Jaglany budyń z musem owocowym to deser, który robię dla dzieci bardzo często. Uwielbiają go! Ja zresztą też 😉 Taka wersja budyniu jest pożywna, zdrowa i bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Budyń jaglany możemy podać na śniadanie lub podwieczorek.
Budyń jaglany, który uwielbiają dzieci
Do tej pory robiłam dla dzieci taką jaglankę z bananem. Odkąd robię budyń jaglany, dzieci jeszcze chętniej i szybciej zajadają śniadanie. Smakuje jak zwykły budyń, za którym chyba każde dziecko przepada. A moje Nicponie w szczególności! Maluchy go pokochają. Budyń z kaszy jaglanej jest dużo bardziej zdrowy i pożywny niż zwykły budyń, który raczej nie nadawałby się na śniadanie. Ten przepis za to na śniadanie jest idealny.
Budyń jaglany z owocami lub syropem
Taki budyń jaglany jest pyszny sam w sobie. Ja go najbardziej lubię z musem owocowym. Jeśli nie masz akurat pod ręką owoców, możesz polać go syropem roślinnym czy domowym sokiem np. malinowym.
Można również owoce zmiksować razem z kaszą, można dodać czekoladę lub kawę i dowolnie zmieniać smak. To jest w tym przepisie najlepsze. Jest on bazą, na której możecie pracować i wymyślać swoje ulubione wersje jaglanego budyniu.
W tym przepisie ważna jest konsystencja. Ja mój budyń miksowałam w blenderze kielichowym. W trakcie blendowania dolewałam mleko, by blender radził sobie z mieszaniem. Co jakiś czas wyłączam i przemieszam szpatułką. Można użyć blendera ręcznego czy jakiegoś wysokoobrotowego. Warto trochę czasu poświęcić by uzyskać dość gładką konsystencję. Jeśli ciężko się miksuje, nie bój się dolać więcej mleka lub wody. Kasza jaglana szybko gęstnieje.
Budyń jaglany - wegański i bez cukru
Składniki
Budyń jaglany
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 daktyle suszone
- 1 mały dojrzały banan można pominąć i dodać więcej daktyli
- 1 łyżka masła migdałowego można pominąć
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Mus owocowy
- 1 szklanka owoców (truskawki, maliny, porzeczki, jagody) mogą być mrożone
- ok. 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego słodzidła
- 0,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Wykonanie
Budyń jaglany
- Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie gorącą wodą przez ok minutę. Tak pozbywam się z niej goryczki.
- 1,5 szklanki mleka zagotowuję w garnuszku. Wsypuję przepłukaną kaszę, dodaję daktyle i gotuję ok 15 minut.
- Po tym czasie dodaję resztę mleka, banana, ekstrakt waniliowy i blenduję dobrych kilka minut na bardzo gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka.
Mus owocowy
- Owoce przekładam do garnka i na wolnym ogniu podgrzewam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję ok 1 łyżeczkę erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła i dalej gotuję aż lekko zgęstnieją. Jeśli w owocach nie było zbyt wiele soku i zgęstniały dostatecznie, możesz pominąć następny krok i takim musem polać budyń jaglany.
- W odrobinie zimnej wody (ok 1 łyżka) rozpuszczam pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodaję mąkę do owoców i mieszam. Zdejmuję z ognia i polewam budyń jaglany.
Jeśli wykonasz któryś z moich przepisów, wyślij mi zdjęcie na maila: karolina.nicpon@gmail.com. Na moim profilu na Facebooku jest specjalny album przygotowany dla Was. Umieszczam tam zdjęcia, które mi wysyłacie. Uwielbiam je oglądać!
Sprawdź moje pomysły na zdrowe i pyszne śniadania. Klikając w baner, poznasz szczegóły.
pysznyyyy 🙂
Czy takim budyniem można przełożyć tort?
Uwielbiam budyń jaglany 🙂 Ten wygląda przepysznie!