Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy jak pieguski, to proste i bardzo smaczne słodycze nie tylko dla dzieciaków. Ciecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy, wyszły przepyszne! Kruche, ale w środku lekko wilgotne (cieńsze będą całkiem kruche), czyli takie, jak lubimy. Dodatek czekolady i olejku pomarańczowego jest bardzo trafny. Nadaje im ciekawego smaku i aromatu. Ciasteczka są oczywiście bez jajek, mleka, glutenu (jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej lub zmielimy takie płatki owsiane), więc nadają się dla naszej rodziny idealnie! 🙂 Już czuję, że te ciasteczka obok kokosowo-migdałowych i gryczanych będą częstymi bywalcami na naszym stole.

W dodatku przepis na ciastka pieguski z ciecierzycy jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników i blender. Zrobiłam je w 5 minut dosłownie. Czas pieczenia to kilkanaście minut, stygną szybciutko, więc jako przekąska w nagłym ataku potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości takie ciastka z ciecierzycy są idealne. Ciecierzycę wykorzystujemy na ciastka, a zalewy nie wylewamy. Robimy z niej mnóstwo wegańskich pyszności! Bezy, mus czekoladowy, biszkopt, kokosanki i wiele, wiele innych! Jeśli masz ochotę, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku poświęconej przepisom z wykorzystaniem aquafaby.  Dzielimy się wskazówkami, poradami i wspieramy w wypiekach bez jajek, mleka i glutenu 🙂

Tymczasem zapraszam na ciasteczka pieguski z ciecierzycy 🙂

ciastka z ciecierzycy

Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 16 ciasteczek
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
  • Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
  • Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Pyszne, proste i szybkie! Polecam Wam wypróbować!

(Visited 13 453 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Jeśli ktoś liczy makro to z podanej Porcji wychodzi około 10 dużych ciasteczek. W jednym ciastku: B6,5/ T10,5/ W11,6/ 170kcal

  2. Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszły pyszne. Teraz przystępuję do eksperymentów z aquafabą jako pozostałości z ciecierzycy, szykuje się czekoladowy mus. Twój blog Karolino to istna kopalnia udanych przepisów. Dziękuję!

  3. Dobry wieczór, jak przechowywać ciasteczka? Jak długo? 🙂 Przepis i pomysł super. Ze względu na alergię zmodyfikowałam przepis i dodałam olej kokosowy, mąkę gryczaną oraz karob i chia zamiast czekolady (akurat miałam pod ręką). Wyszły fajnie 😉

    1. Super, że zmodyfikowalas je pod swoje potrzeby, cieszę się że smakują 🙂 ja je przechowuje w puszce, ale trochę miękną na drugi dzień. Myślę że można zamrozić

  4. Czesc. Wlasnie eksperymentuję z aquafabą, została mi miska ciecierzycy czy do tych ciastek trzeba dodac aquafabe właśnie? Bo same suche te składniki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating