Racuchy drożdżowe z jagodami

Wiem, że sezon na jagody powoli się kończy. Mam nadzieję, że jednak komuś z Was przepis na drożdżowe racuchy z jagodami jeszcze się przyda. Jeśli nie, to będzie w sam raz na kolejny rok. Oczywiście poza sezonem jagodowym można tutaj użyć innych owoców.Racuchy drożdżowe z jagodami wegańskie

Wegańskie racuchy drożdżowe z jagodami

Wczoraj udało mi się jeszcze zdobyć ostatnie 2 kg tych owoców. Będąc na wakacjach w górach miałam ich w sumie aż 9 kg! Udało mi się je kupić bezpośrednio od osoby, która zbierała w baaardzo okazyjnej cenie, więc nie mogłam tego nie wykorzystać. Zamiast odpoczywać na leżaku, robiłam przetwory. Zrobiłam soki z jagód i dżemy, a część wykorzystałam do przygotowania różnych pyszności. Zrobiłam przepyszne racuchy drożdżowe z jagodami, a także kluski na parze. Mam w planie zrobić z nimi również torcik dla mojej małej solenizantki oraz ciasto drożdżowe. Liczę, że torcik uda mi się sfotografować i podzielić się z Wami przepisem.

Wegańskie racuchy z jagodami

Jagody leśne uwielbiam, co już Wam mówiłam przy okazji tego przepisu na tartę jagodową. W tym sezonie na szczęście mogłam się nimi nacieszyć i zamknąć ich smak w słoikach na zimę. No, chyba że znikną wcześniej. 😉

Jagody leśne przepis

Przepis na drożdżowe racuchy z jagodami jest bardzo prosty. Wystarczy tylko kilka składników, trochę czasu i można zajadać. Przepis jest idealny na leniwe weekendowe śniadanie czy podwieczorek. Racuchy z jagodami smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy spakować dzieciom do przedszkola.

Wegańskie racuchy z jagodami na mleku roślinnym

Te pyszne racuchy przygotowałam na bazie mleka roślinnego. Praktycznie każdy przepis na wypiek na moim blogu jest na takim napoju. Kiedy 7 lat temu musiałam przejść na dietę eliminacyjną, zamieniłam zwykłe, krowie mleko na mleko roślinne. Robię swoje, domowe mleko migdałowe i takie nam smakuje najbardziej samo lub do przygotowania koktajli. Do przepisów czy wypieków używam najczęściej tych dostępnych w sklepach. Powyższe racuchy powstały z mleka kokosowo — ryżowego.

Mimo to, że w rodzinie tylko dzieci są alergikami i to oni muszą być na diecie bez nabiału, to również ja, jak i mój mąż mocno ograniczyliśmy picie krowiego mleka. Dzięki temu czujemy się dużo lepiej. Mleko krowie, które można kupić w dzisiejszych czasach w sklepach, nie służyło nam zbyt dobrze. Powodowało różne problemy zdrowotne.

22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Z tej okazji chcę Cię zachęcić do zmiany nawyków i nawet jeśli nie musisz być na diecie bez mleka, spróbuj przestawić się na napoje roślinne i zobaczyć czy rezygnacja z nabiału nie poprawi Twojego samopoczucia.

Jeśli już zrezygnowałeś/łaś z krowiego mleka, napisz w komentarzu, jak ta zmiana wpłynęła na Twoje samopoczucie. Jestem bardzo ciekawa Waszych doświadczeń.

Tymczasem zapraszam na przepis na pyszne racuchy z jagodami!

Racuchy drożdżowe z jagodami wegańskie

Racuchy drożdżowe z jagodami

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej (przepis bezglutenowy podlinkowałam poniżej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru lub 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka jagód
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek do którego wsypuję drożdże, cukier i wlewam pół szklanki mleka roślinnego. Odstawiam na ok 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodaję sól i resztę mleka. Mieszam całość drewnianą łyżką.Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub dłużej. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Jagody myję i osuszam lekko papierowym ręcznikiem. Wsypuję do ciasta na racuchy i mieszam delikatnie.
  • Na patelnię wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam na średnim ogniu. Nakładam po łyżce ciasta i smażę do zarumienienia z obu stron. Podaję oprószone cukrem/ksylitolem pudrem.

Notes

*Racuchy z tego przepisu są wegańskie, ale nie są bezglutenowe. Jeśli szukasz przepisu na wegańskie racuchy bez glutenu, wykorzystaj ten - klik. Zamiast jabłek dodaj po prostu jagody.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Przepisy z jagodami

 

Tekst powstał w ramach współpracy z ProVeg Polska przy kampanii społecznej World Plant Milk Day 2019, promującej mleko roślinne.

 

 

(Visited 5 236 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 7 komentarzy

  1. Johny

    Racuchy… moja recepta na poprawę humoru i samopoczucia. Dzisiaj popełniłem Twój przepis i powiem tyle… WOW, WOW i WOW. Pyszny smak dzieciństwa, do którego będę wracał możliwie często. Naprawdę świetny przepis, dzięki!

  2. Dorota

    Bardzo Ci dziękuję za ten przepis 🙂 córka musi mieć odstawiony nabiał i jabłka, więc tradycyjne placuszki nam odpadają 🙁 A ten przepis jest prosty i pyszny. Jagód jeszcze nie ma, ale zrobiłyśmy z wiśniami ze słoika z domowych zapasów i były pyszne 🙂 zagoszczą u nas na dłużej, jak i ten blog!

  3. Patrycja

    Karmię piersią córkę uczuloną na mleko krowie i muszę przyznać, że ciężko jest bo teraz mleko w proszku dodają nawet do wędlin a ja już nie wiem co jeść no ale czego się nie robi dla dziecka

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Wiem co czujesz. Też karmiłam dwoje alergików. Trzeci bobas jeszcze nie ma żadnych objawów i mam nadzieję, że tak zostanie. Początki są trudne, ale tak jak mówisz…dla dziecka warto się poświęcić. 🙂 Powodzenia!