fbpx

Naleśniki Crepes Suzette wegańskie i bezglutenowe

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukruKiedy zobaczyłam w sklepie czerwone pomarańcze, od razu wiedziałam, do czego je użyję. Od dawna miałam zamiar zrobić naleśniki Crepes Suzette bezglutenowe i wegańskie. Wersja z czerwonymi pomarańczami jest bardzo fotogeniczna. Piękny kolor czerwonych pomarańczy sprawia, że syrop do naleśników Crepes Suzette ma cudowny, rubinowy kolor. Zwykłe pomarańcze oczywiście też się do tego przepisu nadają.

Naleśniki bezglutenowe i wegańskie robię od dawna według sprawdzonego przepisu. Używam ich do wielu przepisów, m.in. do krokietów. Są elastyczne i bardzo dobrze się składają. Nie pękają.

Takie bezglutenowe i wegańskie naleśniki w przepisie na Crepes Suzette sprawdziły się świetnie. Są pyszne! Pomarańczowy syrop na bazie erytrolu cudownie otula każdy naleśnik i razem całe danie smakuje niesamowicie.

Tradycyjny przepis na Crepes Suzette powstał we Francji pod koniec XIX w. Historii powstania jest wiele. Nie do końca wiadomo, kto je wymyślił i kim była Suzette, ale pewne jest to, że danie stało się jednym z najlepszych deserów świata. Moja wersja nie jest tradycyjna, za to w smaku bardzo zbliżona do oryginału. Tradycyjnie syrop pomarańczowy powstaje z cukru, masła i soku z pomarańczy. Ja masło zastąpiłam olejem, a cukier erytrolem, ale szczerze mówiąc moje naleśniki Crepes Suzette nie odbiegają bardzo od tych oryginalnych. Spróbuj i się przekonaj!

Oczywiście, jeśli nie jesteś na żadnej diecie, zamień olej na masło, a erytrol na cukier i zrób zwykłe, cienkie naleśniki. Będą wtedy prawdziwe, tradycyjne Crepes Suzette. 🙂

Zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią i zdjęciem czy to w komentarzu, czy mailem: kontakt@nicponwkuchni.pl

Wydruk przepisu
Naleśniki crepes suzette wegańskie bezglutenowe bez cukru
Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukru
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Syrop pomarańczowy
  • 2-3 pomarańcze
  • 70 g erytrolu lub innego słodzidła
  • 80 g oleju kokosowego lub 5 łyżek dowolnego roślinnego oleju
  • 40 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie (ja nie dodałam)
  • łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu opcjonalnie
Bezglutenowe i wegańskie naleśniki
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Syrop pomarańczowy
  • 2-3 pomarańcze
  • 70 g erytrolu lub innego słodzidła
  • 80 g oleju kokosowego lub 5 łyżek dowolnego roślinnego oleju
  • 40 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie (ja nie dodałam)
  • łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu opcjonalnie
Bezglutenowe i wegańskie naleśniki
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanki wody lub dowolnego mleka roślinnego
Naleśniki crepes suzette bezglutenowe wegańskie i bez cukru
Sposób przygotowania
Naleśniki bezglutenowe i wegańskie
  1. Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mąki, sól, olej zalewam 2 szklankami wody i mieszam. Odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam więcej wody. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z obu stron, tak jak zwykłe naleśniki.
syrop z pomarańczy
  1. Pomarańcze myję i parzę wrzącą wodą. Z jednej pomarańczy ścieram skórkę. Wyciskam sok z obu pomarańczy. Powinno być ok 1-1,5 szklanki soku.
  2. Cukier i olej wkładam na patelnię. Podgrzewam na wolnym ogniu. Czekam, aż erytrol się rozpuści. Wlewam sok z 2 pomarańczy i dodaję startą skórkę. Zwiększam ogień i gotuję do czasu, kiedy zgęstnieje. Trwa to ok 10-15 minut. Dodaję na chwilę kilka plastrów pomaańczy do sosu.
  3. Naleśniki smaruję syropem, składam na trójkąty i układam na patelni z pozostałym syropem. Podgrzewam całość razem chwilę. Jeśli dodaję brandy lub inny alkohol, podgrzewam całość aż sos zacznie mocno wrzeć i podpalam palnikiem. Trzeba być przy tym bardzo ostrożnym i nie nachylać się nad patelnią! 🙂
  4. Wykładam na talerze i podaję ze śmietanką kokosową. Smacznego!

Naleśniki crepes suzette bezglutenowe i wegańskie


Jeśli szukasz zdrowych pomysłów na śniadania bezglutenowe, bez mleka, jajek i białego cukru, zachęcam do zakupu mojego e-booka. Klikając w obrazek poniżej, poznasz szczegóły i spis przepisów.

24 zdrowe śniadania bez nabiału glutenu i cukru

 

(Visited 2 025 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

  1. Wyglądają wspaniale!!!!
    Zrobię dzisiaj na obiad!!:)
    Pytanie tylko czy mąkę ryżową i z tapioki mogę zastąpić zwykłą pszenną mąką??

    1. Świetnie, miło mi, że przepis Ci się spodobał. Oczywiście można zastąpić te mąki mąką pszenną. Ilość trzeba będzie dostosować, tak by uzyskać konsystencje nalesnikowego ciasta. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *