Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! 😉

Dzisiejszy przepis dostałam już dawno od pewnej Super Pani Domu ( Ela – dziękuję i pozdrawiam 😉 ) Ketchup z cukinii jadłam u niej po raz pierwszy. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.

Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Może służyć jako sos do makaronu kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, sos do kotlecików warzywnych, na kanapki. Możliwości jest wiele 🙂

W tym roku dostałam cukinię giganta ważącą ponad 2 kg. Na moim profilu na Facebooku i Stories na Instagramie mogliście ją podejrzeć 🙂

Nie zastanawiając się długo zabrałam się za przygotowywanie ketchupu z cukinii. Oprócz ketchupu zrobiłam z niej jeszcze sos do makaronu z cukinii i kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną.

Najlepiej jednak do przygotowywana potraw nadają się mniejsze okazy cukinii. W takich dużych pestki są większe i mają bardziej gorzki smak. Ja z mojej cukinii części pestek się pozbyłam 🙂

Zapraszam na ketchup z cukinii! 🙂

Wydruk przepisu
Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu
Ketchup z cukinii
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 40 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas gotowania 40 minut
Porcje
litry
Składniki
  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu
Ketchup z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  2. Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  3. Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  4. Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  5. Smacznego! 🙂

Z ketchupem z cukinii niesamowicie smaczne są te kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej lub taki chlebek ziołowy.

(Visited 2 256 times, 2 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Podobny ketchup wyczarowałam ostatniego lata, kiedy sezon pomidorowy był w pełni. Ale z cukinii jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję przepis i na pewno wypróbuję 🙂 Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *