Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Wyczekiwany przez wielu przepis na ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie w końcu ujrzało światło dzienne. Musicie je wypróbować. Ciasto jest mega puszyste, miękkie, zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień, a owsiana kruszonka…wymiata! 🙂 

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Po wstawieniu poprzedniego przepisu na wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami otrzymałam od Was wiele wiadomości, w których prosicie o wersję bezglutenową.

Musiałam więc upiec kolejny raz ciasto drożdżowe. Ostatnio co chwilę jem jakieś ciasto, a biorąc pod uwagę moje wyniki opisanego tutaj testu genetycznego, chyba źle się to dla mnie skończy 😉

Robiłam wcześniej bezglutenowe drożdżowe ciasto, ale wiedziałam, że zanim podam Wam przepis, muszę go jeszcze ulepszyć i dokładnie spisać składniki. Często, kiedy piekę bez glutenu, mieszam kilka mąk i sama się gubię, ile czego dałam, tym razem więc skrupulatnie zapisywałam ilości. Pomimo tego, w podanym przeze mnie przepisie staram się opisać bardzo dokładnie konsystencję ciasta, gdyż jak wiecie, mąki bezglutenowe są bardzo różne, nawet mąka ryżowa jednej firmy różni się od mąki ryżowej innej firmy pod kątem wchłaniania płynu, przez co pieczenie bezglutenowych ciast według przepisów jest dość utrudnione. Wiem, wiem…filmiki najpewniej byłyby bardzo pomocne, mam to na uwadze, jednak technicznie jeszcze nie jestem w stanie ich wykonać, piekąc przy dwójce dzieciaków biegających i mieszających mi w miskach 🙂

Warto jednak spróbować upiec to ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie ze śliwkami czy innymi owocami i owsianą kruszonką, by przekonać się, że jest proste i pyszne. W odróżnieniu od zwykłego drożdżowego ciasta, mamy tutaj dużo łatwiejsze zadanie. Nie trzeba tego ciasta wyrabiać. Po prostu mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia i tyle!

Polecam serdecznie!

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Ciasto drożdżowe bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: bezglutenowe drożdżowe, ciasto drożdżowe, wegańskie drożdżowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma o wym. 25x30cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 300 g mąki ryżowej białej lub kukurydzianej
  • 160 g mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej jasnej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 16 g drożdży suchych lub 40g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2,5 szklanki ciepłego mleka roslinnego u mnie migdałowe
  • szczypta soli

Owsiana kruszonka

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g oleju kokosowego lub margaryny / masła

Wykonanie

  • Jeśli używam drożdży suchych, wszystkie składniki ciasta wsypuję i mieszam łyżką, przykrywam przedziurawioną w kilku miejscach folią aluminiową i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jeśli używam drożdży świeżych, robię najpierw zaczyn: Drożdże rozpuszczam w szklance mleka, dodaję łyżeczkę cukru i ok 2 łyżki mąki ryżowej (odejmuję tę ilość z tych 300g). Odstawiam na 15 minut i później łączę z innymi składnikami, mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Konsystencja ciasta będzie płynna i tak ma być. Po wyrośnięciu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest bardzo rzadkie, całkowicie płynne, to trzeba dosypać odrobinę mąki ryżowej, jeśli jest gęste, jak zwykłe drożdżowe, to trzeba dolać więcej mleka - w przypadku ciast bezglutenowych różne mąki bezglutenowe (nawet różnych firm) inaczej chłoną płyn, dlatego trzeba dostosować ilość płynu, by konsystencja wyszła tak jak opisałam.
  • Po wyrośnięciu mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • W tym czasie przygotowuję owoce (kroję na ósemki usuwam pestki) i przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiam ręką do połączenia składników.
  • Na wyrośnięte ciasto delikatnie układam owoce i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piekę ok 30 minut, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy.
  • Studzę w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Nie zapomnij polubić i zaobserować mnie na Facebooku i Instagramie, by być na bieżąco i mieć wpływ na to, jakie przepisy się pojawią na blogu 🙂

 

Inne ciasta bezglutenowe i wegańskie na moim blogu znajdziesz tutaj:

Jagielnik z truskawkami – wegańskie ciasto bez pieczenia

Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Prosty wegański tort czekoladowy bez glutenu

(Visited 25 359 times, 6 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Właśnie skonczylam robić! Ciasto jest cudowne! Na poczatku bałam sie tej plynnej formy ciasta ale zaufalam i było warto. Kruszonka tez czesciowo zapadla mi sie do ciasta jak u innych, ale upiekla sie w srodku 🙂 drożdżówka smakuje jak normalna glutenowa (przynajmniej tak mi sie wydaje). Bardzo bardzo polecam wszystkim!

  2. Wyszło przepyszne 🙂 co prawda najsmaczniejsze na ciepło zaraz po upieczeniu 🙂 bo na następny dzień mocno wysycha, ale byłam na to gotowa 🙂 z resztą i tak praktycznie całe zniknęło tego samego dnia.
    A tak na marginesie, znalazłam Twój przepis u dietetyczki. Ona dostała na to pozwolenie? Bo strasznie mnie drażni jak są kradzione przepisy.

      1. Dopiero teraz odczytałam. Zaraz poszukam i dziś, najpóźniej jutro wyślę Pani maila.
        Dziś drożdżoweczka znowu pójdzie w ruch 🙂

  3. Faktycznie bardzo fajne ciacho wyszło i to nie z gotowego mixu 🙂 jestem celiakiem i testuję co chwila nowy jakiś przepis ale chyba zostanę przy tym jeśli chodzi o drożdżowe 🙂 dziękuję!

  4. Witam ,dzis zrobilam pierwszy raz drozdzowe ciasto z twojego przepisu. Pierwszy raz odkad zyje z celiakia,6 lat.Ciasto drożdżowe które jako mała dziewczynka kochałam. Dziękuję Ci za ten przepis wyszło super.Probowalam już wiele przepisów i nam tylko jedno ciasto bezglutenowe które nadaje się do jedzenia,reszta to były tylko wyrzucone produkty.Juhu…..nareszcie

      1. To coś zrobiłam nie tak. Nie rosło w ogóle. Może niepotrzebnie dałam dwa jajka. Bałam się że nie wyjdzie bez jajek… I wyszła klucha. Dziwne bo nigdy mi jeszcze nie wyszedł zakalec z mąk bezglutenowych. Proporcje mi się nie zgadzają. Czemu tak dużo mąki? Wydaje mi się że za dużo jest. Wystarczyłaby jedna lub dwie szklanki mąki i i szklanka mleka plus jajko i drożdże.

        1. Dziwne, że nie rosło w ogóle. Może z drożdżami coś nie tak. Ciężko mi się odnieść, bo zmieniłaś przepis dodając jajka. Ja podałam przepis bez nich. Może spróbuj następnym razem zrobić dokładnie jak w przepisie,wtedy powinno wyjść tak jak u mnie.

    1. A użyłaś mąki owsianej? Bo ja robiłam to ciasto najpierw na gryczanej i wyszło pyszne, a drugi raz na owsianej (gotowej ze sklepu) i wyszło tak okropne, ze musiałam wyrzucić. Gotowa mąka owsiana za kaz razem psuła u mnie wypieki, nawet naleśniki. Więc zamiast gotowej, miele w młynku płatki owsiane i wtedy wypieki mi wychodzą. Pozdrawiam (choć widzę, że późno 😀 )

  5. Rzadko piszę jakiekolwiek komentarze, ale przy tym przepisie się przemogłam. Otóż ciasto wyszło pyszne! Dziękuję Ci za ten przepis. Bezglutenowe wegańskie cokolwiek to wyzwanie, a Ty wymyśliłaś naprawdę smaczny i bardzo prosty sposób na powrót do dzieciństwa dla tych, którzy nie mogą/nie chcą go sobie zafundować w tradycyjnej wersji 🙂

  6. No nie pomyslalam zeby zrobic zdjecie calego ciasta a teraz to juz zostala malenka pieteczka tak sie rozeszlo zobacze czy zdjecie tej pietecki bedzie sie nadawalo do pokazania a jesli nie to nastepnym razem napewno zrobie
    pozdrawiam

  7. żapewne bede i inne proby Twoich przepisow bo niektore mnie zafascynowaly i napewno sie pochwale
    pozdrawiam serdecznie

  8. Przepis jest mega mimo ze odrobine zmodyfikowalam przepis bo nie moge owsa i dalam maka ryzowa i kukurydziana 2:1 oraz jasna gryczana zamiast owsianej a zamiast skrobi ziemniaczanej skrobie kukurydziana a kruszonka z maki ryzowej i kokosowej wyszlo cudowne choc troszke za bardzo wyroslo i po wlozeniu do piekarnika delikatnie w srodku opadlo pewnie to tez zasluga owocow to smakuje jak prawdziwe drozdzowe moje pierwsze odkad jestem na diecie bezglutenowej, wczesniej nawet nie podejmowalam prob az trafilam na Twoj blog….teraz drozdzowe napewno bedzie czesciej goscic w moim domu bo rodzinka poza troszke innym kolorem nie zauwazyla roznicy i tak, mysle czy do nastepnego nie dolozyc odrobiny kurkumy ale to zobaczymy narazie cieszymy sie tym wysmienitym wypiekiem…..
    dziekuje za inspiracje i serdecznie pozdrawiam

    1. Mi również placek wyszedł, mialam pod ręką jabłka zamiast śliwek, nie dałam kruszonki a i tak wyszło przepyszne 🙂 Dziękuję bardzo za ten przepis, najbardziej podoba mi się brak potrzeby wyrabiania ciasta ręcznie, ogromna oszczędność czasu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating