Ciasto marchewkowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Zaczęłam je piec niedługo po tym, jak zakupiliśmy wyciskarkę do soków. Co ma wyciskarka do ciasta marchewkowego? A to, że pozostałości po wyciskaniu warzyw było mi najzwyczajniej w świecie szkoda tak po prostu wyrzucić do kosza 🙂 Szczególnie te po marchewce. Nic się nie może w kuchni zmarnować! 🙂
Ciasto ma bardzo korzenny smak i cudowny zapach, który unosi się po całej kuchni. Dodatek orzechów i jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i pyszne. W taką deszczowo jesienną pogodę jak za oknem polecam Wam upiec ciasto marchewkowe według tego przepisu.
Do jego upieczenia używam mieszanki mąki orkiszowej jasnej i żytniej lub czasami jaglanej. Oczywiście możecie użyć zwykłej białej pszennej mąki, lecz ja jej w swojej kuchni unikam. Od jakiegoś czasu jej po prostu nie kupuję. Zamieniłam ją na orkiszową jasną, która okazała się doskonałym zamiennikiem. Zamiast ksylitolu możecie użyć zwykłego cukru, jeśli go nie ograniczacie lub rozgniecionego banana, syropu daktylowego, miodu itp.
Do polania gotowego ciasta polecam użyć polewy z tego przepisu na ciasto bananowe 🙂
Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto marchewkowe. To w e-booku świątecznym jest mój przepis na marchewkowe ciasto z masą orzechową. Polecam bardzo serdecznie :)Tutaj można go pobrać: e-book świąteczny
Ciasto marchewkowe bez cukru
Składniki: Ciasto marchewkowe bez cukru
- 2 szklanki tartej i odciśniętej z soku marchewki (lub wiórków pozostałych po wyciskaniu soku)
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 4 jajka ( lub 12-16 jajek przepiórczych)
- 1 szklanka oleju (jeśli używacie kokosowego, to musi mieć płynną konsystencję)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 małe jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie: Ciasto marchewkowe bez cukru
- Rozgrzewam piekarnik do 180ºC
- Ubijam jajka z ksylitolem ok 3 minuty aż zrobi się puszysta masa
- małym strumieniem dodaję olej ciągle mieszając na małych obrotach.
- Suche składniki – przesiane mąki, sól, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszam osobno w misce
- Dodaję suche składniki do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia (nie za długo)
- Dodaję startą marchew i dodatki typu orzechy, jabłko. Mieszam i masę wlewam do tortownicy o średnicy ok 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smaruję i nie wykładam papierem.
- Piekę ok 45-50 minut w 180ºC do momentu kiedy patyczek włożony do ciasta pozostanie suchy.
- Smacznego!
Karolinko przeszłam przez kolejne Twoje przepisy na ciasto marchewkowe, ale ten ostatni z e-booka świątecznego, który wypróbowałam dzisiaj is the best.
Dzięki za podesłanie e-booka. Tym marchewkowym zachwycałam się pierw ja, a potem zachwycał się wnuk. Dziękuję.
Chciałabym zrobić ciasto na mące pszennej, ile jej dodać? I czy mogę pominąć orzechy, badz je zastąpić czymś innym?
Orzechy można pominąć lub zastąpić np migdałami. Mąki pszennej dałabym tak 2,5 szklanki. Powinno wystarczyć. 🙂
Witam czy można użyć mąki kukurydzianej i np jaglanej ?
Tak, myślę, że powinno się udać z taką mieszanką mąk bezglutenowych. W e-booku świątecznym mam wersję ciasta marchewkowego bezglutenowego. Tam użyłam mąki owsianej i ziemniaczanej.