Przepis na dzisiejsze danie to moja wariacja na temat spaghetti alla carbonara. Zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku wersję carbonary ze szparagami i postanowiłam zrobić sobie na obiad coś podobnego. Miałam szparagi w lodówce i boczek, a czasu na wykonanie obiadu nie było zbyt wiele, więc wybór co na obiad był bardzo szybki — makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek.
Kremowy sos do makaronu carbonara bez jajek i mleka
Chciałam, by mój makaron ze szparagami był podobny w smaku i konsystencji do carbonary, a nie chciałam z wiadomych względów użyć jajek. Zastanawiałam się co dodać, by powstał kremowy sos otulający makaron, który podziałałby jak jajka w oryginalnym przepisie. Wtedy spojrzałam na bardzo dojrzałe awokado, które kupiłam kilka dni wcześniej i to było to! Sprawdziło się świetnie!
Makaron ze szparagami i boczkiem rzeczywiście wyglądał i smakował podobnie jak carbonara z dodatkiem szparagów. Oczywiście wiem, że klasyczna carbonara to tylko jajka, boczek, duża ilość pieprzu i makaron. Jednak sezonowo dodatek szparagów do carbonary w mojej ocenie nie zaszkodzi. Ten przepis z tradycyjną carbonarą poza makaronem spaghetti i boczkiem wędzonym nie ma za wiele wspólnego, ale jeśli ktoś chce poczuć smak zbliżony do carbonary nie używając jajek, będzie dla niego idealny.
Carbonara bez jajek ze szparagami to bardzo smakowity i pożywny obiad do zrobienia w 30 minut. Szybko, prosto i pysznie! Polecam!
Makaron ze szparagami jak carbonara bez jajek
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti może być bezglutenowy
- 60 g wędzonego surowego boczku
- 1 pęczek szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku nie żałujemy 🙂
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
Wykonanie
- Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
- W tym czasie kroję boczek w kostkę i przeciskam przez praskę czosnek. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce ( wygięty szparag sam się przełamie w odpowiednim miejscu) Trę na tarce o grubych oczkach, pozostawiając główki w całości.
- Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię. Smażę, aż zacznie się wytapiać i nabierze ładnego brązowego koloru. Dodaję szparagi i połowę czosnku, smażę jeszcze ok 2-3 minuty.
- Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ. Rozgniatam widelcem na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i pozostały czosnek, a także (jeśli dodaję) płatki drożdżowe. Doprawiam solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z gotowania na później) , dodaję sos z awokado i mieszam. Dodaję usmażone szparagi z boczkiem i mieszam ponownie. Jeśli jest za suche dolewam trochę wody z gotowania makaronu. Podaję od razu posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Szukasz innych prostych i szybkich pomysłów na obiad? Sprawdź te przepisy:
Pyszny przepis. Bardzo lubię carbonare, ale właśnie bez jajek.