Krokiety z mięsem bezglutenowe bez jajek

Post na Facebooku z zapowiedzią przepisu na barszcz i krokiety z mięsem bez glutenu i nabiału wywołał wśród Was ogromne zainteresowanie. Przepis na czysty barszcz już na blogu jest, teraz przyszedł czas na pyszne krokiety z mięsem bezglutenowe i bez mleka i jajek.

Krokiety z mięsem bez jajek i bezglutenowe

Miałam przepis wstawić wczoraj, jednak nie udało mi się to. Odkąd córka zaczęła robić sobie drzemkę w przedszkolu, długo zasypia wieczorem, a ja zazwyczaj padam razem z nią. Tak więc z małym poślizgiem, ale w końcu udało mi się spisać przepis.

Przepis na krokiety z mięsem jest prosty. Z prostych składników, które bez problemu znajdziecie w sklepach. Mam więc nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i przyda się np. na nadchodzące Święta.

Tradycyjnie naleśniki do krokietów zawsze robię bez jajka i na wodzie. Są wtedy miękkie i nie pękają. Zamiast tych trzech mąk wypisanych w składnikach przepisu możesz więc użyć pszennej, jeśli takiej używasz i nie musisz rezygnować z glutenu.

Naleśniki bezglutenowe w wersji wegańskiej— czyli bez mleka i jajek również są miękkie i elastyczne. Nie pękają przy zawijaniu w krokiety. Dobrze jest zaraz po usmażeniu wszystkich naleśników od razu zawijać je z farszem.

Takie bezglutenowe naleśniki robię zarówno w wersji wytrawnej, jak i w wersji z dżemem na słodko. Jeśli planujesz wersję słodką, dodaj tylko szczyptę soli, a nie jak w przepisie pół łyżeczki.

Krokiety z mięsem z tego przepisu wychodzą pyszne. Warto dobrze doprawić farsz solą i pieprzem, by krokiety z mięsem były wyraziste w smaku. Do farszu mięsnego zawsze dodaję ugotowaną kapustę kiszoną. Przez ten zabieg farsz ma wyjątkowy smak i nie jest suchy. Kapusta nie dominuje i przez to, że jest zmielona wraz z mięsem, nie czuć jej smaku.

Zapraszam do wypróbowania.

Podzielcie się ze mną opiniami w komentarzu. Jeśli wykonacie krokiety według mojego przepisu, pochwalcie się i wyślijcie zdjęcia! Będzie mi bardzo miło. 🙂

Krokiety z mięsem bez jajek i bezglutenowe

Krokiety z mięsem bezglutenowe i bez jajek

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: krokiety
Autor: Karolina Nicpoń
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jajek

  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej można zastąpić gryczaną niepaloną
  • 2 szklanki mąki ryżowej z białego ryżu
  • 1,5 szklanki skrobi z tapioki lub skrobii ziemniaczanej
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soli jeśli używasz przepisu do naleśników na słodko, daj mniej

Farsz mięsny do krokietów

  • 1,5 kg mięsa np. karczku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • włoszczyzna 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i por
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku `

Dodatki do panierowania

  • 3-5 łyżek mąki ryżowej lub pszennej jeśli dozwolona
  • zimna woda ok 3 łyżki wody na 1 łyżkę mąki
  • panier z ciecierzycy lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie

Naleśniki bezglutenowe bez jajek

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszam ze sobą i odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam wody. Jeśli zbyt rzadka, dodaję więcej mąki ryżowej lub skrobi z tapioki.
  • Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.

Farsz mięsny

  • Karczek gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem kilku liści laurowych, zielem angielskim i włoszczyzną. Zajmuje to ok 1,5 - 2 godzin. Wywar z mięsa zachowuję.
  • Kapustę kiszoną siekam i gotuję osobno do miękkości ok pół godziny. Odcedzam.
  • Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno. Podsmażam na 2 łyżkach oleju na złoto.
  • Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze wraz z ugotowaną kapustą.
  • Zmielone mięso dodaję do smażącej się cebuli z czosnkiem i podsmażam razem kilka chwil. Dolewam ok 0,25 - 0,5 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Odstawiam.
  • Po dużej łyżce farszu kładę na naleśnik i zawijam krokiety.
  • Przygotowuję panierkę: Do mąki wlewam wodę, ciągle mieszając, aż uzyskam konsystencję lepkiej, nie zbyt gęstej masy, do której przyklei się panierka. Następnie panieruję w ciecierzycy lub bezglutenowej bułce tartej.
  • Smażę na złoty kolor na oleju.
  • Podaję na ciepło z kubeczkiem domowego barszczu. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

 

Krokiety z mięsem bez jajek i bezglutenowe


Nie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruPrzyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

 

 

 

(Visited 6 081 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Karolino, odtworzyłam przepis trzymając się dokładnych proporcji jakie podałaś, ale niestety naleśniki nie wyszły elastyczne i przy próbie uformowania krokietów łamały się i rwały pomimo że wcale nie były cienkie. Czy masz jakiś pomysł co mogło pójść nie tak? Użyłam mąki owsianej. Zastanawiam się, czy może pomogłoby zastąpienie mąki ryżowej mąką kasztanową.

    1. Może właśnie dlatego, że były zbyt grube? Ciężko mi tak teraz zgadnąć dlaczego się łamały, ale może ciasto wyszło zbyt gęste, naleśniki wychodziły zbyt grube? Zwykłe naleśniki, jeśli zrobię zbyt grube też się lubią łamać.
      Mąki bezglutenowe są bardzo różne, nawet jeden rodzaj różnych firm będzie inaczej się zachowywać po dodaniu płynu, dlatego konsystencję trzeba zawsze dostosować.

  2. Dziękuję, to najlepszy przepis na bezglutenowe i weganskie ciasto nalesnikowe jaki znalazlam i wyprobowalam. Nalesniki przepyszne i latwo sie smazyly. Interesujaca i przepyszna jest tez panierka.

  3. Witam, chciałabym przepis na naleśniki wykorzystać do przygotowania krokietów wigilijnych z kapustą i grzybami. Ile dni wcześniej mogę je zrobic i przechowywać w lodówce? A może usmazyć wczesniej i zamrozić? Bedę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

  4. Morderczynio wstrętna.
    Nic tylko współczuć dzieciom takiego trucia organizmu! I braku normalności, empatii i szacunku do zycia innych stworzeń

    1. Pani akurat swoim postem pokazała szacunek i empatie.Najwidoczniej zasady współżycia społecznego są Pani obce. Hipokrytka wstrętna 🙂

  5. Dzień dobry. Przepis niezmiernie obiecujący. Czy jednak mąkę ryżową z białego ryżu można zastąpić jakoś?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating