Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

Zupa z dyni i papryki pieczonejLato dobiegło końca, dziś pierwszy dzień jesieni. Mimo że jest to moja najmniej ulubiona pora roku, pewnie większości z Was też, to ma ona swój urok… naprawdę 🙂 A humor może poprawić pyszna zupa z dyni.

Dla mnie jesień w kuchni pachnie dynią, papryką, imbirem, cynamonem, czyli wszystkim tym czego użyłam do przygotowania nowego przepisu – Zupa z dyni i papryki. Muszę przyznać, że na sezon dyniowy czekałam z utęsknieniem! Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pachnie nieziemsko! Ta mieszanka przypraw korzennych, cynamonu, ostrej papryki, unoszący się po domu zapach pieczonej papryki i dyni to coś, co od razu poprawia humor w te ponure chłodne dni!

Zupa z dyni pieczonej i papryki jest doskonała szczególnie teraz, kiedy w domach mamy chłodno,  sezon grzewczy jeszcze się nie rozpoczął, a jak ktoś mieszka na parterze tak jak ja, to już koniecznie musi sobie taką zupkę zapodać…polecam!

Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z dynią. Na drugie danie poleca się kaszotto z dynią i indykiem. Na deser ciasto, a na szybkie śniadanie owsianka, lub placuszki.

 

Składniki dania: Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 4 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1,5 – 2 l. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • pół płaskiej łyżeczki kuminu
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne

Wykonanie dania: Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą

  • Dynię kroję na części, usuwam pestki. Paprykę kroję na pół, usuwam gniazda nasienne.  Układam cząstki dyni i paprykę skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 190ºC przez ok 40 minut aż dynia będzie miękka.
  • Gorącą paprykę zawijam w folię aluminiową i wkładam do woreczka foliowego. Po ostudzeniu skórka z papryki łatwo dzięki temu zejdzie. Obieram ze skóry również przestudzone cząstki dyni.
  • Cebulę kroję w kostkę i smażę na oliwie w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaję pokrojone na mniejsze części paprykę i dynię, chwilę smażę razem.
  • Zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu 10 minut.
  • Blenduję na gładki krem. Dodaję przyprawy, solę do smaku.
  • Podaję zupę posypaną podprażonymi pestkami dyni.
  • Smacznego!

Zupa z dyni i papryki pieczonej

(Visited 2 148 times, 1 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

4 Odpowiedzi do “Zupa z dyni i papryki z azjatycką nutą”

  1. Witaj, dlaczego obierasz skórkę z dyni hokaido? Z własnego doświadczenia wiem, że po obróbce termicznej skórka jest miękka,rozpływa się, to jest jedyna dyniak której nie trzeba obierać przed spożyciem.
    Jest ten krok tutaj niezbędny?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *