Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Na blogu mam już dwa przepisy na pierniki bezglutenowe i wegańskie. Każdy przepis jest inny i każdy polecam. Tym razem chciałam jednak przygotowanie pierników bezglutenowych mocno uprościć, by przepis był szybki i mało skomplikowany. Udało się. Pierniki bezglutenowe mimo swej prostoty wyszły przepyszne!

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczyPrzygotujcie od razu większą porcję, bo szczerze mówiąc, jeśli zrobicie je teraz, nie oprzecie się im i nie wytrzymają do Świąt!

Pierniki bezglutenowe są dobre od razu po upieczeniu, ale zamknięte w puszce czy słoiku mogą leżeć nawet kilka tygodni i nic im nie będzie.

Można je dowolnie dekorować lukrem czy polewą czekoladową. Warto zatrudnić do tego dzieciaki i dać im wolną rękę w dekorowaniu. Trochę będzie bałaganu, ale frajda dla dzieci jednorazowa.

Przepis na te pierniczki bezglutenowe nie zawiera jajek i mleka. W składnikach znajduje się miód, jednak można oczywiście użyć syropu roślinnego. Daktylowego czy klonowego.

Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Pierniki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 20 sztuk
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
  • Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
  • Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
  • Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
  • Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
  • Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!

Notes

* Konfitura pomarańczowa przepis. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie konfitury, można do pierniczków dodać łyżeczkę tartej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wtedy warto do ciasta dolać odrobinę mleka roślinnego.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Poznaj inne przepisy na Święta oraz przepisy na pierniki:

Przepisy na Święta bezglutenowe i bez nabiału

Przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

 

(Visited 7 537 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 3 stars
    Pierniczki wyszły w miarę smaczne, choc powinny miec więcej przypraw. Z mojego doswiadzczenia olej kokosowy jest kiepski do pieczenia i spowodował jedynie więcej pracy. Ciasto bardzo się kruszylo i dodatków chłodzenie ciasta tylko pogorszyło sprawę. Wyszły mocno kokosowe przez olej, wiec polecam inny tluszcz.

  2. 5 stars
    Robię je już kolejne święta, są świetne, mój synek je uwielbia! Czasami też wałkuję bardziej cienkie i wychodzą takie kruche ciasteczka 🙂 Polecam!

  3. 5 stars
    Są pyszne, trochę mało piernikowy smak, ale myślę że więcej przyprawy do piernika załatwi sprawę tak to super, ja dodałam konfiturę z moreli bo taka akurat miałam i jest fajny delikatny posmak świetna alternatywa pierniczków dla alergika, pozdrawiam!

    1. cukier na pewno można pominąć, a co do miodu, to potrzebny jest jakiś płynny odpowiednik miodu, np syrop daktylowy. Niestety przy candidy chyba tez nie wskazany. Bez tego może być zbyt sypkie ciasto. Tę konfiturę można spokojnie zamienić.

  4. A czym mogłabym zastąpić miód? Mój synek jest uczulony na wiele produktów i zresztą za mały na miód .. bardzo dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating