Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

placki z dyni, pancakes z dyni z jabłkiem, dyniowe placuszki

Mam dla Was kilka przepisów z dynią w roli głównej. Jest już na blogu zupa z dyni, kaszotto z dynią, a dziś zapraszam na placki z dyni, pancakes z dyni, racuchy z dyni jakkolwiek można nazwać te małe pyszności! W planach jest jeszcze ciasto dyniowe i owsianka. W końcu sezon dyniowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać!

Lubicie dynię?

Zrobiłam dzieciom te placuszki z dyni z jabłkiem i bardzo im smakowały. Wołali o dokładki, więc mogę powiedzieć, że przepis polecam. Nie macie pomysłu na śniadania, drugie śniadanie czy przekąski dla dzieci do szkoły, przedszkola? Takie placki z dyni są naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Z ciekawości dałam mężowi do spróbowania wersję placków bez dyni, z mlekiem krowim oraz zaraz potem te placki z dyni z poniższego przepisu i zapytałam o opinię. Te drugie smakowały mu bardziej 🙂 Mi też, szczerze mówiąc.

Zapraszam do korzystania z tego prostego, a bardzo pysznego przepisu na dyniowe pancakes 🙂

Przypominam, że możecie znaleźć Nicponia na Facebooku i Instagramie. Tam często pojawiają się zapowiedzi przepisów, pytam Was o zdanie w różnych kwestiach, więc warto byś tam do mnie dołączył/a 🙂 Zapraszam!

Polecam również e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:

placki z dyni z jabłkiem

Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

Rodzaj: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Author: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Ingredients

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wody gazowanej, lub mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Instructions

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
  • Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
  • Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
  • Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
  • Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
  • Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Notes

  • Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę 🙂 Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 38 517 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 25 komentarzy

  1. Emi

    4 gwiazdki
    Zrobiłam pierszy raz placuszki! Niestety ale bardziej mi smakują te w wersji z jajkiem bo są bardziej puszyste i suche w środku. Może to kwestia przyzwyczajenia…

  2. Ania- mama alergika

    Właśnie pieka się placuszki, moje z dodatkiem mąki kukurydzianej 🙂
    Mam nadzieję, że synkowi posmakuja 🙂 Pozdrawiam

  3. Monika

    Od którego miesiąca można je podać niemowlakowi?

    1. Karolina Nicpoń

      Nie jestem specjalistką, ale według mnie nie ma tutaj nic z czym trzeba by było dłużej czekać. Ja dawałam takie placuszki jak tylko dzieciaki potrafiły sobie poradzić z gryzieniem.

  4. Ja

    Czy można z tego ciasta upiec „ciasto” w piekarniku? Niestety placki mi się rozwalały i miałam dość

    1. Karolina Nicpoń

      Niestety nie próbowałam, Podejrzewam, że trzeba by zwiększyć ilość proszku do pieczenia o 1 łyżeczkę i dodać więcej mąki. Powinno się udać. Ciasto chyba było zbyt rzadkie jeśli się rozwalały.

  5. Karolina

    Wyszly mi totalnie mokre w środku, coś jak plackowy zakalec:(

    1. Karolina Nicpoń

      Może zbyt krótko smażyłaś, albo na zbyt dużym ogniu i nie zdążyły się w środku upiec?

      1. małgo

        mi też wyszedł plackowy zakalec.. zaznaczam, że robiłam z mąki bezglutenowej owsianej 🙁

        1. Karolina Nicpoń

          Te placuszki są dość wilgotne w środku i takie mają być. Jeśli są zbyt zakalcowate, to może ciasto było zbyt rzadkie, albo zbyt krótko smażone?

  6. Monika

    A czy wyjdą z mąki kokosowej? Unikam zbóż (nawet bg). Proszę o odpowiedź 🙂

    1. Karolina Nicpoń

      Myślę że tak. Tylko oczywiście trzeba jej dać dużo mniej, dokładnej ilości nie podam teraz, bo nie próbowałam takich placuszków robić na kokosowej mące. Trzeba sypać na oko i sprawdzać konsystencję 🙂

      1. Monika

        Dziękuję, wypróbuję 🙂

  7. Ania

    Robię sporo potraw z dyni, ale placki jakoś mi nie wychodzą takie, jak bym chciała… Wypróbuję Twój przepis, może tym razem się uda! 😉

  8. Dominika

    Już wiem, co zrobię z dynią, którą dzisiaj kupiłam 🙂