You are currently viewing Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie
Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂 

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Po wstawieniu poprzedniego przepisu na wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami otrzymałam od Was wiele wiadomości, w których prosicie o wersję bezglutenową.

Musiałam więc upiec kolejny raz ciasto drożdżowe. Ostatnio co chwilę jem jakieś ciasto, a biorąc pod uwagę moje wyniki opisanego tutaj testu genetycznego, chyba źle się to dla mnie skończy 😉

Robiłam wcześniej bezglutenowe drożdżowe ciasto, ale wiedziałam, że zanim podam Wam przepis, muszę go jeszcze ulepszyć i dokładnie spisać składniki. Często, kiedy piekę bez glutenu, mieszam kilka mąk i sama się gubię, ile czego dałam, tym razem więc skrupulatnie zapisywałam ilości. Pomimo tego, w podanym przeze mnie przepisie staram się opisać bardzo dokładnie konsystencję ciasta, gdyż jak wiecie, mąki bezglutenowe są bardzo różne, nawet mąka ryżowa jednej firmy różni się od mąki ryżowej innej firmy pod kątem wchłaniania płynu, przez co pieczenie bezglutenowych ciast według przepisów jest dość utrudnione. Wiem, wiem…filmiki najpewniej byłyby bardzo pomocne, mam to na uwadze, jednak technicznie jeszcze nie jestem w stanie ich wykonać, piekąc przy dwójce dzieciaków biegających i mieszających mi w miskach 🙂

Warto jednak spróbować upiec to ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie ze śliwkami czy innymi owocami i owsianą kruszonką, by przekonać się, że jest proste i pyszne. W odróżnieniu od zwykłego drożdżowego ciasta, mamy tutaj dużo łatwiejsze zadanie. Nie trzeba tego ciasta wyrabiać. Po prostu mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia i tyle!

Polecam serdecznie!

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto drożdżowe, wegańskie drożdżowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma o wym. 25x30cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g mąki ryżowej białej lub kukurydzianej
  • 160 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 16 g drożdży suchych lub 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • szczypta soli

Owsiana kruszonka

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny / masła

Wykonanie

  • Jeśli używam drożdży suchych, wszystkie składniki ciasta wsypuję i mieszam łyżką, przykrywam przedziurawioną w kilku miejscach folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jeśli używam drożdży świeżych, robię najpierw zaczyn: Drożdże rozpuszczam w szklance mleka, dodaję łyżeczkę cukru i ok 2 łyżki mąki ryżowej (odejmuję tę ilość z tych 300g). Odstawiam na 15 minut i później łączę z innymi składnikami, mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Konsystencja ciasta będzie płynna i tak ma być. Po wyrośnięciu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest bardzo rzadkie, całkowicie płynne, to trzeba dosypać odrobinę mąki ryżowej, jeśli jest gęste, jak zwykłe drożdżowe, to trzeba dolać więcej mleka - w przypadku ciast bezglutenowych różne mąki bezglutenowe (nawet różnych firm) inaczej chłoną płyn, dlatego trzeba dostosować ilość płynu, by konsystencja wyszła tak jak opisałam.
  • Po wyrośnięciu mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • W tym czasie przygotowuję owoce (kroję na ósemki usuwam pestki) i przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiam ręką do połączenia składników.
  • Na wyrośnięte ciasto delikatnie układam owoce i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 30 minut, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy.
  • Studzę w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Nie zapomnij polubić i zaobserować mnie na Facebooku i Instagramie, by być na bieżąco i mieć wpływ na to, jakie przepisy się pojawią na blogu 🙂

 

Inne ciasta bezglutenowe i wegańskie na moim blogu znajdziesz tutaj:

(Visited 55 912 times, 21 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 53 komentarzy

  1. Marta

    5 stars
    Najlepsze ciasto drożdżowe bezglutenowe jakie do tej pory udało mi się upiec! Od 5 lat piekę dla osoby z celiakią i to jest pierwsze ciasto, które mój niesłodki facet wciął na poczekaniu! Zrobiłam z gruszkami i borówkami i piekłam 45 min, wyszło bezbłędne! Polecam wszystkim i dziękuję Ci Karolina za podzielenie się tym przepisem

  2. Karolina

    Cudowne, wspaniałe, najlepsze!!! Jesteś najlepsza! Twoje przepisy zawsze mi wychodzą Jak napisałaś konsystencja gęstej śmietany, to idealnie oddaje to jakie ciasto powinno być żeby wyszło (nie za rzadkie, nie za gęste). Rodzice nie zorientowali się, że to wegański bezgluten, więc jest naprawdę extra. Dziś robię 2 raz, dodam trochę więcej cukru, bo lubię słodsze i więcej owoców, bo za 1 razem bałam się żeby nie były za ciężkie i nie wyszedł zakalec, ale wyroslo pięknie, więc spróbuję więcej. Dziękuję za Twoje przepisy!!

  3. Maryszun

    Dobry wieczór.
    W trakcie przyrządzania zaniepokoił mnie kolor mojego ciasta. Patrzę na swoja mąkę owsianą, a tam napis “typ 2000”. Dopiero zaczynam przygodę z mąkami bezglutenowymi, więc nawet nie wiem, czy to standard. Czy każda mąka owsiana jest pełnoziarnista?
    Czy warto próbować zamieniać ją innymi typami, niż gryczana? Może ma Pani już doswiadczenie, że z innymi rodzajami nie wychodzi?
    Pozdrawiam serdecznie.
    Marysia

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Mąka 2000 to pełnoziarnista. Nie każda owsiana taka jest. Można zastąpić ją np mąką z sorgo, ryżową z ryżu brązowego, jaglaną. Każda będzie dobra, ale będzie inaczej chłonąć płyn, więc trzeba dostosować ilość dodanej wody, by konsystencja była taka jak trzeba.

      1. Marysia

        Dziękuję, zaopatrzę sie w owsiana jasną lub sprobuje z inną mąką.
        A wczorajszy wypiek pełnoziarnisty dokończyłam. O dziwo jakoś wyszło, tylko wiadomo, ciemne i z miąższem przypominajacym chleb 😀 Mysle, ze gdyby pominąć cukier i owoce (i kruszonkę oczywiscie) to można piec z tego przepisu owsiany chleb pelnoziarnisty 🙂

      2. Grażyna

        Karolinko, czy ciasto jest tak jasne jak na zdjęciach czy to tylko efekt fotograficzny? Jeśli jest tak jaśniutkie, to czy nie możnaby go troszeczkę podkolorować odrobinką kurkumy?

  4. Eliza

    5 stars
    Właśnie skonczylam robić! Ciasto jest cudowne! Na poczatku bałam sie tej plynnej formy ciasta ale zaufalam i było warto. Kruszonka tez czesciowo zapadla mi sie do ciasta jak u innych, ale upiekla sie w srodku 🙂 drożdżówka smakuje jak normalna glutenowa (przynajmniej tak mi sie wydaje). Bardzo bardzo polecam wszystkim!

    1. Aldona

      Ciasto jest po prostu wspaniałe
      Nie pisze opinii praktycznie nigdy. Ale to ciasto zasługuje na uwagę i na pochwale dla autorki przepisu.
      Rewelacja
      Zabieram się za sprawdzenie pozostałych przepisów ✌️

  5. Oliwia

    Wyszło przepyszne 🙂 co prawda najsmaczniejsze na ciepło zaraz po upieczeniu 🙂 bo na następny dzień mocno wysycha, ale byłam na to gotowa 🙂 z resztą i tak praktycznie całe zniknęło tego samego dnia.
    A tak na marginesie, znalazłam Twój przepis u dietetyczki. Ona dostała na to pozwolenie? Bo strasznie mnie drażni jak są kradzione przepisy.

      1. Oliwia

        Dopiero teraz odczytałam. Zaraz poszukam i dziś, najpóźniej jutro wyślę Pani maila.
        Dziś drożdżoweczka znowu pójdzie w ruch 🙂

  6. Dota

    Czy można zamiast ryżowej mąki użyć jaglanej?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że tak. Z jaglaną też wyjdzie. Możliwe, że ilość płynu będzie trzeba zmienić. Najlepiej dać początkowo mniej, bo każda mąka inaczej chłonie.

  7. Ilona

    Faktycznie bardzo fajne ciacho wyszło i to nie z gotowego mixu 🙂 jestem celiakiem i testuję co chwila nowy jakiś przepis ale chyba zostanę przy tym jeśli chodzi o drożdżowe 🙂 dziękuję!

  8. Reni

    Witam ,dzis zrobilam pierwszy raz drozdzowe ciasto z twojego przepisu. Pierwszy raz odkad zyje z celiakia,6 lat.Ciasto drożdżowe które jako mała dziewczynka kochałam. Dziękuję Ci za ten przepis wyszło super.Probowalam już wiele przepisów i nam tylko jedno ciasto bezglutenowe które nadaje się do jedzenia,reszta to były tylko wyrzucone produkty.Juhu…..nareszcie

  9. Meg

    Witam a jaki wymiar blaszki jest na tą porcję ciasta ? Pozdrawiam

  10. Paulina

    Pyszne wyszło! Dziękuję za przepis 🙂

  11. Ola

    Na ile czasu trzeba odstawić aby ciasto wyrosło? Nie ma takiej informacji. Na godzinę, dwie?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Powinno podwoić objętość a czas zależy od temperatury w jakiej wyrasta. U mnie trwa to około godziny

      1. Ola

        To coś zrobiłam nie tak. Nie rosło w ogóle. Może niepotrzebnie dałam dwa jajka. Bałam się że nie wyjdzie bez jajek… I wyszła klucha. Dziwne bo nigdy mi jeszcze nie wyszedł zakalec z mąk bezglutenowych. Proporcje mi się nie zgadzają. Czemu tak dużo mąki? Wydaje mi się że za dużo jest. Wystarczyłaby jedna lub dwie szklanki mąki i i szklanka mleka plus jajko i drożdże.

        1. Awatar użytkownika
          Karolina Nicpoń

          Dziwne, że nie rosło w ogóle. Może z drożdżami coś nie tak. Ciężko mi się odnieść, bo zmieniłaś przepis dodając jajka. Ja podałam przepis bez nich. Może spróbuj następnym razem zrobić dokładnie jak w przepisie,wtedy powinno wyjść tak jak u mnie.

  12. Kasia

    Coś poszło nie tak 🙁
    Zrobiłam z samą kruszonką, która mi wpadła całkiem do środka i mam zakalec…

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Dziwne. Nie powinno tak się stać, nawet jeśli nie było owoców. Może za rzadkie trochę ciasto było?

    2. Oliwia

      A użyłaś mąki owsianej? Bo ja robiłam to ciasto najpierw na gryczanej i wyszło pyszne, a drugi raz na owsianej (gotowej ze sklepu) i wyszło tak okropne, ze musiałam wyrzucić. Gotowa mąka owsiana za kaz razem psuła u mnie wypieki, nawet naleśniki. Więc zamiast gotowej, miele w młynku płatki owsiane i wtedy wypieki mi wychodzą. Pozdrawiam (choć widzę, że późno 😀 )

  13. Iwona

    Jak zwykle się nie zawiodłam
    Ciacho wyszło przepyszne . Pozdrawiamy

  14. Paulina

    Rzadko piszę jakiekolwiek komentarze, ale przy tym przepisie się przemogłam. Otóż ciasto wyszło pyszne! Dziękuję Ci za ten przepis. Bezglutenowe wegańskie cokolwiek to wyzwanie, a Ty wymyśliłaś naprawdę smaczny i bardzo prosty sposób na powrót do dzieciństwa dla tych, którzy nie mogą/nie chcą go sobie zafundować w tradycyjnej wersji 🙂

  15. Sabina

    Zrobiłam ze śliwkami. Pycha.

  16. DOTKA

    Mail poszedl :)))

  17. DOTKA

    Udalo sie zrobic zdjecie i zaraz posle na maila
    pozdrawiam

  18. DOTKA

    No nie pomyslalam zeby zrobic zdjecie calego ciasta a teraz to juz zostala malenka pieteczka tak sie rozeszlo zobacze czy zdjecie tej pietecki bedzie sie nadawalo do pokazania a jesli nie to nastepnym razem napewno zrobie
    pozdrawiam

  19. DOTAK

    żapewne bede i inne proby Twoich przepisow bo niektore mnie zafascynowaly i napewno sie pochwale
    pozdrawiam serdecznie

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Będę wdzięczna! 🙂 jeśli jeszcze podzielisz się zdjęciami na maila to już w ogóle będę szczęśliwa! Pozdrawiam!

    2. Aneta

      Jakiego oleju można użyć w tym przepisie jeżeli nie rzepakowego. Moi goście nie mogą rzepaku.

  20. DOTKA

    Przepis jest mega mimo ze odrobine zmodyfikowalam przepis bo nie moge owsa i dalam maka ryzowa i kukurydziana 2:1 oraz jasna gryczana zamiast owsianej a zamiast skrobi ziemniaczanej skrobie kukurydziana a kruszonka z maki ryzowej i kokosowej wyszlo cudowne choc troszke za bardzo wyroslo i po wlozeniu do piekarnika delikatnie w srodku opadlo pewnie to tez zasluga owocow to smakuje jak prawdziwe drozdzowe moje pierwsze odkad jestem na diecie bezglutenowej, wczesniej nawet nie podejmowalam prob az trafilam na Twoj blog….teraz drozdzowe napewno bedzie czesciej goscic w moim domu bo rodzinka poza troszke innym kolorem nie zauwazyla roznicy i tak, mysle czy do nastepnego nie dolozyc odrobiny kurkumy ale to zobaczymy narazie cieszymy sie tym wysmienitym wypiekiem…..
    dziekuje za inspiracje i serdecznie pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Bardzo dziekuję za komentarz i podzielenie się wrażeniami! 🙂 Cieszę się bardzo że Wam smakuje! 🙂

  21. Anplejd

    Brzmi pysznie, czas piec, ale takie ilości to na jaki wymiar blachy? 🙂

  22. Gabriela

    Wyszło pyszne, ale co zrobić żeby nie wysychało tak szybko :(?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Zjeść od razu 😉 A tak na poważnie, to ciężko tego uniknąć w bezglutenowych wypiekach. Można zamrozić ewentualnie…

  23. Justyna

    Dziękuję za ten przepis!

    Ciasto wyszło przepyszne!

    1. Kasia

      Mi również placek wyszedł, mialam pod ręką jabłka zamiast śliwek, nie dałam kruszonki a i tak wyszło przepyszne 🙂 Dziękuję bardzo za ten przepis, najbardziej podoba mi się brak potrzeby wyrabiania ciasta ręcznie, ogromna oszczędność czasu! 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating