You are currently viewing Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą
Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy jak pieguski, to proste i bardzo smaczne słodycze nie tylko dla dzieciaków. Ciecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy, wyszły przepyszne! Kruche, ale w środku lekko wilgotne (cieńsze będą całkiem kruche), czyli takie, jak lubimy. Dodatek czekolady i olejku pomarańczowego jest bardzo trafny. Nadaje im ciekawego smaku i aromatu. Ciasteczka są oczywiście bez jajek, mleka, glutenu (jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej lub zmielimy takie płatki owsiane), więc nadają się dla naszej rodziny idealnie! 🙂 Już czuję, że te ciasteczka obok kokosowo-migdałowych i gryczanych będą częstymi bywalcami na naszym stole.

W dodatku przepis na ciastka pieguski z ciecierzycy jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników i blender. Zrobiłam je w 5 minut dosłownie. Czas pieczenia to kilkanaście minut, stygną szybciutko, więc jako przekąska w nagłym ataku potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości takie ciastka z ciecierzycy są idealne. Ciecierzycę wykorzystujemy na ciastka, a zalewy nie wylewamy. Robimy z niej mnóstwo wegańskich pyszności! Bezy, mus czekoladowy, biszkopt, kokosanki i wiele, wiele innych! Jeśli masz ochotę, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku poświęconej przepisom z wykorzystaniem aquafaby.  Dzielimy się wskazówkami, poradami i wspieramy w wypiekach bez jajek, mleka i glutenu 🙂

Tymczasem zapraszam na ciasteczka pieguski z ciecierzycy 🙂

ciastka z ciecierzycy

Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 16 ciasteczek
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
  • Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
  • Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pyszne, proste i szybkie! Polecam Wam wypróbować!

(Visited 14 510 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 19 komentarzy

  1. Ola

    5 stars
    Jeśli ktoś liczy makro to z podanej Porcji wychodzi około 10 dużych ciasteczek. W jednym ciastku: B6,5/ T10,5/ W11,6/ 170kcal

  2. Ola

    5 stars
    Są pyszne. Dziękuję za przepis.

  3. Julia

    Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszły pyszne. Teraz przystępuję do eksperymentów z aquafabą jako pozostałości z ciecierzycy, szykuje się czekoladowy mus. Twój blog Karolino to istna kopalnia udanych przepisów. Dziękuję!

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Super! Bardzo się cieszę! 🙂 Powodzenia z eksperymentami z aquafabą, mus czekoladowy to bardzo dobry wybór 🙂

  4. Paul

    I jeszcze, czy można zamrozić takie cudo?:)

  5. Paul

    Dobry wieczór, jak przechowywać ciasteczka? Jak długo? 🙂 Przepis i pomysł super. Ze względu na alergię zmodyfikowałam przepis i dodałam olej kokosowy, mąkę gryczaną oraz karob i chia zamiast czekolady (akurat miałam pod ręką). Wyszły fajnie 😉

    1. Awatar użytkownika

      Super, że zmodyfikowalas je pod swoje potrzeby, cieszę się że smakują 🙂 ja je przechowuje w puszce, ale trochę miękną na drugi dzień. Myślę że można zamrozić

  6. Magdalena

    Czym można zastąpić olejek pomarańczowy mamy alergię

  7. Wioleta

    Czym mogę zastąpić masło orzechowe.? Czy mogę dać masło klarowane i ile?
    Pozdrawiam

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Możesz zastąpić masłem klarownym w tej samej ilości, ale chyba będzie trzeba je najpierw rozpuścić

  8. Marta

    Czym mogę zastąpić mąkę owsianą?

  9. Anna

    Prosty przepis a ciasteczka pyszne.

  10. Natalia

    Czyn zastąpić masło orzechowe?

  11. kate

    Czesc. Wlasnie eksperymentuję z aquafabą, została mi miska ciecierzycy czy do tych ciastek trzeba dodac aquafabe właśnie? Bo same suche te składniki?

  12. Ola Okoniewska

    Jakiej ciecierzycy w puszce/aquafaby Pani używa?

    1. Awatar użytkownika

      Najczęściej Dawtona ale ostatnio kupuję w słoiku i też mi się dobrze ubija 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating