Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląskDziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂

Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?

Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii.

Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Kategoria: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 24cm
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Ciasto na chlebek ziołowy

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Masło ziołowe

  • 120 g masła lub margaryny ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

Masełko ziołowe

  • Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.

Ciasto na chlebek ziołowy

  • Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  • Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  • Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!

Notes

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

(Visited 14 149 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na listę oczekujących na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

Zapisz się już dziś, a otrzymasz zniżkę i bonusowego ebooka:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Jak dla mnie nieco mało słone ciasto. Ale poza tym rzeczywiście fajnie wychodzi.
    Z braku laku zamiast świeżej bazylii do połowy poszła suszona a do drugiej połowy siedziby rozmaryn

    1. Tak, u nas orkisz jest dopuszczalny, dlatego czasem mam przepisy z orkiszem. Nie wszystkie przepisy na blogu są bezglutenowe. W tym chlebku proponuję zamienić orkisz na równe proporcje mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Powinno się udać 🙂

      1. Gluten nie jest zły. Tylko jego postać. Dla osób ze stwierdzoną celiakią jest niebezpieczny, ale to tylko 1% społeczeństwa. U pozostałej części społeczeństwa można go śmiało zastąpić glutenem orkiszowym. Jako skladnik pożywienia gluten jest NIEZBĘDNY do prawidłowego funkcjonowania. Bez stwierdzonej nietolerancji nie można go sobie po prostu „wyłączać” z diety… Gluten pszeniczny niestey sami zmodyfikowaliśmy w taki sposób, że nam obecnie przysparza problemów, ale orkisz nie podlegał tylu modyfikacjom, dlatego szczególnie jeśli mamy mąkę z wiadomego źródła i odmian, wówczas możemy z niej korzystać. Obecnie podejmuje się nawet próby terapii osób z celiakią glutenem orkiszowym (z powodzeniem)
        Polecam artykuł: https://miracolo.clinic/blog/2017/06/13/zloto-orkiszu.html

  2. Wygląda mega 🙂 już bym go jadła z oliwą z oliwek….. oj smakował by mi. Podrzucę przepis mężowi niech się wykarze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating