Dziś zapraszam na przepis na chlebek bananowy na mące kokosowej. Chlebek jest bezglutenowy i wegański. Nie ma w nim żadnej mąki poza mąką kokosową.
Nie używałam do tej pory zbyt często maki kokosowej. Pojawia się na blogu chyba tylko w tym przepisie na szarlotkę.
Do wykorzystania jej w szerszym zakresie zmotywowała mnie członkini mojej grupy na Facebooku. Poprosiła o przepisy z mąką kokosową i niestety nie otrzymała odpowiedzi. Zdarza się, że o nią pytacie, więc postanowiłam trochę poeksperymentować.
Na pierwszy ogień poszedł chlebek bananowy. Do tej pory robiłam chlebek czy ciasto bananowe z przepisu, który znajdziecie w moim najnowszym ebooku z przepisami na śniadania bez mleka, jajek glutenu i białego cukru. Tamten przepis również jest wart wykorzystania, ale jest wykonany z innych mąk bezglutenowych.
Chlebek bananowy na mące kokosowej jest trochę inny. Jest wilgotny, ale nie ciężki, po prostu przepyszny! Zachowuje świeżość przez kilka dni. Trzymałam go w papierze do pieczenia i woreczku. Wytrzymał tak trzy dni. Dłużej nie wiem, bo już nie było opcji, by został niezjedzony.
Zazwyczaj przepisy na mące kokosowej zawierają bardzo dużą ilość jajek. Ja chciałam, by ten przepis był wegański. Na pomoc kolejny raz przyszła aquafaba, czyli zalewa z puszki czy słoika ciecierzycy, albo pozostała po gotowaniu ciecierzycy. Używam jej bardzo często. Jeśli jeszcze o niej nie słyszałaś/łeś, zachęcam do przeczytania tego artykułu. Znajdziesz tam wszystko na jej temat wraz z filmikiem i listą najlepszych przepisów.
Zapraszam Was po do upieczenia i przekonania się, jak pyszny jest ten chlebek bananowy wegański i bezglutenowy.
Chlebek bananowy na mące kokosowej
Składniki
- 4 dojrzałe banany ok 400-450g + 1 banan do dekoracji na górę.
- 2 łyżki masła migdałowego lub z innych orzechów
- 1/4 szklanki cukru, ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego tę ilość możesz zmniejszyć lub całkowicie pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków
- 3/4 szklanki mąki koksowej ok 80g
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 10 łyżek aquafaby zalewy z puszki/słoika lub po gotowaniu ciecierzycy
Wykonanie
- Banany, słodzidło i masło migdałowe wkładam do malaksera i miksuję na gładką masę.
- Mąkę kokosową, sodę, sól, cynamon wsypuję do miski.
- Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę, jak białko.
- Do miski z mąką przelewam masę bananową i mieszam. Dodaję piane z aquafaby i mieszam delikatnie.
- Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Można na górę ułożyć banana przekrojonego na pół. Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem. Piekę ok 50 minut.
- Kroję całkowicie wystudzony chlebek bananowy.
Witam ! Czy mąkę kokosową mogę zastąpić inną np. ryżową?
Dzień dobry, W tym przepisie nie polecam zamiany mąki kokosowej na inną. Ryżowa zupełnie inaczej się zachowuje.
Bardzo smakowicie wyglada:-). Czy zamiast aquafaby mozna uzyc bialka jajka? Ile?
Uprzejmie donoszę że ciasto szybko się robi i wychodzi za każdym razem i znika równie szybko w formie ciasta jak i mufinek!
Cóż można powiedzieć, łatwiejszego się nie da. Dziękuję Ci bardzo Karolinko 🙂
Czy zmielone wiórki kokosowe sprawdzą się zamiast mąki?
Ciężko mi powiedzieć. Wydaje mi się, że mąka ma trochę inną wilgotność. Myślę, że możesz spróbować 🙂
Witam! Czy w tym przepisów istnieje możliwość żeby pominąć lub czymś zastąpić masło migdałowe? Mój syn jest alergikiem i musimy unikać takich produktów. Pozdrawiam!
Można zamiast tego dać olej kokosowy lub inny np rzepakowy
Dziękuję za odpowiedź