Kiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Czewień pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają.
Bezglutenowe naleśniki wegańskie
Naleśniki bezglutenowe i wegańskie robię od dawna według sprawdzonego przepisu. Używam ich do wielu przepisów, m.in. do krokietów. Są elastyczne i bardzo dobrze się składają. Nie pękają.
Takie bezglutenowe i wegańskie naleśniki w przepisie na Crepes Suzette sprawdziły się świetnie. Są pyszne! Pomarańczowy syrop na bazie erytrolu cudownie otula każdy naleśnik i razem całe danie smakuje niesamowicie.
Tradycyjny przepis na Crepes Suzette powstał we Francji pod koniec XIX w. Historii powstania jest wiele. Nie do końca wiadomo, kto je wymyślił i kim była Suzette, ale pewne jest to, że danie stało się jednym z najlepszych deserów świata. Moja wersja nie jest tradycyjna, za to w smaku bardzo zbliżona do oryginału. Tradycyjnie syrop pomarańczowy powstaje z cukru, masła i soku z pomarańczy. Ja masło zastąpiłam olejem, a cukier erytrolem, ale szczerze mówiąc moje naleśniki Crepes Suzette nie odbiegają bardzo od tych oryginalnych. Spróbuj i się przekonaj!
Oczywiście, jeśli nie jesteś na żadnej diecie, zamień olej na masło, a erytrol na cukier i zrób zwykłe, cienkie naleśniki. Będą wtedy prawdziwe, tradycyjne Crepes Suzette. 🙂
Zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią i zdjęciem czy to w komentarzu, czy mailem: kontakt@nicponwkuchni.pl
Naleśniki crepes suzette wegańskie bezglutenowe bez cukru
Składniki
Syrop pomarańczowy
- 2-3 pomarańcze
- 70 g erytrolu lub innego słodzidła
- 80 g oleju kokosowego lub 5 łyżek dowolnego roślinnego oleju
- 40 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie (ja nie dodałam)
- łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu opcjonalnie
Bezglutenowe i wegańskie naleśniki
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- 0,5 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 2-3 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego
Wykonanie
Naleśniki bezglutenowe i wegańskie
- Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mąki, sól, olej zalewam 2 szklankami wody i mieszam. Odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam więcej wody. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.
syrop z pomarańczy
- Pomarańcze myję i parzę wrzącą wodą. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę. Wyciskam sok z obu pomarańczy. Powinno być ok 1-1,5 szklanki soku.
- Cukier i olej wkładam na patelnię. Podgrzewam na wolnym ogniu. Czekam, aż erytrol się rozpuści. Wlewam sok z 2 pomarańczy i dodaję startą skórkę. Zwiększam ogień i gotuję do czasu, kiedy zgęstnieje. Trwa to ok 10-15 minut. Dodaję na chwilę kilka plastrów pomaańczy do sosu.
- Naleśniki smaruję syropem, składam na trójkąty i układam na patelni z pozostałym syropem. Podgrzewam całość razem chwilę. Jeśli dodaję brandy lub inny alkohol, podgrzewam całość aż sos zacznie mocno wrzeć i podpalam palnikiem. Trzeba być przy tym bardzo ostrożnym i nie nachylać się nad patelnią! 🙂
- Wykładam na talerze i podaję ze śmietanką kokosową. Smacznego!
Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe, bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.
Dobry wieczór.
Czy istnieje jakiś bezglutenowy zastępnik dla mąki ryżowej spoza zbioru zawierającego mąkę kukurydzianą?
Myślę, że sprawdzi się mąką z ciecierzycy, sorgo lub można zwiększyć ilość gryczanej lub owsianej i zrobić naleśniki tylko z niej i skrobi ziemniaczanej czy tapioki.
Mam pytanie co do oleju. Olej dodaje sie do ciasta. Czy na patelnie dodatkowo tez trzeba?
Ja jeszcze nalewam kroplę oleju na ręcznik papierowy i smaruję patelnię, po każdym usmażonym naleśniku. Tutaj dużo zależy od tego jaką masz patelnię 🙂
Witam ☺️ chcialabym dodac do przepisu jajka…. Ile? Z gory dziekuje za podpowiedz
Jeśli chcesz dodać jajko, to myślę, że jedno, nie więcej.
Wyglądają wspaniale!!!!
Zrobię dzisiaj na obiad!!:)
Pytanie tylko czy mąkę ryżową i z tapioki mogę zastąpić zwykłą pszenną mąką??
Świetnie, miło mi, że przepis Ci się spodobał. Oczywiście można zastąpić te mąki mąką pszenną. Ilość trzeba będzie dostosować, tak by uzyskać konsystencje nalesnikowego ciasta. Powodzenia!
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀
Super! Mam nadzieję, że smakowały!
woooow!!! pycha !
Czy można zamienić mąkę ryżową,np.na z ryżu brązowego?
Tak, ale trzeba będzie dostosować ilość płynu. Myślę że ona wchlonie go więcej. Powodzenia!
Wspaniale wyglądają te naleśniki! Koniecznie spróbuję przepisu w weekend 🙂
Dziękuję! Bardzo mi miło, że się podobają! Daj znać czy smakowały 🙂
Wspaniale wyglądają te naleśniki 🙂 Koniecznie muszę spróbować!