Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Lato dobiegło końca, dziś pierwszy dzień jesieni. Mimo że jest to moja najmniej ulubiona pora roku, pewnie większości z Was też, to ma ona swój urok… naprawdę 🙂 A humor może poprawić pyszna zupa z dyni.

Dla mnie jesień w kuchni pachnie dynią, papryką, imbirem, cynamonem, czyli wszystkim tym czego użyłam do przygotowania nowego przepisu – Zupa z dyni i papryki. Muszę przyznać, że na sezon dyniowy czekałam z utęsknieniem! Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pachnie nieziemsko! Ta mieszanka przypraw korzennych, cynamonu, ostrej papryki, unoszący się po domu zapach pieczonej papryki i dyni to coś, co od razu poprawia humor w te ponure chłodne dni!

Zupa z dyni pieczonej i papryki jest doskonała szczególnie teraz, kiedy w domach mamy chłodno,  sezon grzewczy jeszcze się nie rozpoczął, a jak ktoś mieszka na parterze tak jak ja, to już koniecznie musi sobie taką zupkę zapodać…polecam!

Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z dynią. Na drugie danie poleca się kaszotto z dynią i indykiem. Na deser ciasto, a na szybkie śniadanie owsianka, lub placuszki.

 

Składniki dania: Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 4 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1,5 – 2 l. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki kuminu
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne

Wykonanie dania: Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

  • Dynię kroję na części, usuwam pestki. Paprykę kroję na pół, usuwam gniazda nasienne.  Układam cząstki dyni i paprykę skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 190ºC przez ok 40 minut aż dynia będzie miękka.
  • Gorącą paprykę zawijam w folię aluminiową i wkładam do woreczka foliowego. Po ostudzeniu skórka z papryki łatwo dzięki temu zejdzie. Obieram ze skóry również przestudzone cząstki dyni.
  • Cebulę kroję w kostkę i smażę na oliwie w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaję pokrojone na mniejsze części paprykę i dynię, chwilę smażę razem.
  • Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
  • Blenduję na gładki krem. Dodaję przyprawy, solę do smaku.
  • Podaję zupę posypaną podprażonymi pestkami dyni.
  • Smacznego!
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie
(Visited 220 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *