Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! Ponadto cukinia jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K, a także potasu, magnezu oraz żelaza.
Dzisiejszy przepis dostałam już dawno od pewnej Super Pani Domu ( Ela – dziękuję i pozdrawiam 😉 ) Ketchup z cukinii jadłam u niej po raz pierwszy. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.
Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Może służyć jako sos do makaronu kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, sos do kotlecików warzywnych, na kanapki. Możliwości jest wiele 🙂
W tym roku dostałam cukinię giganta ważącą ponad 2 kg. Na moim profilu na Facebooku i Stories na Instagramie mogliście ją podejrzeć 🙂
Nie zastanawiając się długo zabrałam się za przygotowywanie ketchupu z cukinii. Oprócz ketchupu zrobiłam z niej jeszcze sos do makaronu z cukinii i kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną.
Najlepiej jednak do przygotowywana potraw nadają się mniejsze okazy cukinii. W takich dużych pestki są większe i mają bardziej gorzki smak. Ja z mojej cukinii części pestek się pozbyłam 🙂
Zapraszam na ketchup z cukinii! 🙂
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Składniki
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
- 0,5 szklanki octu
Wykonanie
- Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
- Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
- Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
- Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
- Smacznego! 🙂
Z ketchupem z cukinii niesamowicie smaczne są te kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej lub taki chlebek ziołowy.
Jest pyszny. Nic nie trzeba modyfikować, dodawac. Polecam
Dzień dobry,
Czy zamiast przecieru można zrobić ze świeżych pomidorów?jeśli tak to jak do tego podejść?
Super, że pomyślała Pani o zdrowszej wersji – ze świeżymi pomidorami. Po co dodawać gotowy już przetworzony koncentrat pomidorowy. Moża dodać np. kilogram pomidorów (bez skórki i pestek)i przesmażyć jak pozostałe składniki. Dziwią mnie te przepisy z koncentratem pomidorowym.
Robiłam pierwszy raz, wyszedł przepyszny. Ale bardzo ostry… nie pomyślałam że przecież oryginalne hinduskie curry będzie bardziej pikante… mąż będzie zadowolony! (choć to Polak:p)
Właśnie co skończyłam robić przepyszny ten ketchup jak dla mnie proporcje w punkt pozdrawiam
Cudowny ketchup. Swietne proporcje. Pozwolilem sobie na małą modyfikację – papryke upieklem w piekarniku.
Dziekuje
Cudowny pomysł z pieczeniem papryki, na pewno bardzo wzbogacilo to smak. Cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂
Pyszny ketchup. Z dodatkiem oregano, bazylii świetny jako sos do pizzy. Ja dałam pół szklanki octu jabłkowego bio, żeby było zdrowiej. I jeśli są małe, chude cukinie, to nie trzeba obierać ze skórki i nie trzeba wycinać środka. Ale jeśli są duże, trzeba, bo dodadzą goryczy. Poza tym cukinie najlepiej zasypać łyżeczką soli i potem ten sok odlałam, bo w tym soku też może być gorycz. I polecam przelewać go do malutkich 200 ml słoiczków 🙂 Dziękuję za przepis.
Czy po ugotowaniu warzyw blendować je razem z wodą ktora została czy wodę zlać? Bo jest jej sporo. Pozdrawiam 🙂
Ja miksuję razem, ale jeśli wody jest rzeczywiście bardzo dużo to można zlać i w razie czego potem dolać do gotowego ketchupu gdyby był zbyt gęsty
Dlaczego keczup wyszedł mi lekko gorzki ?
Mogło tak być jeśli cukinia była już duża i miała duże pastki. One mogły spowodować taką gorycz.
czy waga cukini jest podane przed obraniem czy po?
Jeśli odbierasz cukinie to jest to waga po obraniu. Ja nie odbieram
Ocet spirytusowy czy jabłkowy (albo inny)?
Ja daje spirytusowy, ale można też jabłkowy
Witam 🙂 czy cukinię obrać i pozbyć się nasion? Czy kroić bez tych czynności? Pozdrawiam 🙂
To zależy czy masz bardzo przerośniętą cukinię, czy młodą. Ja obieram tylko jeśli cukinia jest gigantyczna 😉
czy można odstawić cukinię z cebulą i solą (pominęłam paprykę) na dłużej niż godzinę, np. kilka godzin? I czy płyn trzeba odlac, czy zagotować z “wodą, sokami”, które powstały?
Ja ostatnio trzymałam koło 2 godzin i było ok, dłużej bym nie trzymała. Zagotowujemy całość z tymi powstalymi sokami
Czy mogę zamiast cukru dodać ksylitol i użyć ocet jabłkowy?
Tak, naturalnie. Tylko dałabym troszkę mnie ksylitolu niż jest cukru w przepisie
Pyszka 😉 POLECAM.
😀 Bardzo mi miło! Dzięki za komentarz!
Coś wspaniałego!
Właśnie skończyłam keczup z cukini co prawda pominęłam koncentrat pomidorowy że względu alergii ale i tak wyszedł smaczny. Kolor jest nieco jaśniejszy ale to bez znaczenia . Dziękuję że jesteś i masz takie super pomysły .
O, bardzo dziękuję za komentarz! Bardzo mi miło! Cieszę się że bez koncentratu ketchup też wyszedł smaczny 🙂
Karolino czy mogę pominąć koncentrat pomidorowy jestem uczulona na pomidory.
Myślę, że tak. Konsystencja i smak będzie trochę inna, ale powinno być ok 🙂
Ooo to też zrobię!
Super! 🙂
No tego jeszcze nie widziałam! Czy jest coś, czego nie da się zrobić z cukinii? 😀 Haha
Pewnie wielu zastosowań jeszcze nie odkryto 😉 już widziałam nawet dżemy i ciasta, tak więc warzywo bardzo wielofunkcyjne!
Robilam dzem i cukinie do ciasta ala ananas 🙂
Dżem muszę też spróbować zrobić, już jakiś czas o tym myślałam 🙂 A cukinia ala ananas brzmi intrygująco, chodź ananasów nie lubię 😉
O jeżu kolczasty – a to Ci zaskoczenie! Nie sądziłam, że coś mnie może tak zdziwić, jak ketchup z cukinii! Ciekawe, jak smakuje to cudo…:)
Smakuje bardzo dobrze:) jak ketchup, tylko dzięki dodatkowi papryki jest bardziej wyrazisty w smaku niż zwykły 🙂
Taki ketchup to super sprawa, najwięcej roboty z wekowaniem, ale na pewno warto 🙂
oj tak 🙂 zdecydowanie warto 😀
Podobny ketchup wyczarowałam ostatniego lata, kiedy sezon pomidorowy był w pełni. Ale z cukinii jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję przepis i na pewno wypróbuję 🙂 Dzięki!
Polecam się na przyszłość 😉
Bardzo lubię ketchup i dodaję go wszędzie, tzn gdzie tylko mogę. 🙂 Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. 🙂
Zapraszam, myślę że Ci posmakuje 🙂
Czy koncentrat pomidorowy można zastąpić domowym przecierem z pomidorów?