You are currently viewing Mus z awokado na słodko
Mus z awokado na słodko

Awokado na słodko? Dlaczego nie?! Zapraszam na mus z awokado. Awokado, to nie tylko zdrowy i smaczny, ale też bardzo wszechstronny owoc. Bogaty w jednonienasycone tłuszcze, witaminy i przeciwutleniacze.

Mus z awokado na słodko

W mojej kuchni pojawia się bardzo często, jednak zazwyczaj w formie wytrawnej. Dodawane do zupy brokułowej, w formie guacamole z papryką, pasty na kanapki z czosnkiem i sokiem z limonki.

Słodki mus z awokado

Dziś chciałam się z Wami podzielić moim ostatnim odkryciem. Mus z awokado na słodko to coś niesamowicie pysznego! Awokado w tej wersji jest zaskakująco smakowite. Polecam serdecznie każdemu, nawet tym, którzy za awokado nie przepadają.

W zasadzie samo połączenie miękkiego awokado, soku z cytryny i słodzidła wystarczy by powstały mus zachwycił nasze podniebienie. Ja dodatkowo wzbogaciłam ten mus z awokado ubitą na pianę aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy (lub z puszki/słoika) .

Dzięki temu mus nabrał dodatkowej puszystości. To był strzał w dziesiątkę. Na pewno taki deser będzie się pojawiał u nas częściej.

A Wy, lubicie awokado? Jedliście już wersję na słodko? Jak wrażenia?

Podzielcie się tym przepisem z innymi, którzy też kochają awokado! Zachęcam do udostępniania na Facebooku czy Instagramie! Odwiedzajcie też mnie i moje profile, które podlinkowałam 🙂

Mus z awokado na słodko

Mus z awokado na słodko

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego słodzidła miodu, syropu klonowego, z agawy lub innego ulubionego
  • 1/4 szklanki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

  • Awokado kroję na pół, wyjmuję pestkę i wydrążam miąższ. Przekładam do naczynia, dodaję syrop klonowy, sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
  • Aquafabę wlewam do czystej miski, miksuję aż powstanie sztywna, ubita piana. Dodaję łyżeczkę cukru (lub innego słodzidła, dowolnego) i ubijam, aż się cukier rozpuści.
  • Delikatnie mieszam masę z awokado z aquafabą i przelewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na min. godzinę. Przed podaniem można posypać czekoladą lub granolą.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Zachęcam do dołączenia do grupy na Facebooku Aquafaba – wypieki i dania bez jajek i innych alergenów, gdzie możecie podglądać przepisy innych z wykorzystaniem aquafaby, dzielić się swoimi daniami i pomysłami i uzyskać wsparcie.

Pozostałe przepisy na desery w słoiku:

(Visited 8 515 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 2 komentarzy

  1. kenzo

    czym moge zastąpuc aquafabe ?

Dodaj komentarz

Recipe Rating