Gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym – wegańskie i bezglutenowe

Sezon na dynie już praktycznie się skończył, ale jeszcze udało mi się kupić jedną i efektywnie ją wykorzystać. Mam nadzieję, że jeśli już nie teraz, to jesienią skorzystacie z przepisu. Przepisu na gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym – wegańskie i bezglutenowe.

Gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym - wegańskie i bezglutenowe

Gnocchi dyniowe wegańskie i bezglutenowe

Pyszne, dyniowe kluseczki. Gnocchi dyniowe bez dodatku ziemniaków, z samej dyni i bezglutenowych, jednorodnych mąk. Pyszne, delikatne, mięciutkie.

Takie gnocchi dyniowe to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam serdecznie!

Wegański sos serowy.

Kluseczki dyniowe można podawać z przeróżnymi sosami: grzybowymi, ziołowymi, pomidorowymi. Ja przygotowałam sos serowy bez sera. To taki sos beszamelowy o serowym smaku. Oczywiście wegański, z sera bez mleka. Można go wykorzystać do zapiekanek, makaronów czy jako dip.

Sos (niby)serowy - wegański

Gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym - wegańskie i bezglutenowe

Gnocchi dyniowe z sosem serowym - wegańskie i bezglutenowe

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Kuchnia: wloska
Keyword: dynia
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 szklanki musu z dyni Zmiksowana pieczona dynia np. hokkaido
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka złotego siemienia mielonego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych - opcjonalnie

Sos (niby) serowy

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na kluseczki mieszam w misce i wyrabiam krótko miękkie ciasto.
  • Formułuję z niego wałki i kroję kopytka. Można wykonać widelcem lub specjalną deseczką wgłębienia jak w tradycyjnych kluseczkach gnocchi.
  • Kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku, partiami. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.

Sos (niby)wegański

  • Olej rozgrzewam w rondelku. Dodaję mąkę i przesmażam chwilę.
  • Dodaję mleko roślinne i energicznie mieszam trzepaczką.
  • Zagotowuję i gotuje na małym ogniu aż trochę zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi.
  • Dodaję starty wegański ser i mieszam aż się roztopi.
  • Ugotowane kluseczki podaję z sosem i zieloną pietruszką.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym - wegańskie i bezglutenowe

(Visited 803 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating