Ciastka z ciecierzycy jak pieguski, to proste i bardzo smaczne słodycze nie tylko dla dzieciaków. Ciecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem.
Ciastka z ciecierzycy, wyszły przepyszne! Kruche, ale w środku lekko wilgotne (cieńsze będą całkiem kruche), czyli takie, jak lubimy. Dodatek czekolady i olejku pomarańczowego jest bardzo trafny. Nadaje im ciekawego smaku i aromatu. Ciasteczka są oczywiście bez jajek, mleka, glutenu (jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej lub zmielimy takie płatki owsiane), więc nadają się dla naszej rodziny idealnie! 🙂 Już czuję, że te ciasteczka obok kokosowo-migdałowych i gryczanych będą częstymi bywalcami na naszym stole.
W dodatku przepis na ciastka pieguski z ciecierzycy jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników i blender. Zrobiłam je w 5 minut dosłownie. Czas pieczenia to kilkanaście minut, stygną szybciutko, więc jako przekąska w nagłym ataku potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości takie ciastka z ciecierzycy są idealne. Ciecierzycę wykorzystujemy na ciastka, a zalewy nie wylewamy. Robimy z niej mnóstwo wegańskich pyszności! Bezy, mus czekoladowy, biszkopt, kokosanki i wiele, wiele innych! Jeśli masz ochotę, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku poświęconej przepisom z wykorzystaniem aquafaby. Dzielimy się wskazówkami, poradami i wspieramy w wypiekach bez jajek, mleka i glutenu 🙂
Tymczasem zapraszam na ciasteczka pieguski z ciecierzycy 🙂
Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą
Składniki
- 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
- 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
- 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
- Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
- Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.
Pyszne, proste i szybkie! Polecam Wam wypróbować!
Jeśli ktoś liczy makro to z podanej Porcji wychodzi około 10 dużych ciasteczek. W jednym ciastku: B6,5/ T10,5/ W11,6/ 170kcal
Są pyszne. Dziękuję za przepis.
Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszły pyszne. Teraz przystępuję do eksperymentów z aquafabą jako pozostałości z ciecierzycy, szykuje się czekoladowy mus. Twój blog Karolino to istna kopalnia udanych przepisów. Dziękuję!
Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Powodzenia z eksperymentami z aquafabą, mus czekoladowy to bardzo dobry wybór 🙂
I jeszcze, czy można zamrozić takie cudo?:)
Dobry wieczór, jak przechowywać ciasteczka? Jak długo? 🙂 Przepis i pomysł super. Ze względu na alergię zmodyfikowałam przepis i dodałam olej kokosowy, mąkę gryczaną oraz karob i chia zamiast czekolady (akurat miałam pod ręką). Wyszły fajnie 😉
Super, że zmodyfikowalas je pod swoje potrzeby, cieszę się że smakują 🙂 ja je przechowuje w puszce, ale trochę miękną na drugi dzień. Myślę że można zamrozić
Czym można zastąpić olejek pomarańczowy mamy alergię
Czym mogę zastąpić masło orzechowe.? Czy mogę dać masło klarowane i ile?
Pozdrawiam
Możesz zastąpić masłem klarownym w tej samej ilości, ale chyba będzie trzeba je najpierw rozpuścić
Czym mogę zastąpić mąkę owsianą?
Mąką gryczaną lub np migdałową 🙂
Prosty przepis a ciasteczka pyszne.
Czyn zastąpić masło orzechowe?
Olej kokosowy powinien się sprawdzić
Czesc. Wlasnie eksperymentuję z aquafabą, została mi miska ciecierzycy czy do tych ciastek trzeba dodac aquafabe właśnie? Bo same suche te składniki?
Nie dodajemy aquafaby. Ciastka skleja masło orzechowe.
Jakiej ciecierzycy w puszce/aquafaby Pani używa?
Najczęściej Dawtona ale ostatnio kupuję w słoiku i też mi się dobrze ubija 🙂