Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
W tym czasie kroję boczek w kostkę i przeciskam przez praskę czosnek.
Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce ( wygięty szparag sam się przełamie w odpowiednim miejscu) Trę na tarce o grubych oczkach, pozostawiając główki w całości.
Boczek wrzucam na rozgrzaną patelnię. Smażę, aż zacznie się wytapiać i nabierze ładnego brązowego koloru. Dodaję szparagi i połowę czosnku, smażę jeszcze ok 2-3 minuty.
Awokado kroję na pół i wydrążam miąższ. Rozgniatam widelcem na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i pozostały czosnek, a także (jeśli dodaję) płatki drożdżowe. Doprawiam solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z gotowania na później) , dodaję sos z awokado i mieszam. Dodaję usmażone szparagi z boczkiem i mieszam ponownie. Jeśli jest za suche dolewam trochę wody z gotowania makaronu. Podaję od razu posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.