Mus z awokado na słodko

Mus z awokado na słodko

Awokado, to nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo wszechstronny owoc. Bogaty w jednonienasycone tłuszcze, witaminy i przeciwutleniacze. W mojej kuchni pojawia się bardzo często, jednak zazwyczaj w formie wytrawnej. Dodawane do zupy brokułowej, w formie guacamole z papryką, pasty na kanapki z czosnkiem i sokiem z limonki. Dziś chciałam się z Wami podzielić moim ostatnim odkryciem. Mus z awokado na słodko to coś niesamowicie pysznego! Awokado w tej wersji jest zaskakująco smakowite. Polecam serdecznie każdemu, nawet tym, którzy za awokado nie przepadają.

W zasadzie samo połączenie miękkiego awokado, soku z cytryny i słodzidła wystarczy by powstały mus zachwycił nasze podniebienie. Ja dodatkowo wzbogaciłam ten mus z awokado ubitą na pianę aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy (lub z puszki/słoika) .

Dzięki temu mus z awokado nabrał dodatkowej puszystości. To był strzał w dziesiątkę. Na pewno taki deser będzie się pojawiał u nas częściej.

A Wy, lubicie awokado? Jedliście już wersję na słodko? Jak wrażenia?

Podzielcie się tym przepisem z innymi, którzy też kochają awokado! Zachęcam do udostępniania na Facebooku czy Instagramie! Odwiedzajcie też mnie i moje profile, które podlinkowałam 🙂

Mus z awokado na słodko

Mus z awokado na słodko

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 minutes
Łącznie 15 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego słodzidła miodu, syropu klonowego, z agawy lub innego ulubionego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • Awokado kroję na pół, wyjmuję pestkę i wydrążam miąższ. Przekładam do naczynia, dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
  • Aquafabę wlewam do czystej miski, miksuję aż powstanie sztywna, ubita piana. Dodaję łyżeczkę cukru (lub innego słodzidła, dowolnego) i ubijam, aż się cukier rozpuści.
  • Delikatnie mieszam masę z awokado z aquafabą i przelewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na min. godzinę. Przed podaniem można posypać czekoladą lub granolą.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

 

Zachęcam do dołączenia do grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możecie podglądać przepisy innych z wykorzystaniem aquafaby, dzielić się swoimi daniami i pomysłami i uzyskać wsparcie.

Pozostałe przepisy na desery w słoiku:

Mus czekoladowy czyli zdrowy deser na upalne dni

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

(Visited 2 650 times, 1 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Mus z awokado na słodko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *