Naleśniki Crepes Suzette wegańskie i bezglutenowe

Kiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Czewień pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają.

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukru

Bezglutenowe naleśniki wegańskie

Naleśniki bezglutenowe i wegańskie robię od dawna według sprawdzonego przepisu. Używam ich do wielu przepisów, m.in. do krokietów. Są elastyczne i bardzo dobrze się składają. Nie pękają.

Takie bezglutenowe i wegańskie naleśniki w przepisie na Crepes Suzette sprawdziły się świetnie. Są pyszne! Pomarańczowy syrop na bazie erytrolu cudownie otula każdy naleśnik i razem całe danie smakuje niesamowicie.

Tradycyjny przepis na Crepes Suzette powstał we Francji pod koniec XIX w. Historii powstania jest wiele. Nie do końca wiadomo, kto je wymyślił i kim była Suzette, ale pewne jest to, że danie stało się jednym z najlepszych deserów świata. Moja wersja nie jest tradycyjna, za to w smaku bardzo zbliżona do oryginału. Tradycyjnie syrop pomarańczowy powstaje z cukru, masła i soku z pomarańczy. Ja masło zastąpiłam olejem, a cukier erytrolem, ale szczerze mówiąc moje naleśniki Crepes Suzette nie odbiegają bardzo od tych oryginalnych. Spróbuj i się przekonaj!

Oczywiście, jeśli nie jesteś na żadnej diecie, zamień olej na masło, a erytrol na cukier i zrób zwykłe, cienkie naleśniki. Będą wtedy prawdziwe, tradycyjne Crepes Suzette. 🙂

Zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią i zdjęciem czy to w komentarzu, czy mailem: kontakt@nicponwkuchni.pl

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukru

Naleśniki crepes suzette wegańskie bezglutenowe bez cukru

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Desery
Kuchnia: francuska
Keyword: naleśniki
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Syrop pomarańczowy

  • 2-3 pomarańcze
  • 70 g erytrolu lub innego słodzidła
  • 80 g oleju kokosowego lub 5 łyżek dowolnego roślinnego oleju
  • 40 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie (ja nie dodałam)
  • łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu opcjonalnie

Bezglutenowe i wegańskie naleśniki

  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego

Wykonanie

Naleśniki bezglutenowe i wegańskie

  • Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mąki, sól, olej zalewam 2 szklankami wody i mieszam. Odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam więcej wody. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.

syrop z pomarańczy

  • Pomarańcze myję i parzę wrzącą wodą. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę. Wyciskam sok z obu pomarańczy. Powinno być ok 1-1,5 szklanki soku.
  • Cukier i olej wkładam na patelnię. Podgrzewam na wolnym ogniu. Czekam, aż erytrol się rozpuści. Wlewam sok z 2 pomarańczy i dodaję startą skórkę. Zwiększam ogień i gotuję do czasu, kiedy zgęstnieje. Trwa to ok 10-15 minut. Dodaję na chwilę kilka plastrów pomaańczy do sosu.
  • Naleśniki smaruję syropem, składam na trójkąty i układam na patelni z pozostałym syropem. Podgrzewam całość razem chwilę. Jeśli dodaję brandy lub inny alkohol, podgrzewam całość aż sos zacznie mocno wrzeć i podpalam palnikiem. Trzeba być przy tym bardzo ostrożnym i nie nachylać się nad patelnią! 🙂
  • Wykładam na talerze i podaję ze śmietanką kokosową. Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe i wegańskie


Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe, bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru

 

(Visited 22 466 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 16 komentarzy

  1. Tomasz

    Dobry wieczór.
    Czy istnieje jakiś bezglutenowy zastępnik dla mąki ryżowej spoza zbioru zawierającego mąkę kukurydzianą?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę, że sprawdzi się mąką z ciecierzycy, sorgo lub można zwiększyć ilość gryczanej lub owsianej i zrobić naleśniki tylko z niej i skrobi ziemniaczanej czy tapioki.

  2. Laura

    Mam pytanie co do oleju. Olej dodaje sie do ciasta. Czy na patelnie dodatkowo tez trzeba?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja jeszcze nalewam kroplę oleju na ręcznik papierowy i smaruję patelnię, po każdym usmażonym naleśniku. Tutaj dużo zależy od tego jaką masz patelnię 🙂

  3. Renata

    Witam ☺️ chcialabym dodac do przepisu jajka…. Ile? Z gory dziekuje za podpowiedz

  4. Sonia

    Wyglądają wspaniale!!!!
    Zrobię dzisiaj na obiad!!:)
    Pytanie tylko czy mąkę ryżową i z tapioki mogę zastąpić zwykłą pszenną mąką??

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Świetnie, miło mi, że przepis Ci się spodobał. Oczywiście można zastąpić te mąki mąką pszenną. Ilość trzeba będzie dostosować, tak by uzyskać konsystencje nalesnikowego ciasta. Powodzenia!

  5. Naleśniki

    Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀

  6. Nina

    woooow!!! pycha !

  7. Monika

    Czy można zamienić mąkę ryżową,np.na z ryżu brązowego?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, ale trzeba będzie dostosować ilość płynu. Myślę że ona wchlonie go więcej. Powodzenia!

  8. Weronika

    Wspaniale wyglądają te naleśniki! Koniecznie spróbuję przepisu w weekend 🙂

  9. Aneta

    Wspaniale wyglądają te naleśniki 🙂 Koniecznie muszę spróbować!