Na blogu mam już dwa przepisy na pierniki bezglutenowe i wegańskie. Każdy przepis jest inny i każdy polecam. Tym razem chciałam jednak przygotowanie pierników bezglutenowych mocno uprościć, by przepis był szybki i mało skomplikowany. Udało się. Pierniki bezglutenowe mimo swej prostoty wyszły przepyszne!
Przygotujcie od razu większą porcję, bo szczerze mówiąc, jeśli zrobicie je teraz, nie oprzecie się im i nie wytrzymają do Świąt!
Pierniki bezglutenowe są dobre od razu po upieczeniu, ale zamknięte w puszce czy słoiku mogą leżeć nawet kilka tygodni i nic im nie będzie.
Można je dowolnie dekorować lukrem czy polewą czekoladową. Warto zatrudnić do tego dzieciaki i dać im wolną rękę w dekorowaniu. Trochę będzie bałaganu, ale frajda dla dzieci jednorazowa.
Przepis na te pierniczki bezglutenowe nie zawiera jajek i mleka. W składnikach znajduje się miód, jednak można oczywiście użyć syropu roślinnego. Daktylowego czy klonowego.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Składniki
- 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
- 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
- 1 łyżeczka cukru ksylitolu
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
- 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
- 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
- szczypta soli
Wykonanie
- Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
- Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
- Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
- Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
- Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
- Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!
Notes
Poznaj inne przepisy na Święta oraz przepisy na pierniki:
Robię je już kolejne święta, są świetne, mój synek je uwielbia! Czasami też wałkuję bardziej cienkie i wychodzą takie kruche ciasteczka 🙂 Polecam!
Super! Bardzo się cieszę. Dziękuję serdecznie za ocenę i komentarz 🙂
Są pyszne, trochę mało piernikowy smak, ale myślę że więcej przyprawy do piernika załatwi sprawę tak to super, ja dodałam konfiturę z moreli bo taka akurat miałam i jest fajny delikatny posmak świetna alternatywa pierniczków dla alergika, pozdrawiam!
Super, bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Cieszę się, że smakują!
Czy można pominąć miód i cukier mamy candide.? A zamiast konfitury pomarańczowej użyć borówkowej?
cukier na pewno można pominąć, a co do miodu, to potrzebny jest jakiś płynny odpowiednik miodu, np syrop daktylowy. Niestety przy candidy chyba tez nie wskazany. Bez tego może być zbyt sypkie ciasto. Tę konfiturę można spokojnie zamienić.
A czy ta aguafaba jest zamiennikiem jaj? Można zamiast niej dac jajka?
Tak, można zamiast niej dać 1 jajko 🙂
Czym mozna najlepiej zastąpuc olej kokosowy ? (mozna rzepakowym ?)
Najlepszy byłby tłuszcz który jest stały w temp pokojowej jak olej kokosowy czy masło,ale myślę że też wyjdą na płynnym oleju.
A czym mogłabym zastąpić miód? Mój synek jest uczulony na wiele produktów i zresztą za mały na miód .. bardzo dziękuję
Możesz dać syrop np daktylowy czy klonowy.
Fantastycznie wyglądają te pierniczki – jak pokryte pierzynką ze śniegu 🙂
Czy można pominąć wodę z ciecierzycy?
Można, ale będą się trochę ciężej wałkować 🙂