Dziś zapraszam Was na hit kulinarnych grup na Facebooku. Nie ma dnia, by ktoś na kulinarnych popularnych grupach nie zapytał o ten przepis. Chlebek ziołowy do odrywania, bo o nim mowa, to hit nie tylko internetu, ale też hit każdej imprezy, na której się pojawia. Musicie wypróbować! 🙂
Ja taki chlebek ziołowy robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Już sam wygląd robi wrażenie, a zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Wyobraźcie sobie ten zapach pysznego świeżutkiego pieczywa z ziołami i czosnkiem. Można się rozmarzyć, prawda?
Orkiszowy chlebek z tego przepisu smakuje wyśmienicie z tym ketchupem z cukinii.
Ten chlebek ziołowy zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i oczywiście bez jajka. Jeśli użyjemy margaryny bezmlecznej lub oliwy, chlebek będzie odpowiedni nawet dla osób na diecie wegańskiej.
Próbowaliście już takiego chlebka? 🙂
Chlebek ziołowy na mące orkiszowej bez jajek i mleka
Ingredients
Ciasto na chlebek ziołowy
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Masło ziołowe
- 120 g masła lub margaryny ewentualnie oliwy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Instructions
Masełko ziołowe
- Masło lub margarynę wyjmuję z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Ucieram z solą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Mieszam i odstawiam na bok.
Ciasto na chlebek ziołowy
- Drożdże wsypuję do miski. Dodaję cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
- Do miski wsypuję resztę mąki, sól, wlewam rozczyn, pozostałą część wody i mieszam początkowo drewnianą łyżką, później ręką wyrabiam chwilę ciasto. Dodaję oliwę i wyrabiam dalej. Jeśli ciasto ciągle mocno się klei dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrabiam kilka minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyrabiam chwilę i dzielę ciasto na trzy części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąty, smaruję masłem ziołowym i kroję wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwijam w harmonijkę.
- Gotowe harmonijki układam w blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewam piekarnik do 180st. C. Wstawiam chlebek i piekę 30 minut. Smacznego!
Czy można użyć suchych drożdży?
Jak dla mnie nieco mało słone ciasto. Ale poza tym rzeczywiście fajnie wychodzi.
Z braku laku zamiast świeżej bazylii do połowy poszła suszona a do drugiej połowy siedziby rozmaryn
czy jakieś zdjęcia ze sposobu układania?
Przepysznie wyglada☺
No, ale orkisz ma gluten?
Tak, u nas orkisz jest dopuszczalny, dlatego czasem mam przepisy z orkiszem. Nie wszystkie przepisy na blogu są bezglutenowe. W tym chlebku proponuję zamienić orkisz na równe proporcje mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Powinno się udać 🙂
Gluten nie jest zły. Tylko jego postać. Dla osób ze stwierdzoną celiakią jest niebezpieczny, ale to tylko 1% społeczeństwa. U pozostałej części społeczeństwa można go śmiało zastąpić glutenem orkiszowym. Jako skladnik pożywienia gluten jest NIEZBĘDNY do prawidłowego funkcjonowania. Bez stwierdzonej nietolerancji nie można go sobie po prostu „wyłączać” z diety… Gluten pszeniczny niestey sami zmodyfikowaliśmy w taki sposób, że nam obecnie przysparza problemów, ale orkisz nie podlegał tylu modyfikacjom, dlatego szczególnie jeśli mamy mąkę z wiadomego źródła i odmian, wówczas możemy z niej korzystać. Obecnie podejmuje się nawet próby terapii osób z celiakią glutenem orkiszowym (z powodzeniem)
A owsianą na jaką zamienić??
Czy można użyć orkiszowej pelnoziarnistej?
Tak, można użyć pełnoziarnistej 🙂 W smaku będzie bardziej wyrazisty. Na białej orkiszowej jest w smaku praktycznie taki sam jak na pszennej mące.
A chlebek zmieści się w keksówce?
może być ciężko. Do keksówki zrobiłabym z połowy porcji 🙂
Ten chlebek wygląda fenomenalnie i do tego kusił mnie już u Ciebie na FB <3
Wygląda mega 🙂 już bym go jadła z oliwą z oliwek….. oj smakował by mi. Podrzucę przepis mężowi niech się wykarze 🙂
Ten chlebek wygląda słodko! Mogłabym odrywać takie ciepłe kawałki, aż do samego końca 😉
🙂 ciężko się od niego oderwać 😀