fbpx

Mus z awokado na słodko

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Mus z awokado na słodko

Awokado, to nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo wszechstronny owoc. Bogaty w jednonienasycone tłuszcze, witaminy i przeciwutleniacze. W mojej kuchni pojawia się bardzo często, jednak zazwyczaj w formie wytrawnej. Dodawane do zupy brokułowej, w formie guacamole z papryką, pasty na kanapki z czosnkiem i sokiem z limonki. Dziś chciałam się z Wami podzielić moim ostatnim odkryciem. Mus z awokado na słodko to coś niesamowicie pysznego! Awokado w tej wersji jest zaskakująco smakowite. Polecam serdecznie każdemu, nawet tym, którzy za awokado nie przepadają.

W zasadzie samo połączenie miękkiego awokado, soku z cytryny i słodzidła wystarczy by powstały mus zachwycił nasze podniebienie. Ja dodatkowo wzbogaciłam ten mus z awokado ubitą na pianę aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy (lub z puszki/słoika) .

Dzięki temu mus z awokado nabrał dodatkowej puszystości. To był strzał w dziesiątkę. Na pewno taki deser będzie się pojawiał u nas częściej.

A Wy, lubicie awokado? Jedliście już wersję na słodko? Jak wrażenia?

Podzielcie się tym przepisem z innymi, którzy też kochają awokado! Zachęcam do udostępniania na Facebooku czy Instagramie! Odwiedzajcie też mnie i moje profile, które podlinkowałam 🙂

Wydruk przepisu
Mus z awokado na słodko
Mus z awokado na słodko
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego słodzidła miodu, syropu klonowego, z agawy lub innego ulubionego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka cukru
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego słodzidła miodu, syropu klonowego, z agawy lub innego ulubionego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka cukru
Mus z awokado na słodko
Sposób przygotowania
  1. Awokado kroję na pół, wyjmuję pestkę i wydrążam miąższ. Przekładam do naczynia, dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
  2. Aquafabę wlewam do czystej miski, miksuję aż powstanie sztywna, ubita piana. Dodaję łyżeczkę cukru (lub innego słodzidła, dowolnego) i ubijam, aż się cukier rozpuści.
  3. Delikatnie mieszam masę z awokado z aquafabą i przelewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na min. godzinę. Przed podaniem można posypać czekoladą lub granolą.
  4. Smacznego!

 

Zachęcam do dołączenia do grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możecie podglądać przepisy innych z wykorzystaniem aquafaby, dzielić się swoimi daniami i pomysłami i uzyskać wsparcie.

Pozostałe przepisy na desery w słoiku:

Mus czekoladowy czyli zdrowy deser na upalne dni

Puszysty mus czekoladowy wegański i bezglutenowy

Fit deser z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.


(Visited 1 248 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *