Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek

Przepis na dzisiejsze danie to moja wariacja na temat spaghetti alla carbonara. Zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku wersję carbonary ze szparagami i postanowiłam zrobić sobie na obiad coś podobnego. Miałam szparagi w lodówce i boczek, a czasu na wykonanie obiadu nie było zbyt wiele, więc wybór co na obiad był bardzo szybki — makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek.Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek

Kremowy sos do makaronu carbonara bez jajek i mleka

Chciałam, by mój makaron ze szparagami był podobny w smaku i konsystencji do carbonary, a nie chciałam z wiadomych względów użyć jajek. Zastanawiałam się co dodać, by powstał kremowy sos otulający makaron, który podziałałby jak jajka w oryginalnym przepisie. Wtedy spojrzałam na bardzo dojrzałe awokado, które kupiłam kilka dni wcześniej i to było to! Sprawdziło się świetnie!

Makaron ze szparagami i boczkiem rzeczywiście wyglądał i smakował podobnie jak carbonara z dodatkiem szparagów. Oczywiście wiem, że klasyczna carbonara to tylko jajka, boczek, duża ilość pieprzu i makaron. Jednak sezonowo dodatek szparagów do carbonary w mojej ocenie nie zaszkodzi. Ten przepis z tradycyjną carbonarą poza makaronem spaghetti i boczkiem wędzonym nie ma za wiele wspólnego, ale jeśli ktoś chce poczuć smak zbliżony do carbonary nie używając jajek, będzie dla niego idealny.

Carbonara bez jajek ze szparagami to bardzo smakowity i pożywny obiad do zrobienia w 30 minut. Szybko, prosto i pysznie! Polecam!

Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek

Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 2 osoby
Przygotowanie 30 min.
Łącznie 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti może być bezglutenowy
  • 60 g wędzonego surowego boczku
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku nie żałujemy 🙂
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie

Wykonanie

  • Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
  • W tym czasie kroję boczek w kostkę i przeciskam przez praskę czosnek. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce ( wygięty szparag sam się przełamie w odpowiednim miejscu) Trę na tarce o grubych oczkach, pozostawiając główki w całości.
  • Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię. Smażę, aż zacznie się wytapiać i nabierze ładnego brązowego koloru. Dodaję szparagi i połowę czosnku, smażę jeszcze ok 2-3 minuty.
  • Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ. Rozgniatam widelcem na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i pozostały czosnek, a także (jeśli dodaję) płatki drożdżowe. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z gotowania na później) , dodaję sos z awokado i mieszam. Dodaję usmażone szparagi z boczkiem i mieszam ponownie. Jeśli jest za suche dolewam trochę wody z gotowania makaronu. Podaję od razu posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
  • Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Szukasz innych prostych i szybkich pomysłów na obiad? Sprawdź te przepisy:

Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Kotlety z kalafiora i ziemniaków z koperkiem

Risotto z pieczarkami i brukselką

Ciecierzyca w pomidorach ze szpinakiem

 

 

(Visited 2 447 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

1 Komentarz do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating