fbpx

Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

pasta z makreli wędzonejPozostając w temacie past na kanapki, po ostatnim przepisie na twarożek ze słonecznika, dziś propozycja na pastę z makreli z dodatkiem ogórka i cebulki. Pyszna, prosta, bez dodatku jajek, więc i dla alergików się nada. To jest zdecydowanie nasza ulubiona pasta z makreli. 

Najgorsza część, przez którą musimy przebrnąć, zabierając się za pastę z makreli, to usunięcie z niej ości. Jak ja tego nie lubię! Macie jakieś sprawdzone sposoby? Dajcie mi znać koniecznie, będę dozgonnie wdzięczna, a w szczególności moje bolące plecy 🙂 Smak pasty na kanapkach rekompensuje te niedogodności, więc zaciskam zęby i przygarbiona nad makrelą siedzę i obieram…

Nasza pasta z makreli wędzonej bardzo smakuje dzieciakom, więc w ramach urozmaicenia ich diety często ją robię. Sami też się nią zajadamy. Pyszna jest!

Jeśli tylko jadacie wędzone ryby, to bardzo Wam polecam taką pastę! Z gryczanym chlebkiem smakuje cudnie!

Wydruk przepisu
Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką
pasta z makreli wędzonej
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 makrele wędzone
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki bezjajecznego majonezu* lub jajecznego jeśli dozwolony
  • sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania 40 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 makrele wędzone
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki bezjajecznego majonezu* lub jajecznego jeśli dozwolony
  • sól i pieprz do smaku
pasta z makreli wędzonej
Sposób przygotowania
  1. Makrele dokładnie obieram z ości (to jest część, której nie lubię 😉 ) i przekładam samo mięso do miski
  2. Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę.
  3. Do makreli dodaję cebulę i ogórki, majonez oraz musztardę i mieszam. W razie konieczności dodaję więcej majonezu. Doprawiam solą i pieprzem.
  4. Całość można zmiksować na gładką pastę jeśli taką lubisz. Wtedy można zupełnie pominąć dodatek majonezu 🙂
Pozostałe informacje

*majonez bezjajeczny z przepisu na wegański majonez z aquafaby.

 

(Visited 1 625 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest

2 Odpowiedzi do “Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką”

  1. Mój mąż uwielbia makrelę i często próbuje mnie nią poczęstować na przykład na śniadanie. Ryba na śniadanie? W życiu! Ale w tej formie… może…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *