Budyń jaglany z owocowym musem – budyń wegański i bez cukru

Jaglany budyń z musem owocowym to deser, który robię dla dzieci bardzo często. Uwielbiają go! Ja zresztą też 😉 Taka wersja budyniu jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Budyń jaglany możemy podać na śniadanie lub podwieczorek.

Budyń jaglany z owocowym musem

Budyń jaglany, który uwielbiają dzieci

Do tej pory robiłam dla dzieci taką jaglankę z bananem. Odkąd robię budyń jaglany, dzieci jeszcze chętniej i szybciej zajadają śniadanie. Smakuje jak zwykły budyń, za którym chyba każde dziecko przepada. A moje Nicponie w szczególności! Maluchy go pokochają. Budyń z kaszy jaglanej jest dużo bardziej zdrowy i pożywny niż zwykły budyń, który raczej nie nadawałby się na śniadanie. Ten przepis za to na śniadanie jest idealny.

Budyń jaglany z owocami lub syropem

Taki budyń jaglany jest pyszny sam w sobie. Ja go najbardziej lubię z musem owocowym. Jeśli nie masz akurat pod ręką owoców, możesz polać go syropem roślinnym czy domowym sokiem np. malinowym.

Można również owoce zmiksować razem z kaszą, można dodać czekoladę lub kawę i dowolnie zmieniać smak. To jest w tym przepisie najlepsze. Jest on bazą, na której możecie pracować i wymyślać swoje ulubione wersje jaglanego budyniu.

W tym przepisie ważna jest konsystencja. Ja mój budyń miksowałam w blenderze kielichowym. W trakcie blendowania dolewałam mleko, by blender radził sobie z mieszaniem. Co jakiś czas wyłączam i przemieszam szpatułką. Można użyć blendera ręcznego czy jakiegoś wysokoobrotowego. Warto trochę czasu poświęcić by uzyskać dość gładką konsystencję. Jeśli ciężko się miksuje, nie bój się dolać więcej mleka lub wody. Kasza jaglana szybko gęstnieje.

Budyń jaglany z owocowym musem

Budyń jaglany - wegański i bez cukru

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Keyword: budyń
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 25 min.
Łącznie 25 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Budyń jaglany

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 3 daktyle suszone
  • 1 mały dojrzały banan można pominąć i dodać więcej daktyli
  • 1 łyżka masła migdałowego można pominąć
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

Mus owocowy

  • 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, porzeczki, jagody) mogą być mrożone
  • ok. 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego słodzidła
  • 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Wykonanie

Budyń jaglany

  • Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie gorącą wodą przez ok minutę. Tak pozbywam się z niej goryczki.
  • 1,5 szklanki mleka zagotowuję w garnuszku. Wsypuję przepłukaną kaszę, dodaję daktyle i gotuję ok 15 minut.
  • Po tym czasie dodaję resztę mleka, banana, ekstrakt waniliowy i blenduję dobrych kilka minut na bardzo gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka.

Mus owocowy

  • Owoce przekładam do garnka i na wolnym ogniu podgrzewam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję ok 1 łyżeczkę erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła i dalej gotuję aż lekko zgęstnieją. Jeśli w owocach nie było zbyt wiele soku i zgęstniały dostatecznie, możesz pominąć następny krok i takim musem polać budyń jaglany.
  • W odrobinie zimnej wody (ok 1 łyżka) rozpuszczam pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodaję mąkę do owoców i mieszam. Zdejmuję z ognia i polewam budyń jaglany.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Jeśli wykonasz któryś z moich przepisów, wyślij mi zdjęcie na maila: karolina.nicpon@gmail.com. Na moim profilu na Facebooku jest specjalny album przygotowany dla Was. Umieszczam tam zdjęcia, które mi wysyłacie. Uwielbiam je oglądać!

Sprawdź moje pomysły na zdrowe i pyszne śniadania. Klikając w baner, poznasz szczegóły.

 

(Visited 3 936 times, 6 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

3 Odpowiedzi do “Budyń jaglany z owocowym musem – budyń wegański i bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *