Chlebek bananowy na mące kokosowej

Chlebek bananowy na mące kokosowej

Dziś zapraszam na przepis na chlebek bananowy na mące kokosowej. Chlebek jest bezglutenowy i wegański. Nie ma w nim żadnej mąki poza mąką kokosową.

Nie używałam do tej pory zbyt często maki kokosowej. Pojawia się na blogu chyba tylko w tym przepisie na szarlotkę.

Do wykorzystania jej w szerszym zakresie zmotywowała mnie członkini mojej grupy na Facebooku. Poprosiła o przepisy z mąką kokosową i niestety nie otrzymała odpowiedzi. Zdarza się, że o nią pytacie, więc postanowiłam trochę poeksperymentować.

Chlebek bananowy bezglutenowy i wegański

Na pierwszy ogień poszedł chlebek bananowy. Do tej pory robiłam chlebek czy ciasto bananowe z przepisu, który znajdziecie w moim najnowszym ebooku z przepisami na śniadania bez mleka, jajek glutenu i białego cukru. Tamten przepis również jest wart wykorzystania, ale jest wykonany z innych mąk bezglutenowych.

Chlebek bananowy na mące kokosowej jest trochę inny. Jest wilgotny, ale nie ciężki, po prostu przepyszny!  Zachowuje świeżość przez kilka dni. Trzymałam go w papierze do pieczenia i woreczku. Wytrzymał tak trzy dni. Dłużej nie wiem, bo już nie było opcji, by został niezjedzony.

Zazwyczaj przepisy na mące kokosowej zawierają bardzo dużą ilość jajek. Ja chciałam, by ten przepis był wegański. Na pomoc kolejny raz przyszła aquafaba, czyli zalewa z puszki czy słoika ciecierzycy, albo pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Używam jej bardzo często. Jeśli jeszcze o niej nie słyszałaś/łeś, zachęcam do przeczytania tego artykułu. Znajdziesz tam wszystko na jej temat wraz z filmikiem i listą najlepszych przepisów.

Zapraszam Was po do upieczenia i przekonania się, jak pyszny jest ten chlebek bananowy wegański i bezglutenowy.

Chlebek bananowy na mące kokosowej

Chlebek bananowy na mące kokosowej

Kategoria: Desery, Wegańskie
Keyword: Aquafaba, ciasto bezglutenowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o wym. ok 26x11 cm
Przygotowanie 20 minutes
Łącznie 20 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 4 dojrzałe banany ok 400-450g + 1 banan do dekoracji na górę.
  • 2 łyżki masła migdałowego lub z innych orzechów
  • 1/4 szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego tę ilość możesz zmniejszyć lub całkowicie pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków
  • 3/4 szklanki mąki koksowej ok 80g
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 10 łyżek aquafaby zalewy z puszki/słoika lub po gotowaniu ciecierzycy

Wykonanie

  • Banany, słodzidło i masło migdałowe wkładam do malaksera i miksuję na gładką masę.
  • Mąkę kokosową, sodę, sól, cynamon wsypuję do miski.
  • Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę, jak białko.
  • Do miski z mąką przelewam masę bananową i mieszam. Dodaję piane z aquafaby i mieszam delikatnie.
  • Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Można na górę ułożyć banana przekrojonego na pół. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem. Piekę ok 50 minut.
  • Kroję całkowicie wystudzony chlebek bananowy.
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

(Visited 3 252 times, 11 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

  1. Uprzejmie donoszę że ciasto szybko się robi i wychodzi za każdym razem i znika równie szybko w formie ciasta jak i mufinek!
    Cóż można powiedzieć, łatwiejszego się nie da. Dziękuję Ci bardzo Karolinko 🙂

  2. Witam! Czy w tym przepisów istnieje możliwość żeby pominąć lub czymś zastąpić masło migdałowe? Mój syn jest alergikiem i musimy unikać takich produktów. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *