fbpx

Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dziś przedstawiam przepis na wegańskie brownie z jeżynami. Równie dobrze smakowałoby z malinami, porzeczkami, lub innymi w miarę kwaśnymi owocami. Można użyć mrożonych owoców, ja użyłam świeżych jeżyn, które bardzo, ale to bardzo lubię 🙂

Muszę Wam się do czegoś przyznać. Mam najlepszą teściową na świecie 🙂 wieczorem przy niej wspomniałam,  że poszłabym gdzieś nad jezioro pozbierać jeżyn, a na drugi dzień otrzymałam pełne wiaderko tych pysznych owoców nazbieranych przez nią i moją kochaną szwagierkę 🙂 No i jak tu jej nie chwalić? 🙂

Część spałaszowaliśmy od razu, a resztę dodałam do ciasta. Wykonanie tego ciasta brownie z jeżynami jest banalnie proste i ekspresowe. Jeśli w cieście nie ma jajek, to oszczędzamy mnóstwo czasu – nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ubijać, mieszać delikatnie piany…itd itd…tyle roboty! 🙂 tutaj wszystko tylko mieszamy i gotowe! Wypróbujcie!

Zapraszam na przepis!

Wegańskie brownie z jeżynami

Składniki: Wegańskie brownie z jeżynami

  • 3 szklanki mąki orkiszowej – ja używam jasnej
  • 1 szklanka ksylitolu ( lub 1,5 – 2 szklanki białego cukru)
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • dwie garści owoców -jeżyn, malin wedle uznania 🙂

Wykonanie: Wegańskie brownie z jeżynami

  • Mąkę, kakao, sodę, sól i cukier mieszam razem w jednej misce
  • Składniki mokre – gorącą wodę ocet, olej i ekstrakt mieszam w drugiej misce.
  • Wlewam składniki mokre do suchych, mieszam dość szybko do połączenia się i wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję owocami.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 30-40 minut – do czasu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
  • Posypuję cukrem pudrem
(Visited 268 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

4 Odpowiedzi do “Wegańskie brownie z jeżynami na mące orkiszowej”

    1. To mnie teraz zagięłaś, bardzo dawno nie robiłam tego brownie, a widzę że w przepisie nie podałam. Z tego co pamiętam, to te proporcje podawałam na dużą blaszkę ok 35×25 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *