Kotlety z kalafiora i ziemniaków z koperkiem

Kotleciki warzywne pojawiają się u nas bardzo często. W formie kotletów ziemniaczanych, kotlecików z cukinii i kaszy jaglanej, ale też ostatnio bardzo polubiliśmy kotlety z kalafiora z ziemniakami.

kotlety z kalafiora i ziemniaków

Kotlety z kalafiora – zero waste w czystej postaci

W tego typu daniach najlepsze jest to, że można je przygotować z pozostałości po obiedzie. Często zostają nam ziemniaki (podczas obierania ziemniaków się zamyślam i nie mam umiaru 😀 ) Jeden cały, duży kalafior to też zbyt dużo dla naszej rodziny jako dodatek do obiadu, więc zazwyczaj część zostaje. Odgrzewany kalafior już nie smakuje tak dobrze, więc przerobienie go na kotlety aż się prosi. 🙂 Przepis wpisuje się więc idealnie w nurt zero waste.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków z dodatkiem koperku to świetne połączenie. Lubimy je jeść na kolację polane ketchupem. Jako danie obiadowe też się świetnie sprawdzi. Z dodatkiem jakiejś świeżej sałatki np. sałatki z rukolą.

Przepis oczywiście dostosowałam do potrzeb naszej rodziny, czyli są bez jajek, ale oczywiście, jeśli je jecie, możecie użyć 🙂  W wersji bezglutenowej używamy bułki tartej bezglutenowej lub pokruszonych płatków kukurydzianych. Z płatkami smakują nam jeszcze bardziej 🙂

Mam nadzieję, że kotlety z kalafiora i ziemniaków będą Wam smakować i będą pojawiać się na Waszym stole 🙂 Dajcie znać w komentarzach czy takie przepisy też lubicie i czy chcecie więcej?

Standardowo zapraszam na mój fanpage i Instagram, gdzie często możecie podejrzeć co planuję w najbliższym czasie wstawić na bloga jak również trochę prywaty, szczególnie w InstaStories 🙂 Zapraszam!

kotlety z kalafiora i ziemniaków

Kotlety z kalafiora i ziemniaków z koperkiem

Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 14 kotlecików
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 0,5 kalafiora waga po ugotowaniu-ok 500g
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej lub pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 jajko
  • bułka tarta bezglutenowa (lub pokruszone płatki kukurydziane)
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kalafior również. Ziemniaki gniotę na pure, kalafior również, ale nie tak dokładnie na miazgę jak ziemniaki. Odkładam do wystudzenia. Zazwyczaj przygotowuję te kotleciki z resztek poprzedniego obiadu, więc już mam kalafior i ziemniaki ugotowane 🙂
  • Cebulę siekam drobno, smażę na złoto na łyżce oleju.
  • Do masy na kotlety z kalafiora i ziemniaków dodaję cebulkę, koperek, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaję mąki i mieszam. Formułuję kotleciki, odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, by były zimne. Po tym czasie wyjmuję, obtaczam w bułce tartej, i smażę na oleju na złoty kolor.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 7 580 times, 2 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Genialne! Syn pobił rekord w wielkosci zjedzonej kolacji (2.5 roku a zjadł więcej ode mnie) a reszte maz wzial sobie do pracy i go objedli Chyba czesciej beda u nas goscic

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating