fbpx

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczyNa blogu mam już dwa przepisy na pierniki bezglutenowe i wegańskie. Każdy przepis jest inny i każdy polecam. Tym razem chciałam jednak przygotowanie pierników bezglutenowych mocno uprościć, by przepis był szybki i mało skomplikowany. Udało się. Pierniki bezglutenowe mimo swej prostoty wyszły przepyszne!

Przygotujcie od razu większą porcję, bo szczerze mówiąc, jeśli zrobicie je teraz, nie oprzecie się im i nie wytrzymają do Świąt!

Pierniki bezglutenowe są dobre od razu po upieczeniu, ale zamknięte w puszce czy słoiku mogą leżeć nawet kilka tygodni i nic im nie będzie.

Można je dowolnie dekorować lukrem czy polewą czekoladową. Warto zatrudnić do tego dzieciaki i dać im wolną rękę w dekorowaniu. Trochę będzie bałaganu, ale frajda dla dzieci jednorazowa.

Przepis na te pierniczki bezglutenowe nie zawiera jajek i mleka. W składnikach znajduje się miód, jednak można oczywiście użyć syropu roślinnego. Daktylowego czy klonowego.

Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Wydruk przepisu
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Porcje
sztuk
Składniki
  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli
Porcje
sztuk
Składniki
  • 110 g oleju kokosowego (2/3 szkl.)
  • 2 łyżki miodu lub syropu roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (1 szkl.) lub gryczanej niepalonej
  • 120 g mąki ryżowej białej (1 szkl.)
  • 60 g skrobi z tapioki (0,5 szkl.) lub skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej ja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
  • szczypta soli
Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy
Sposób przygotowania
  1. Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
  3. Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
  4. Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki. Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty. Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce. Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
  5. Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
  6. Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę. Smacznego!
Pozostałe informacje

* Konfitura pomarańczowa przepis. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie konfitury, można do pierniczków dodać łyżeczkę tartej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wtedy warto do ciasta dolać odrobinę mleka roślinnego.


Pierniki bezglutenowe i wegańskie z nutą pomarańczy

Poznaj inne przepisy na Święta oraz przepisy na pierniki:

Przepisy na Święta bezglutenowe i bez nabiału

Przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

 

(Visited 1 858 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. A czym mogłabym zastąpić miód? Mój synek jest uczulony na wiele produktów i zresztą za mały na miód .. bardzo dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *