorować lukrem czy polewą czekoladową. Warto zatrudnić do tego dzieciaki i dać im wolną rękę w dekorowaniu. Trochę będzie bałaganu, ale frajda dla dzieci jednorazowa.
Przepis na te pierniczki bezglutenowe nie zawiera jajek i mleka. W składnikach znajduje się miód, jednak można oczywiście użyć syropu roślinnego. Daktylowego czy klonowego.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Składniki
- 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
- 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
- 1 łyżeczka cukru ksylitolu
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
- 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
- 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
- szczypta soli
Wykonanie
- Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
- Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
- Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
- Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
- Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
- Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!
Notes
Poznaj inne przepisy na Święta oraz przepisy na pierniki:
Pierniczki wyszły w miarę smaczne, choc powinny miec więcej przypraw. Z mojego doswiadzczenia olej kokosowy jest kiepski do pieczenia i spowodował jedynie więcej pracy. Ciasto bardzo się kruszylo i dodatków chłodzenie ciasta tylko pogorszyło sprawę. Wyszły mocno kokosowe przez olej, wiec polecam inny tluszcz.
Robię je już kolejne święta, są świetne, mój synek je uwielbia! Czasami też wałkuję bardziej cienkie i wychodzą takie kruche ciasteczka 🙂 Polecam!
Super! Bardzo się cieszę. Dziękuję serdecznie za ocenę i komentarz 🙂
Są pyszne, trochę mało piernikowy smak, ale myślę że więcej przyprawy do piernika załatwi sprawę tak to super, ja dodałam konfiturę z moreli bo taka akurat miałam i jest fajny delikatny posmak świetna alternatywa pierniczków dla alergika, pozdrawiam!
Super, bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że smakują!
Czy można pominąć miód i cukier mamy candide.? A zamiast konfitury pomarańczowej użyć borówkowej?
cukier na pewno można pominąć, a co do miodu, to potrzebny jest jakiś płynny odpowiednik miodu, np syrop daktylowy. Niestety przy candidy chyba tez nie wskazany. Bez tego może być zbyt sypkie ciasto. Tę konfiturę można spokojnie zamienić.
A czy ta aguafaba jest zamiennikiem jaj? Można zamiast niej dac jajka?
Tak, można zamiast niej dać 1 jajko 🙂
Czym mozna najlepiej zastąpuc olej kokosowy ? (mozna rzepakowym ?)
Najlepszy byłby tłuszcz który jest stały w temp pokojowej jak olej kokosowy czy masło,ale myślę że też wyjdą na płynnym oleju.
A czym mogłabym zastąpić miód? Mój synek jest uczulony na wiele produktów i zresztą za mały na miód .. bardzo dziękuję
Możesz dać syrop np daktylowy czy klonowy.
Fantastycznie wyglądają te pierniczki – jak pokryte pierzynką ze śniegu 🙂
Czy można pominąć wodę z ciecierzycy?
Można, ale będą się trochę ciężej wałkować 🙂