Czysty barszcz czerwony bez zakwasu

Czysty barszcz czerwony zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Taki czysty barszcz robiła kiedyś moja mama. Najczęściej na Święta do pysznych krokietów z kapustą i grzybami i z mięsem. Każdy, kto miał okazję spróbować jej czerwonego barszczu, bardzo go chwalił.

Czysty barszcz czerwony bez zakwasuJa wiele razy próbowałam powtórzyć ten smak z dzieciństwa z lepszym, a czasem gorszym skutkiem. W końcu mi się to udało i mogę powiedzieć, że ten przepis jest bardzo bliski mistrzowskiemu wykonaniu mojej mamy. Nie wiem, czy mój sposób wykonania się mocno różni. Mogłam polegać jedynie na swoich wspomnieniach ze wspólnego gotowania. Myślę jednak, że by jej smakował…

Dziś chciałam się tym przepisem z Wami podzielić.

Czysty barszcz powstaje ze świeżych buraków. Bez zakwasu. Z dużą ilością czosnku i majeranku. Przepis na ten czysty barszcz jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie wymaga dużo pracy i czasu. Barszczyk czerwony najlepszy jest na drugi dzień, dlatego warto przygotować go wcześniej, a w dzień podania ewentualnie jeszcze doprawić.

Barszczyk czerwony idealnie komponuje się z pierogami z mięsem, z krokietami z mięsem lub kapustą i grzybami. Barszcz z tego przepisu z uszkami smakuje wyśmienicie.

Kto z Was nie wyobraża sobie Świąt bez barszczu?

Ja na pewno!

Zapraszam do wypróbowania.

Czysty barszcz czerwony bez zakwasu

Czysty barszcz czerwony bez zakwasu

Kategoria: Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: czysty barszcz
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 duże buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego ja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • mała garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sól i pieprz, cukier do smaku

Wykonanie

  • Buraki obieram i kroję w plasterki. Czosnek obieram i kroję na mniejsze kawałki.
  • Wywar i wodę zagotowuję razem. Dodaję ocet, pokrojone buraki, czosnek i grzyby. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Można wrzucić kilka ziarenek pieprzu w całości. Barszcz gotuję 40 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodaję łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
  • Zostawiam na noc.
  • Na drugi dzień znów podgrzewam, ale nie zagotowuję, przecedzam przez sitko i doprawiam majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Trzeba pilnować by barszcz już się nie zagotował, bo straci swój piękny kolor! Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Czysty barszcz czerwony bez zakwasu



24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruNie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

 

 

 

 

(Visited 4 998 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Czysty barszcz czerwony bez zakwasu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating