Racuchy drożdżowe z jagodami

Wiem, że sezon na jagody powoli się kończy. Mam nadzieję, że jednak komuś z Was przepis na drożdżowe racuchy z jagodami jeszcze się przyda. Jeśli nie, to będzie w sam raz na kolejny rok. Oczywiście poza sezonem jagodowym można tutaj użyć innych owoców.Racuchy drożdżowe z jagodami wegańskie

Wegańskie racuchy drożdżowe z jagodami

Wczoraj udało mi się jeszcze zdobyć ostatnie 2 kg tych owoców. Będąc na wakacjach w górach miałam ich w sumie aż 9 kg! Udało mi się je kupić bezpośrednio od osoby, która zbierała w baaardzo okazyjnej cenie, więc nie mogłam tego nie wykorzystać. Zamiast odpoczywać na leżaku, robiłam przetwory. Zrobiłam soki z jagód i dżemy, a część wykorzystałam do przygotowania różnych pyszności. Zrobiłam przepyszne racuchy drożdżowe z jagodami, a także kluski na parze. Mam w planie zrobić z nimi również torcik dla mojej małej solenizantki oraz ciasto drożdżowe. Liczę, że torcik uda mi się sfotografować i podzielić się z Wami przepisem.

Wegańskie racuchy z jagodami

Jagody leśne uwielbiam, co już Wam mówiłam przy okazji tego przepisu na tartę jagodową. W tym sezonie na szczęście mogłam się nimi nacieszyć i zamknąć ich smak w słoikach na zimę. No, chyba że znikną wcześniej. 😉

Jagody leśne przepis

Przepis na drożdżowe racuchy z jagodami jest bardzo prosty. Wystarczy tylko kilka składników, trochę czasu i można zajadać. Przepis jest idealny na leniwe weekendowe śniadanie czy podwieczorek. Racuchy z jagodami smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy spakować dzieciom do przedszkola.

Wegańskie racuchy z jagodami na mleku roślinnym

Te pyszne racuchy przygotowałam na bazie mleka roślinnego. Praktycznie każdy przepis na wypiek na moim blogu jest na takim napoju. Kiedy 7 lat temu musiałam przejść na dietę eliminacyjną, zamieniłam zwykłe, krowie mleko na mleko roślinne. Robię swoje, domowe mleko migdałowe i takie nam smakuje najbardziej samo lub do przygotowania koktajli. Do przepisów czy wypieków używam najczęściej tych dostępnych w sklepach. Powyższe racuchy powstały z mleka kokosowo — ryżowego.

Mimo to, że w rodzinie tylko dzieci są alergikami i to oni muszą być na diecie bez nabiału, to również ja, jak i mój mąż mocno ograniczyliśmy picie krowiego mleka. Dzięki temu czujemy się dużo lepiej. Mleko krowie, które można kupić w dzisiejszych czasach w sklepach, nie służyło nam zbyt dobrze. Powodowało różne problemy zdrowotne.

22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Z tej okazji chcę Cię zachęcić do zmiany nawyków i nawet jeśli nie musisz być na diecie bez mleka, spróbuj przestawić się na napoje roślinne i zobaczyć czy rezygnacja z nabiału nie poprawi Twojego samopoczucia. Na stronie internetowej https://www.worldplantmilkday.com/pl znajdziecie więcej informacji. Porady, przepisy z mlekiem roślinnym i aż dwa darmowe e-booki o mleku roślinnym do pobrania.

Jeśli już zrezygnowałeś/łaś z krowiego mleka, napisz w komentarzu, jak ta zmiana wpłynęła na Twoje samopoczucie. Jestem bardzo ciekawa Waszych doświadczeń.

Tymczasem zapraszam na przepis na pyszne racuchy z jagodami!

Racuchy drożdżowe z jagodami wegańskie

Racuchy drożdżowe z jagodami

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej (przepis bezglutenowy podlinkowałam poniżej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru lub 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka jagód
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Mąkę przesiewam do miski. Robię dołek do którego wsypuję drożdże, cukier i wlewam pół szklanki mleka roślinnego. Odstawiam na ok 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodaję sól i resztę mleka. Mieszam całość drewnianą łyżką.Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut lub dłużej. Ciasto powinno podwoić objętość.
  • Jagody myję i osuszam lekko papierowym ręcznikiem. Wsypuję do ciasta na racuchy i mieszam delikatnie.
  • Na patelnię wlewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam na średnim ogniu. Nakładam po łyżce ciasta i smażę do zarumienienia z obu stron. Podaję oprószone cukrem/ksylitolem pudrem.

Notes

*Racuchy z tego przepisu są wegańskie, ale nie są bezglutenowe. Jeśli szukasz przepisu na wegańskie racuchy bez glutenu, wykorzystaj ten - klik. Zamiast jabłek dodaj po prostu jagody.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Przepisy z jagodami

 

Tekst powstał w ramach współpracy z ProVeg Polska przy kampanii społecznej World Plant Milk Day 2019, promującej mleko roślinne.

 

 

(Visited 1 956 times, 2 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis 🙂 córka musi mieć odstawiony nabiał i jabłka, więc tradycyjne placuszki nam odpadają 🙁 A ten przepis jest prosty i pyszny. Jagód jeszcze nie ma, ale zrobiłyśmy z wiśniami ze słoika z domowych zapasów i były pyszne 🙂 zagoszczą u nas na dłużej, jak i ten blog!

  2. Karmię piersią córkę uczuloną na mleko krowie i muszę przyznać, że ciężko jest bo teraz mleko w proszku dodają nawet do wędlin a ja już nie wiem co jeść no ale czego się nie robi dla dziecka

    1. Wiem co czujesz. Też karmiłam dwoje alergików. Trzeci bobas jeszcze nie ma żadnych objawów i mam nadzieję, że tak zostanie. Początki są trudne, ale tak jak mówisz…dla dziecka warto się poświęcić. 🙂 Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating