Mam dla Was kilka przepisów z dynią w roli głównej. Jest już na blogu zupa z dyni, kaszotto z dynią, a dziś zapraszam na placki z dyni, pancakes z dyni, racuchy z dyni jakkolwiek można nazwać te małe pyszności! W planach jest jeszcze ciasto dyniowe i owsianka. W końcu sezon dyniowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać!
Lubicie dynię?
Zrobiłam dzieciom te placuszki z dyni z jabłkiem i bardzo im smakowały. Wołali o dokładki, więc mogę powiedzieć, że przepis polecam. Nie macie pomysłu na śniadania, drugie śniadanie czy przekąski dla dzieci do szkoły, przedszkola? Takie placki z dyni są naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Z ciekawości dałam mężowi do spróbowania wersję placków bez dyni, z mlekiem krowim oraz zaraz potem te placki z dyni z poniższego przepisu i zapytałam o opinię. Te drugie smakowały mu bardziej 🙂 Mi też, szczerze mówiąc.
Zapraszam do korzystania z tego prostego, a bardzo pysznego przepisu na dyniowe pancakes 🙂
Przypominam, że możecie znaleźć Nicponia na Facebooku i Instagramie. Tam często pojawiają się zapowiedzi przepisów, pytam Was o zdanie w różnych kwestiach, więc warto byś tam do mnie dołączył/a 🙂 Zapraszam!
Polecam również e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:
Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową
Ingredients
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
- 1 szklanka wody gazowanej, lub mleka roślinnego
- 1/4 szklanki pure z dyni
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Instructions
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
- Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
- Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
- Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
- Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
- Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!
Notes
- Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę 🙂 Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić 🙂
Zrobiłam pierszy raz placuszki! Niestety ale bardziej mi smakują te w wersji z jajkiem bo są bardziej puszyste i suche w środku. Może to kwestia przyzwyczajenia…
Tak, te są jednak bardziej mokre w środku, więc jak wolisz bardziej suche, to polecam Ci mój przepis na racuchy bezglutenowe na jogurcie roślinnym: https://nicponwkuchni.pl/racuchy-na-jogurcie-bezglutenowe-bez-drozdzy/
Właśnie pieka się placuszki, moje z dodatkiem mąki kukurydzianej 🙂
Mam nadzieję, że synkowi posmakuja 🙂 Pozdrawiam
Super! Myślę, że mu zasmakują! Smacznego!
Od którego miesiąca można je podać niemowlakowi?
Nie jestem specjalistką, ale według mnie nie ma tutaj nic z czym trzeba by było dłużej czekać. Ja dawałam takie placuszki jak tylko dzieciaki potrafiły sobie poradzić z gryzieniem.
Czy można z tego ciasta upiec „ciasto” w piekarniku? Niestety placki mi się rozwalały i miałam dość
Niestety nie próbowałam, Podejrzewam, że trzeba by zwiększyć ilość proszku do pieczenia o 1 łyżeczkę i dodać więcej mąki. Powinno się udać. Ciasto chyba było zbyt rzadkie jeśli się rozwalały.
Wyszly mi totalnie mokre w środku, coś jak plackowy zakalec:(
Może zbyt krótko smażyłaś, albo na zbyt dużym ogniu i nie zdążyły się w środku upiec?
mi też wyszedł plackowy zakalec.. zaznaczam, że robiłam z mąki bezglutenowej owsianej 🙁
Te placuszki są dość wilgotne w środku i takie mają być. Jeśli są zbyt zakalcowate, to może ciasto było zbyt rzadkie, albo zbyt krótko smażone?
Będę robić ! 🙂
Super 🙂 daj znać jak smakowały!
A czy wyjdą z mąki kokosowej? Unikam zbóż (nawet bg). Proszę o odpowiedź 🙂
Myślę że tak. Tylko oczywiście trzeba jej dać dużo mniej, dokładnej ilości nie podam teraz, bo nie próbowałam takich placuszków robić na kokosowej mące. Trzeba sypać na oko i sprawdzać konsystencję 🙂
Dziękuję, wypróbuję 🙂
Robię sporo potraw z dyni, ale placki jakoś mi nie wychodzą takie, jak bym chciała… Wypróbuję Twój przepis, może tym razem się uda! 😉
Te udadzą się na pewno! 😀 Powodzenia!
Mam w domu dynię, więc z pewnością spróbuję! 🙂
Jestem ciekawa jak Ci będą smakować 🙂 Daj znać 😉
Już wiem, co zrobię z dynią, którą dzisiaj kupiłam 🙂
Cieszę się, że Cię zainspirowałam 😀 Daj znać jak smakowały 😉
Brzmi fantastycznie! Czemu służy banan w przepisie? Do klejenia czy dodania słodyczy?
Zastępuje jajko, a oprócz tego dodaje słodkiego smaku 🙂