Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

placki z dyni, pancakes z dyni z jabłkiem, dyniowe placuszki

Mam dla Was kilka przepisów z dynią w roli głównej. Jest już na blogu zupa z dyni, kaszotto z dynią, a dziś zapraszam na placki z dyni, pancakes z dyni, racuchy z dyni jakkolwiek można nazwać te małe pyszności! W planach jest jeszcze ciasto dyniowe i owsianka. W końcu sezon dyniowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać!

Lubicie dynię?

Zrobiłam dzieciom te placuszki z dyni z jabłkiem i bardzo im smakowały. Wołali o dokładki, więc mogę powiedzieć, że przepis polecam. Nie macie pomysłu na śniadania, drugie śniadanie czy przekąski dla dzieci do szkoły, przedszkola? Takie placki z dyni są naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem. Z ciekawości dałam mężowi do spróbowania wersję placków bez dyni, z mlekiem krowim oraz zaraz potem te placki z dyni z poniższego przepisu i zapytałam o opinię. Te drugie smakowały mu bardziej 🙂 Mi też, szczerze mówiąc.

Zapraszam do korzystania z tego prostego, a bardzo pysznego przepisu na dyniowe pancakes 🙂

Przypominam, że możecie znaleźć Nicponia na Facebooku i Instagramie. Tam często pojawiają się zapowiedzi przepisów, pytam Was o zdanie w różnych kwestiach, więc warto byś tam do mnie dołączył/a 🙂 Zapraszam!

Polecam również e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:

placki z dyni z jabłkiem

Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie 5 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
  • 1 szklanka wody gazowanej, lub mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
  • Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
  • Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
  • Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
  • Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
  • Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Notes

  • Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę 🙂 Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić 🙂
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 14 699 times, 8 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

23 Odpowiedzi do “Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową”

    1. Niestety nie próbowałam, Podejrzewam, że trzeba by zwiększyć ilość proszku do pieczenia o 1 łyżeczkę i dodać więcej mąki. Powinno się udać. Ciasto chyba było zbyt rzadkie jeśli się rozwalały.

    1. Myślę że tak. Tylko oczywiście trzeba jej dać dużo mniej, dokładnej ilości nie podam teraz, bo nie próbowałam takich placuszków robić na kokosowej mące. Trzeba sypać na oko i sprawdzać konsystencję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *