Jesień w pełni! W tę pogodę najchętniej jadłabym rozgrzewające, angażujące mało czasu dania. Najlepiej, aby były też bardzo pożywne i do tego aromatyczne. Takim daniem jest na przykład kaszotto z dynią i indykiem.
Kaszotto czy risotto z kaszy, jak zwał tak zwał 🙂 możemy przygotować z dowolnego gatunku kaszy, ja użyłam gryczanej niepalonej, ale równie dobra będzie jęczmienna, jaglana, gryczana palona lub inna, a nawet ryż 🙂
Dodatki w postaci fety, chrupiących pestek dyni i pietruszki doskonale dopełniają smak tego dania. Dodatkowo akcent oleju orzechowego nadaje ciekawego posmaku. A dynia? Pieczona dynia z ziołami…cudo! Jedliście kiedyś kaszotto? Spróbujcie, bo warto!
Kaszotto z dynią i indykiem
Składniki dania: Kaszotto z dynią i indykiem
- 250 g piersi indyka lub kurczaka
- 500 g obranej dyni
- 1 cebula
- 250 g kaszy
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 1 l. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy
- 50 g oleju z orzechów włoskich
- 100 g fety lub sera koziego
- 50 g pestek dyni
Przygotowanie dania: Kaszotto z dynią i indykiem
- Dynię kroję na mniejsze kawałki, układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia solę, pieprzę, posypuję ziołami i polewam łyżką oliwy. Mieszam aby przyprawy były na każdym kawałku dyni. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 30min.
- W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę smażę na oliwie aż zmięknie. Dosypuję surową kaszę, podsmażam chwilę i dolewam wino. Kiedy kasza wchłonie całe wino wlewam bulion. Najpierw wlewam ok 750 ml i dolewam jeśli będzie potrzeba. Dosypuję łyżeczkę soli, pieprz. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu ok 20 minut, często mieszając.
- Kiedy upieczona dynia lekko wystygnie miksuję ją blenderem z olejem orzechowym na gładką masę,
- Pierś indyka kroję na kostki, ok 2cm. Doprawiam solą, pieprzem i smażę nie za długo aż zaczną łapać złoty kolor.
- Dodaję usmażone piersi kurczaka i dynię do kaszy. Mieszam i doprawiam w razie potrzeby. Nie przesadzam z solą, gdyż ser jest dość słony i lepiej nie przedobrzyć 🙂
- Pestki dyni prażę na suchej patelni.
- Gotowe danie nakładam na talerze, posypuję serem, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki i kroplę jeszcze odrobiną oleju z orzechów.
- Podaję z lampką wina, którego użyłam do gotowania 😉
- Smacznego!
(Visited 3 506 times, 1 visits today)
Pingback: Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą - Nicpoń w Kuchni