Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląskDziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂

Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?

Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii.

Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.

Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej, fotograf kulinarny śląsk

Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka

Rodzaj: Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Author: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 24cm
Przygotowanie 1 godz.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Ingredients

Ciasto na chlebek ziołowy

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Masło ziołowe

  • 120 g masła lub margaryny ewentualnie oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Instructions

Masełko ziołowe

  • Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.

Ciasto na chlebek ziołowy

  • Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
  • Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
  • Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!

Notes

Jeśli używasz oliwy zamiast margaryny lub masła, wlewaj ją powoli do posiekanych ziół i czosnku wymieszanych z solą do  uzyskania konsystencji pesto, które łatwo będzie rozsmarować na plackach ciasta.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

(Visited 40 537 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating




Ten post ma 16 komentarzy

  1. Agnieszka

    Czy można użyć suchych drożdży?

  2. Orso

    Jak dla mnie nieco mało słone ciasto. Ale poza tym rzeczywiście fajnie wychodzi.
    Z braku laku zamiast świeżej bazylii do połowy poszła suszona a do drugiej połowy siedziby rozmaryn

  3. Paweł

    czy jakieś zdjęcia ze sposobu układania?

  4. Urszula

    Przepysznie wyglada☺

  5. Joanna

    No, ale orkisz ma gluten?

    1. Karolina Nicpoń

      Tak, u nas orkisz jest dopuszczalny, dlatego czasem mam przepisy z orkiszem. Nie wszystkie przepisy na blogu są bezglutenowe. W tym chlebku proponuję zamienić orkisz na równe proporcje mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Powinno się udać 🙂

      1. Ania

        Gluten nie jest zły. Tylko jego postać. Dla osób ze stwierdzoną celiakią jest niebezpieczny, ale to tylko 1% społeczeństwa. U pozostałej części społeczeństwa można go śmiało zastąpić glutenem orkiszowym. Jako skladnik pożywienia gluten jest NIEZBĘDNY do prawidłowego funkcjonowania. Bez stwierdzonej nietolerancji nie można go sobie po prostu „wyłączać” z diety… Gluten pszeniczny niestey sami zmodyfikowaliśmy w taki sposób, że nam obecnie przysparza problemów, ale orkisz nie podlegał tylu modyfikacjom, dlatego szczególnie jeśli mamy mąkę z wiadomego źródła i odmian, wówczas możemy z niej korzystać. Obecnie podejmuje się nawet próby terapii osób z celiakią glutenem orkiszowym (z powodzeniem)

      2. Aziul

        A owsianą na jaką zamienić??

  6. Tatiana

    Czy można użyć orkiszowej pelnoziarnistej?

    1. Karolina Nicpoń

      Tak, można użyć pełnoziarnistej 🙂 W smaku będzie bardziej wyrazisty. Na białej orkiszowej jest w smaku praktycznie taki sam jak na pszennej mące.

  7. Joanna

    A chlebek zmieści się w keksówce?

  8. Tysia

    Ten chlebek wygląda fenomenalnie i do tego kusił mnie już u Ciebie na FB <3

  9. Klaudia ja zwykła matkaa

    Wygląda mega 🙂 już bym go jadła z oliwą z oliwek….. oj smakował by mi. Podrzucę przepis mężowi niech się wykarze 🙂

  10. Meg

    Ten chlebek wygląda słodko! Mogłabym odrywać takie ciepłe kawałki, aż do samego końca 😉