fbpx

Czysty barszcz czerwony bez zakwasu

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

 

Czysty barszcz czerwony bez zakwasuCzysty barszcz czerwony zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Taki czysty barszcz robiła kiedyś moja mama. Najczęściej na Święta do pysznych krokietów z kapustą i grzybami i z mięsem. Każdy, kto miał okazję spróbować jej czerwonego barszczu, bardzo go chwalił.

Ja wiele razy próbowałam powtórzyć ten smak z dzieciństwa z lepszym, a czasem gorszym skutkiem. W końcu mi się to udało i mogę powiedzieć, że ten przepis jest bardzo bliski mistrzowskiemu wykonaniu mojej mamy. Nie wiem, czy mój sposób wykonania się mocno różni. Mogłam polegać jedynie na swoich wspomnieniach ze wspólnego gotowania. Myślę jednak, że by jej smakował…

Dziś chciałam się tym przepisem z Wami podzielić.

Czysty barszcz powstaje ze świeżych buraków. Bez zakwasu. Z dużą ilością czosnku i majeranku. Przepis na ten czysty barszcz jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie wymaga dużo pracy i czasu. Barszczyk czerwony najlepszy jest na drugi dzień, dlatego warto przygotować go wcześniej, a w dzień podania ewentualnie jeszcze doprawić.

Barszczyk czerwony idealnie komponuje się z pierogami z mięsem, z krokietami z mięsem lub kapustą i grzybami. Barszcz z tego przepisu z uszkami smakuje wyśmienicie.

Kto z Was nie wyobraża sobie Świąt bez barszczu?

Ja na pewno!

Zapraszam do wypróbowania.

Wydruk przepisu
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword czysty barszcz
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 duże buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego ja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • mała garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sól i pieprz, cukier do smaku
Dania Zupy
Kuchnia Kuchnia polska
Keyword czysty barszcz
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 duże buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru mięsno-warzywnego ja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
  • 1 l wody
  • ok 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • mała garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sól i pieprz, cukier do smaku
Czysty barszcz czerwony bez zakwasu
Sposób przygotowania
  1. Buraki obieram i kroję w plasterki. Czosnek obieram i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Wywar i wodę zagotowuję razem. Dodaję ocet, pokrojone buraki, czosnek i grzyby. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Można wrzucić kilka ziarenek pieprzu w całości. Barszcz gotuję 40 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodaję łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
  3. Zostawiam na noc.
  4. Na drugi dzień znów podgrzewam, ale nie zagotowuję, przecedzam przez sitko i doprawiam majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  5. Trzeba pilnować by barszcz już się nie zagotował, bo straci swój piękny kolor! Smacznego!

Czysty barszcz czerwony bez zakwasu



24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukruNie masz pomysłu na śniadania dla alergika?

Przyda Ci się ebook z 24 przepisami na śniadania bez mleka, jajek, glutenu i białego cukru? Jeśli tak, to kliknij baner i pobierz przepisy na pyszne śniadania 🙂

 

 

 

 

(Visited 527 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *