Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką (bez jajek)

Pozostając w temacie past na kanapki, po ostatnim przepisie na twarożek ze słonecznika, dziś propozycja na pastę z makreli wędzonej bez jajek z dodatkiem ogórka i cebulki. Pyszna, prosta, bez dodatku jajek, więc i dla alergików się nada. To jest zdecydowanie nasza ulubiona pasta z makreli. pasta z makreli wędzonej

Najgorsza część, przez którą musimy przebrnąć, zabierając się za pastę z makreli, to usunięcie z niej ości. Jak ja tego nie lubię! Macie jakieś sprawdzone sposoby? Dajcie mi znać koniecznie, będę dozgonnie wdzięczna, a w szczególności moje bolące plecy 🙂 Smak pasty na kanapkach rekompensuje te niedogodności, więc zaciskam zęby i przygarbiona nad makrelą siedzę i obieram.

Pasta z makreli wędzonej bez jajek

Nasza pasta z makreli wędzonej bardzo smakuje dzieciakom, więc w ramach urozmaicenia ich diety często ją robię. Sami też się nią zajadamy. Pyszna jest! Warto ją zrobić wtedy, gdy lodówka jest opróżniona z resztek wędlin czy innych dodatków na kanapki, bo zapewniam, że cała rodzina będzie zajadać kromeczki z tą pastą, a inne rzeczy pójdą w odstawkę.

Jeśli tylko jadacie wędzone ryby, to bardzo Wam polecam taką pastę! Z gryczanym chlebkiem smakuje cudnie!

pasta z makreli bez jajek

Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką

Kategoria: Śniadania i kolacje
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 2 makrele wędzone
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki bezjajecznego majonezu* lub jajecznego jeśli dozwolony
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  • Makrele dokładnie obieram z ości (to jest część, której nie lubię 😉 ) i przekładam samo mięso do miski
  • Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę.
  • Do makreli dodaję cebulę i ogórki, majonez oraz musztardę i mieszam. W razie konieczności dodaję więcej majonezu. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Całość można zmiksować na gładką pastę jeśli taką lubisz. Wtedy można zupełnie pominąć dodatek majonezu 🙂

Notes

*majonez bezjajeczny z przepisu na wegański majonez z aquafaby.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

(Visited 9 390 times, 3 visits today)

POKAZAĆ CI JAK ZROBIĆ IDEALNE PIEROGI BEZGLUTENOWE? ZAPRASZAM NA WARSZTATY ON-LINE!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

2 Odpowiedzi do “Prosta pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką (bez jajek)”

  1. Mój mąż uwielbia makrelę i często próbuje mnie nią poczęstować na przykład na śniadanie. Ryba na śniadanie? W życiu! Ale w tej formie… może…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating