Sezon na dynie już praktycznie się skończył, ale jeszcze udało mi się kupić jedną i efektywnie ją wykorzystać. Mam nadzieję, że jeśli już nie teraz, to jesienią skorzystacie z przepisu. Przepisu na gnocchi dyniowe z sosem (niby)serowym – wegańskie i bezglutenowe.
Gnocchi dyniowe wegańskie i bezglutenowe
Pyszne, dyniowe kluseczki. Gnocchi dyniowe bez dodatku ziemniaków, z samej dyni i bezglutenowych, jednorodnych mąk. Pyszne, delikatne, mięciutkie.
Takie gnocchi dyniowe to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam serdecznie!
Wegański sos serowy.
Kluseczki dyniowe można podawać z przeróżnymi sosami: grzybowymi, ziołowymi, pomidorowymi. Ja przygotowałam sos serowy bez sera. To taki sos beszamelowy o serowym smaku. Oczywiście wegański, z sera bez mleka. Można go wykorzystać do zapiekanek, makaronów czy jako dip.
Gnocchi dyniowe z sosem serowym - wegańskie i bezglutenowe
Składniki
- 2 szklanki musu z dyni Zmiksowana pieczona dynia np. hokkaido
- ½ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka złotego siemienia mielonego
- 1 łyżka płatków drożdżowych - opcjonalnie
Sos (niby) serowy
- 1 łyżka oleju kokosowego lub margaryny
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 50 g wegańskiego sera, dobrze roztapiającego się ja używam Block firmy Violife
- 1½ szklanki mleka roślinnego
Wykonanie
- Wszystkie składniki na kluseczki mieszam w misce i wyrabiam krótko miękkie ciasto.
- Formułuję z niego wałki i kroję kopytka. Można wykonać widelcem lub specjalną deseczką wgłębienia jak w tradycyjnych kluseczkach gnocchi.
- Kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku, partiami. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos (niby)wegański
- Olej rozgrzewam w rondelku. Dodaję mąkę i przesmażam chwilę.
- Dodaję mleko roślinne i energicznie mieszam trzepaczką.
- Zagotowuję i gotuje na małym ogniu aż trochę zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami drożdżowymi.
- Dodaję starty wegański ser i mieszam aż się roztopi.
- Ugotowane kluseczki podaję z sosem i zieloną pietruszką.
Kompletnie mi nie wyszło.. Ciasto było zbyt mokre, więc dodawałem więcej mąk i wyszły bardzo zbite i twarde. 🙁
Czym można zastąpić mąkę jaglaną? Gnocchi wyszły bardzo fajne, ale z dominującym gorzkim posmakiem od mąki jaglanej.
ja bym sprobowala sorgo, albo samemu zrobic make jaglana wtedy wychodzi slodka i lekko orzechowa