Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej

Dziś przedstawiam przepis na wegańskie brownie z jeżynami. Równie dobrze smakowałoby z malinami, porzeczkami, lub innymi w miarę kwaśnymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, ja użyłam świeżych jeżyn, które bardzo, ale to bardzo lubię 🙂

Muszę Wam się do czegoś przyznać. Mam najlepszą teściową na świecie 🙂 wieczorem przy niej wspomniałam,  że poszłabym gdzieś nad jezioro pozbierać jeżyn, a na drugi dzień otrzymałam pełne wiaderko tych pysznych owoców nazbieranych przez nią i moją kochaną szwagierkę 🙂 No i jak tu jej nie chwalić? 🙂

Część spałaszowaliśmy od razu, a resztę dodałam do ciasta. Wykonanie tego ciasta brownie z jeżynami jest banalnie proste i ekspresowe. Jeśli w cieście nie ma jajek, to oszczędzamy mnóstwo czasu – nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ubijać, mieszać delikatnie piany…itd itd…tyle roboty! 🙂 tutaj wszystko tylko mieszamy i gotowe! Wypróbujcie!

Zapraszam na przepis!

Wegańskie brownie z jeżynami

Składniki: Wegańskie brownie z jeżynami

  • 3 szklanki mąki orkiszowej – ja używam jasnej
  • 1 szklanka ksylitolu ( lub 1,5 – 2 szklanki białego cukru)
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • dwie garści owoców -jeżyn, malin wedle uznania 🙂

Wykonanie: Wegańskie brownie z jeżynami

  • Mąkę, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w jednej misce
  • Składniki mokre – gorącą wodę ocet, olej i ekstrakt mieszam w drugiej misce.
  • Wlewam składniki mokre do suchych, mieszam dość szybko do połączenia się i wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję owocami.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 30-40 minut – do czasu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  • Posypuję cukrem pudrem
(Visited 936 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

    1. To mnie teraz zagięłaś, bardzo dawno nie robiłam tego brownie, a widzę że w przepisie nie podałam. Z tego co pamiętam, to te proporcje podawałam na dużą blaszkę ok 35×25 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *