Po poprzednim przepisie na wegańską chałkę, na moją skrzynkę i w komentarzach otrzymałam mnóstwo próśb o przepis na wersję bezglutenową. Nie byłabym sobą, gdyby nie zmotywowały mnie one do kolejnych testów z wypiekiem bez glutenu. Tak oto powstał ten przepis. Chałka bezglutenowa i wegańska, bo bez mleka i jajek, zaprasza do wypróbowania!
Muszę się Wam pochwalić, nowym pomocnikiem w kuchni. To dzięki niemu, powstały te ostatnie przepisy na chałki, a w głowie pojawiło się dużo pomysłów na pieczywo. Chlebów i bułek na blogu jest garstka, więc muszę to nadrobić. Kupiłam sobie wymarzonego, cudownego i pięknego robota planetarnego. Robot musiał być mocny i wytrzymały, bo u mnie nie będzie miał lekko. Po przeanalizowaniu opinii i porównaniu różnych robotów, a także po podpowiedzi koleżanki z bloga Thermomania, wybrałam ten model. Przy okazji mam pytanie, czy interesował by Was obszerny wpis z testem tego robota? Myślałam by taki przygotować, kiedy już go dokładnie sprawdzę. Dajcie znać w komentarzu czy się przyda taki wpis/recenzja!
Chałka bezglutenowa bez mleka i jajek
Przepis na tę chałkę bezglutenową podałam najpierw osobom zapisanym do newslettera (Zapisać się możesz tutaj, przy okazji ściągając darmowe checklisty >> zapis do newslettera), a także na Instagramie. Pojawiła się już pierwsza opinia o przepisie pod zdjęciem na Instagramie:
Robilam dziś. Wyszła przepyszna i juz znikneła! Jutro zrobię nastepną.
Takie wiadomości i komentarze cieszą niezmiernie! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Chałka bezglutenowa, bez jajek i mleka jest puszysta, delikatna, a co najważniejsze nawet na drugi dzień również jest mięciutka i świeża. Choć jak wynika z powyższej wypowiedzi, raczej nie będziecie sprawdzać, jaka jest w kolejnych dniach, bo znika w mig! No, chyba że upieczesz ją wieczorem i rano będziesz mieć na śniadanie.
Chałka z masłem np. wegańskim masłem z aquafaby smakuje wybornie. Do tego syrop z agawy lub domowy dżem i mamy istne śniadanie mistrzów.
Lubisz takie słodkie śniadania? A może wolisz jednak te wytrawne?
Nawet jeśli wybierasz wytrawne, to na taką chałkę na pewno się skusisz. Warto!
Chałka bezglutenowa bez jajek i mleka
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- ½ szklanki mąki z sorgo lub gryczanej jasnej, owsianej
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- ¼ szklanki łupin babki jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru kokosowego lub innego dowolnego słodzika
- 1 łyżeczka białego cukru (dla drożdży) po przerobieniu cukru przez drożdże, nie będzie po nim śladu
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego może być inny, ale ten ma maślany smak.
- 1½-2 szklanek ciepłej wody lub mleka roślinnego
- 3 łyżki aquafaby do posmarowania chałki
Wykonanie
- Drożdże mieszam z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka. ( nie może być gorąca). Dodaję łyżkę mąki ryżowej, mieszam i odstawiam na 10 minut.
- W misce umieszczam pozostałe mąki, skrobię, łupiny babki jajowatej, cukier, sól oraz olej, zaczyn drożdżowy i połowę pozostałej wody lub mleka. Wyrabiam ciasto stopniowo dolewając resztę wody. Trzeba je wyrabiać dość długo, ok 10 minut, by ciasto dobrze wchłonęło płyn. Jeśli jest zbyt rzadkie, daj mu czas i wyrabiaj dalej. Staraj się nie dosypywać mąki. Po chwili ciasto powinno być gęste, gładkie i przy mieszaniu odchodzić od miski, ale dalej będzie dość klejące. (rzuć okiem na link do filmików z Instagrama pod przepisem) Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjmuję na oprószoną mąką ryżową stolnicę. Odgazowuję i dzielę na 5 równych części. Z każdej z nich tworzę wałek. Wałki lekko oprószam jeszcze mąką. Zlepiam z jednej strony ze sobą. Biorę zewnętrzny wałek i przekładam go nad dwoma sąsiednimi. Następnie biorę zewnętrzny wałek z drugiej strony i również przekładam go nad dwoma sąsiednimi. Robię tak na zmianę, aż zaplotę całą chałkę. Zlepiam końce i podwijam pod spód.
- Przekładam chałkę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, by w trakcie wyrastania i pieczenia nie rosło na boki, a tylko do góry. Przykrywam ściereczką i na czas nagrzewania piekarnika odstawiam w ciepłe miejsce.
- Po podrośnięciu delikatnie smaruję górę pędzelkiem namoczonym w aquafabie (zamiast jajka - jest to woda ze słoika/puszki z ciecierzycą)
- Piekę w 180 st. C przez ok 30 minut z funkcją termoobieg
- Studzę. Najlepiej kroić całkowicie wystudzoną. Smacznego!
Notes
Wpis zawiera linki afiliacyjne.
Bardzo bym chciała zrobić ale czym zastąpić mąkę ryżową ?
Witam czy drożdże są konieczne?
Niestety nie możemy
Witam,
W tym przepisie tak. Można je ewentualnie zastąpić zakwasem. W moim ebooku o wypiekach na zakwasie wyjaśniam jak zamieniać przepisy z drożdżami, na takie na zakwasie. Tutaj więcej o tym ebooku: https://nicponwkuchni.pl/produkt/e-book-wypieki-na-zakwasie/
Fantastyczny przepis!!! 🙂 bardzo dziękuję!! A za mąkę sorgo i za to, że bez jajek – dziękuję dwukrotnie :-)) (nareszcie przepis dla celiaka, który nie może nawet odglutenionego owsa) pycha! I nawet “glutenowcy” zajadali się ze smakiem 😀
Czy do wyrobienia ciasta niezbędny jest mikser lub robot kuchenny?
Nie, nie jest konieczny. Można wyrobić łyżką i ręcznie
Witam ile trzeba dodac siemienia lnianego❓czy mieszam go z woda ❓czy mozna zaplec np z 3 warkoczy ❔Dzisiaj podejmuje wyzwanie ☺️
Wystarczy 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zaparzonego w 3 łyżkach wrzątku i odstawionego na ok 10 minut. Taką mieszankę dodajemy do ciasta. Można zapleść z 3 warkoczy. 🙂 Powodzenia!
Jak tylko skończy się sesja na pewno będę próbować 😀 kocham chałki
Cieszę się! Mam nadzieję, że wrócisz z recenzją 😉 Powodzenia w sesji!