You are currently viewing 5 pomysłów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec
5 pomysłów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec

Jeśli masz czasem problem z wymyśleniem przekąsek typu finger food dla alergików, to ten post jest właśnie dla Ciebie. Znajdziesz tu aż 5 ciekawych i bardzo prostych przepisów na przekąski na stół podczas imprezy i nie tylko.

5-przepisów na finger-food-dla-alergika

 

Przygotowanie przekąsek na przyjęcie często stanowi wyzwanie. Kiedy takie finger food mają spełniać dodatkowo wymogi diety dla alergików, robi się już dużo trudniej. Tak jak ze słodkimi przekąskami nie mamy większego problemu, bo zawsze jakieś bezmleczne ciasteczka, ciasta czy kulki mocy można przygotować, tak z przekąskami na słono już bywa gorzej.

Dobrze jest, kiedy przygotowanie przekąsek na imprezowy stół nie wymaga dużo czasu. Zazwyczaj takich różnych potraw serwujemy kilka i chcemy jak najszybciej się z tym uporać.

Świetnym rozwiązaniem są w takich sytuacjach pasty Wawrzyniec, czyli pasty z warzyw z pysznymi, naturalnymi składnikami w postaci pestek, ciecierzycy i innych bardzo trafnie dobranych smakowo i  odżywczo dodatków. Takie pasty warzywne mają bardzo wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni.

Często używam ich po prostu na kanapki, a także w daniach obiadowych, dodając je do różnych sosów, naleśników czy nawet zup. Ta różnorodność smaków, różne ciekawe smakowo połączenia, inspirują do kulinarnych eksperymentów.

Ostatnio jednak grają pierwsze skrzypce w słonych przekąskach, które zajadają moi alergicy.

W tym wpisie chcę się z Wami podzielić 5 z naszych ulubionych sposobów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec. Zapraszam do korzystania z przepisów i wypróbowania każdego z nich.

Jakie przepisy znajdziesz we wpisie?

  1. Focaccia z pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
  2. Wegańskie proziaki z pastą Wawrzyniec z grillowanej cukinii z curry
  3. Paluchy z ciasta francuskiego
  4. Pieczone ziemniaki faszerowane pastami warzywnymi Wawrzyniec
  5. Frytki z warzyw — cukinii, batatów i fasolki szparagowej w kukurydzianej panierce z pastą warzywną.

5 pomysłów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec czyli proste przystawki na każdą imprezę.

 

 

1. Focaccia z pastą z Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami z dodatkiem szałwii i pomidorków koktajlowych — finger food dla alergików.

Focaccia jako finger food? Oczywiście! Pokrojona w mniejsze kawałki będzie pięknie wyglądać na stole i gwarantuję Wam, że zniknie w ekspresowym tempie. Będzie smakować nie tylko alergikom!

5 pomysłów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec.

Składniki na focaccię z pastą warzywną Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami:

  • 280 g mąki pszennej
  • 5 g. drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki pasty Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
  • sól morska gruboziarnista
  • kilka listków szałwii
  • 1/2 czerwonej cebuli

Przygotowanie:

  1. Z mąki, drożdży, soli, oliwy i wody zagniatam gładkie elastyczne ciasto. Wyrabiam je kilka minut w robocie z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie odrobinę dłużej. Przekładam do miski wysmarowanej oliwą, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
  2. Po wyjęciu z lodówki pozostawiam w temperaturze pokojowej na ok godzinę.
  3. Następnie wyjmuję z miski na podsypaną mąką stolnicę i rozpłaszczam na kształt prostokąta. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do podrośnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C.
  5. Namoczonymi w wodzie opuszkami palców robię w focacci małe dołki. Smaruję pastą Warzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, posypuję solą, piórkami czerwonej cebuli, połówkami pomidorków i listkami szałwii. Skraplam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 20 minut.

2. Wegańskie proziaki z pastą warzywną — finger food dla alergików.

5 pomysłów na finger food dla alergików z użyciem pasty Wawrzyniec

Składniki na wegańskie proziaki z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry:

  • 150 g jogurtu roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 130-150 g mąki pszennej
  • 1 jajko – opcjonalnie
  • Pasta Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry lub że słodką cebulką i suszonymi pomidorami.

Przygotowanie:

  1. Jogurt przekładam do miski, dodaję 1 łyżkę pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry (pyszne wychodzą rowniez z pastą ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami), sodę, sól i cukier. Jeśli używam jajka, dodaję je do masy. Mieszam. Dosypuję mąkę pszenną i wyrabiam ciasto na proziaki. Jeśli nie dodaję jajka, ciasto weźmie ok 130 -150g mąki, jeśli dodasz jajko, trzeba będzie dodać więcej mąki do ciasta. Powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto, które będzie się ładnie wałkować.
  2. Podsypując mąką blat, ciasto rozwałkowuję na ok 0,5 cm grubości. Wykrawam szklanką kółka.
  3. Mocno rozgrzewam patelnię z grubym dnem, kamienną lub żeliwną, Nakładam na suchą patelnię placki ciasta i podpiekam do zarumienienia z obu stron.
  4. Podaję z pastą warzywną Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry.

 

3. Paluchy z ciasta francuskiego z pastami warzywnymi Wawrzyniec.

Paluchy z ciasta gfrancuskiego finger food dla alergika

Składniki na paluchy z ciasta francuskiego z pastą Wawrzyniec:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (bez mleka i jego pochodnych)
  • ulubione pasty warzywne Wawrzyniec – ja zrobiłam dwa rodzaje: z grillowanej cukinii i curry oraz z grillowanym bakłażanem.
  1. Ciasto francuskie rozwijam. Kroję na pół wzdłuż dłuższego brzegu oraz każdą połówkę znów na pół. Powstaną 4 długie prostokąty ciasta, Każdy zewnętrzny pas smaruję innym rodzajem pasty.
  2. Nieposmarowane kawałki ciasta układam na te z pastą, przykrywając ją.
  3. Każdy prostokąt kroję na długie paski o szerokości ok 2,5 cm. Przekrawam je w poprzek na pół, by były krótsze. Pojedyncze paski skręcam w spiralkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawiam do nagrzanego do 220 st.C  piekarnika na około 15 minut.

4. Pieczone ziemniaki faszerowane pastami warzywnymi Wawrzyniec — finger food dla alergików.

Pieczone ziemniaki faszerowane pastą warzywną finger food

Składniki na pieczone ziemniaki faszerowane pastami warzywnymi Wawrzyniec:

  • ok 8-10 małych ziemniaków do pieczenia
  • pasty warzywne Wawrzyniec różne rodzaje. U mnie pasta z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, pasta.z grillowanym bakłażanem oraz pasta z grillowaną cukinią i curry.
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myję dokładnie i osuszam. Kroję na połówki i łyżeczką wydrążam niewielki dołek na farsz. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry. Ziemniaki kropię odrobiną oliwy i posypuję solą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego  do 220 st.C.
  2. Piekę ok 35 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
  3. Na każdy nakładam po łyżeczce pasty warzywnej, posypuję dymką i gotowe!

5. Pieczone frytki z warzyw z chrupiącą panierką podane z hummusem z pestkami dyni i słonecznika Wawrzyniec

Frytki z warzyw w chrupiącej panierce-wege dania na imprezę

Składniki na pieczone frytki z warzyw z chrupiącą panierką:

  • 1 mała cukinia
  • 1 batat
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 5 łyżek pokruszonych na drobno płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • oliwa
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • hummus z pestkami dyni i słonecznika Wawrzyniec

Przygotowanie:

  1. Warzywa myje i osuszam. Batat i cukinię kroję w paski o grubości ok 1 cm. Z fasolki odcinam końcówki.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 220 st.C.
  3. Do miski wsypuję pokruszone płatki kukurydziane (pokruszyć je najdrobniej jak się da-ja umieszczam je w worku i tłucze tłuczkiem do kotletów) oraz mąkę z ciecierzycy. Dodaję przyprawy, oprócz soli i mieszam.
  4. Warzywa polewam oliwą i mieszam, by oblepiła je z każdej strony, następnie panieruję w płatkach z przyprawami.
  5. Cukinię i batata układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by kawałki się nie dotykały. Zostawiam trochę miejsca na fasolkę, która piecze się krócej, Po 5 minutach pieczenia dokładam fasolkę i piekę warzywa jeszcze ok 12-15 minut, aż się zarumienią.
  6. Podaję z hummusem z pestkami dyni i słonecznika Wawrzyniec.

przekąski przystawki na stół

Mam nadzieję, że te przepisy na finger food dla alergików, które pokazałam, będą dla Was przydatne. Warto mieć zawsze w spiżarni kilka słoiczków takich naturalnych i pysznych past warzywnych. Kiedy będziesz mieć pomysłu czym posmarować alergikowi pizzę, pieczywo czy co dać do pasztecików, takie pasty będą jak znalazł! Ja szczerze polecam.

Do czego jeszcze można je wykorzystać? Podziel się Twoimi pomysłami w komentarzu!

 

Wpis powstał we współpracy z marką Wawrzyniec

(Visited 3 178 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz