Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy jak pieguski, to proste i bardzo smaczne słodycze nie tylko dla dzieciaków. Ciecierzycy mam w domu zawsze dużo. W lodówce, zamrażarce, szafki pełne suchej i puszkowanej ciecierzycy. Wszystko przez moje eksperymenty z aquafabą 😉 Zużywam jej mnóstwo, mój blender nie ma ze mną łatwego życia. W związku z tym, że tej ciecierzycy nie nadążamy zjeść, kiedy tylko trafię na ciekawy przepis na jej wykorzystanie, od razu mam chęć wypróbować. Tak było właśnie tym razem. rzepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Ciastka z ciecierzycy, wyszły przepyszne! Kruche, ale w środku lekko wilgotne (cieńsze będą całkiem kruche), czyli takie, jak lubimy. Dodatek czekolady i olejku pomarańczowego jest bardzo trafny. Nadaje im ciekawego smaku i aromatu. Ciasteczka są oczywiście bez jajek, mleka, glutenu (jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej lub zmielimy takie płatki owsiane), więc nadają się dla naszej rodziny idealnie! 🙂 Już czuję, że te ciasteczka obok kokosowo-migdałowych i gryczanych będą częstymi bywalcami na naszym stole.

W dodatku przepis na ciastka pieguski z ciecierzycy jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników i blender. Zrobiłam je w 5 minut dosłownie. Czas pieczenia to kilkanaście minut, stygną szybciutko, więc jako przekąska w nagłym ataku potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, lub dla niespodziewanych gości takie ciastka z ciecierzycy są idealne. Ciecierzycę wykorzystujemy na ciastka, a zalewy nie wylewamy. Robimy z niej mnóstwo wegańskich pyszności! Bezy, mus czekoladowy, biszkopt, kokosanki i wiele, wiele innych! Jeśli masz ochotę, to zapraszam do mojej grupy na Facebooku poświęconej przepisom z wykorzystaniem aquafaby.  Dzielimy się wskazówkami, poradami i wspieramy w wypiekach bez jajek, mleka i glutenu 🙂

Tymczasem zapraszam na ciasteczka pieguski z ciecierzycy 🙂

ciastka z ciecierzycy

Przepis na pieguski, czyli pyszne ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 16 ciasteczek
Przygotowanie 5 min.
Łącznie 5 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka (ok 240g) ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 0,5 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia w oryginale była soda oczyszczona
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego lub skórki startej z pomarańczy na drobnej tarce
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Ciecierzycę rozdrabniam blenderem. Dodaję resztę składników, poza czekoladą i miksuję dalej.
  • Czekoladę kroję w małe kosteczki. Dosypuję do ciasta i wyrabiam ręką.
  • Biorę po kawałku ciasta, formułuję kulę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam tworząc kształt ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę 15 minut.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Pyszne, proste i szybkie! Polecam Wam wypróbować!

(Visited 5 850 times, 5 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Sprawdź jak to zrobić tutaj: PATRONITE

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Dobry wieczór, jak przechowywać ciasteczka? Jak długo? 🙂 Przepis i pomysł super. Ze względu na alergię zmodyfikowałam przepis i dodałam olej kokosowy, mąkę gryczaną oraz karob i chia zamiast czekolady (akurat miałam pod ręką). Wyszły fajnie 😉

  2. Czesc. Wlasnie eksperymentuję z aquafabą, została mi miska ciecierzycy czy do tych ciastek trzeba dodac aquafabe właśnie? Bo same suche te składniki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *