Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Na blogu mam już dwa przepisy na pierniki bezglutenowe i wegańskie. Każdy przepis jest inny i każdy polecam. Tym razem chciałam jednak przygotowanie pierników bezglutenowych mocno uprościć, by przepis był szybki i mało skomplikowany. Udało się. Pierniki bezglutenowe mimo swej prostoty wyszły przepyszne!

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczyPrzygotujcie od razu większą porcję, bo szczerze mówiąc, jeśli zrobicie je teraz, nie oprzecie się im i nie wytrzymają do Świąt!

Pierniki bezglutenowe są dobre od razu po upieczeniu, ale zamknięte w puszce czy słoiku mogą leżeć nawet kilka tygodni i nic im nie będzie.

Można je dowolnie dekorować lukrem czy polewą czekoladową. Warto zatrudnić do tego dzieciaki i dać im wolną rękę w dekorowaniu. Trochę będzie bałaganu, ale frajda dla dzieci jednorazowa.

Przepis na te pierniczki bezglutenowe nie zawiera jajek i mleka. W składnikach znajduje się miód, jednak można oczywiście użyć syropu roślinnego. Daktylowego czy klonowego.

Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Pierniki
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 20 sztuk
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
  • Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
  • Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
  • Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
  • Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
  • Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!

Notes

* Konfitura pomarańczowa przepis. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie konfitury, można do pierniczków dodać łyżeczkę tartej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wtedy warto do ciasta dolać odrobinę mleka roślinnego.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Poznaj inne przepisy na Święta oraz przepisy na pierniki:

Przepisy na Święta bezglutenowe i bez nabiału

Przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

 

(Visited 2 826 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. A czym mogłabym zastąpić miód? Mój synek jest uczulony na wiele produktów i zresztą za mały na miód .. bardzo dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *