fbpx

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂 

Po wstawieniu poprzedniego przepisu na wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami otrzymałam od Was wiele wiadomości, w których prosicie o wersję bezglutenową.

Musiałam więc upiec kolejny raz ciasto drożdżowe. Ostatnio co chwilę jem jakieś ciasto, a biorąc pod uwagę moje wyniki opisanego tutaj testu genetycznego, chyba źle się to dla mnie skończy 😉

Robiłam wcześniej bezglutenowe drożdżowe ciasto, ale wiedziałam, że zanim podam Wam przepis, muszę go jeszcze ulepszyć i dokładnie spisać składniki. Często, kiedy piekę bez glutenu, mieszam kilka mąk i sama się gubię, ile czego dałam, tym razem więc skrupulatnie zapisywałam ilości. Pomimo tego, w podanym przeze mnie przepisie staram się opisać bardzo dokładnie konsystencję ciasta, gdyż jak wiecie, mąki bezglutenowe są bardzo różne, nawet mąka ryżowa jednej firmy różni się od mąki ryżowej innej firmy pod kątem wchłaniania płynu, przez co pieczenie bezglutenowych ciast według przepisów jest dość utrudnione. Wiem, wiem…filmiki najpewniej byłyby bardzo pomocne, mam to na uwadze, jednak technicznie jeszcze nie jestem w stanie ich wykonać, piekąc przy dwójce dzieciaków biegających i mieszających mi w miskach 🙂

Warto jednak spróbować upiec to ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie ze śliwkami czy innymi owocami i owsianą kruszonką, by przekonać się, że jest proste i pyszne. W odróżnieniu od zwykłego drożdżowego ciasta, mamy tutaj dużo łatwiejsze zadanie. Nie trzeba tego ciasta wyrabiać. Po prostu mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia i tyle!

Polecam serdecznie!

Wydruk przepisu
Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie
Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie
Porcje
forma o wym. 25x30cm
Składniki
  • 300 g mąki ryżowej białej lub kukurydzianej
  • 160 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 16 g drożdży suchych lub 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • szczypta soli
Owsiana kruszonka
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny / masła
Porcje
forma o wym. 25x30cm
Składniki
  • 300 g mąki ryżowej białej lub kukurydzianej
  • 160 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 16 g drożdży suchych lub 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • szczypta soli
Owsiana kruszonka
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny / masła
Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie
Sposób przygotowania
  1. Jeśli używam drożdży suchych, wszystkie składniki ciasta wsypuję i mieszam łyżką, przykrywam przedziurawioną w kilku miejscach folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jeśli używam drożdży świeżych, robię najpierw zaczyn: Drożdże rozpuszczam w szklance mleka, dodaję łyżeczkę cukru i ok 2 łyżki mąki ryżowej (odejmuję tę ilość z tych 300g). Odstawiam na 15 minut i później łączę z innymi składnikami, mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Konsystencja ciasta będzie płynna i tak ma być. Po wyrośnięciu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest bardzo rzadkie, całkowicie płynne, to trzeba dosypać odrobinę mąki ryżowej, jeśli jest gęste, jak zwykłe drożdżowe, to trzeba dolać więcej mleka - w przypadku ciast bezglutenowych różne mąki bezglutenowe (nawet różnych firm) inaczej chłoną płyn, dlatego trzeba dostosować ilość płynu, by konsystencja wyszła tak jak opisałam.
  4. Po wyrośnięciu mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
  6. W tym czasie przygotowuję owoce (kroję na ósemki usuwam pestki) i przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiam ręką do połączenia składników.
  7. Na wyrośnięte ciasto delikatnie układam owoce i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 30 minut, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy.
  8. Studzę w uchylonym piekarniku. Smacznego!

Nie zapomnij polubić i zaobserować mnie na Facebooku i Instagramie, by być na bieżąco i mieć wpływ na to, jakie przepisy się pojawią na blogu 🙂

 

Inne ciasta bezglutenowe i wegańskie na moim blogu znajdziesz tutaj:

Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu


(Visited 2 953 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *