Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! Ponadto cukinia jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K, a także potasu, magnezu oraz żelaza.

Dzisiejszy przepis dostałam już dawno od pewnej Super Pani Domu ( Ela – dziękuję i pozdrawiam 😉 ) Ketchup z cukinii jadłam u niej po raz pierwszy. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.

Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Może służyć jako sos do makaronu kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, sos do kotlecików warzywnych, na kanapki. Możliwości jest wiele 🙂

W tym roku dostałam cukinię giganta ważącą ponad 2 kg. Na moim profilu na Facebooku i Stories na Instagramie mogliście ją podejrzeć 🙂

Nie zastanawiając się długo zabrałam się za przygotowywanie ketchupu z cukinii. Oprócz ketchupu zrobiłam z niej jeszcze sos do makaronu z cukinii i kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną.

Najlepiej jednak do przygotowywana potraw nadają się mniejsze okazy cukinii. W takich dużych pestki są większe i mają bardziej gorzki smak. Ja z mojej cukinii części pestek się pozbyłam 🙂

Zapraszam na ketchup z cukinii! 🙂

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 godz.
Gotowanie 40 min.
Łącznie 1 godz. 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu

Wykonanie

  • Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  • Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  • Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  • Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  • Smacznego! 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Z ketchupem z cukinii niesamowicie smaczne są te kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej lub taki chlebek ziołowy.

(Visited 344 702 times, 6 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

44 Odpowiedzi do “Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu”

  1. Dzień dobry,
    Czy zamiast przecieru można zrobić ze świeżych pomidorów?jeśli tak to jak do tego podejść?

    1. Super, że pomyślała Pani o zdrowszej wersji – ze świeżymi pomidorami. Po co dodawać gotowy już przetworzony koncentrat pomidorowy. Moża dodać np. kilogram pomidorów (bez skórki i pestek)i przesmażyć jak pozostałe składniki. Dziwią mnie te przepisy z koncentratem pomidorowym.

  2. 5 stars
    Robiłam pierwszy raz, wyszedł przepyszny. Ale bardzo ostry… nie pomyślałam że przecież oryginalne hinduskie curry będzie bardziej pikante… mąż będzie zadowolony! (choć to Polak:p)

  3. 5 stars
    Cudowny ketchup. Swietne proporcje. Pozwolilem sobie na małą modyfikację – papryke upieklem w piekarniku.

    Dziekuje

  4. 5 stars
    Pyszny ketchup. Z dodatkiem oregano, bazylii świetny jako sos do pizzy. Ja dałam pół szklanki octu jabłkowego bio, żeby było zdrowiej. I jeśli są małe, chude cukinie, to nie trzeba obierać ze skórki i nie trzeba wycinać środka. Ale jeśli są duże, trzeba, bo dodadzą goryczy. Poza tym cukinie najlepiej zasypać łyżeczką soli i potem ten sok odlałam, bo w tym soku też może być gorycz. I polecam przelewać go do malutkich 200 ml słoiczków 🙂 Dziękuję za przepis.

  5. Czy po ugotowaniu warzyw blendować je razem z wodą ktora została czy wodę zlać? Bo jest jej sporo. Pozdrawiam 🙂

  6. czy można odstawić cukinię z cebulą i solą (pominęłam paprykę) na dłużej niż godzinę, np. kilka godzin? I czy płyn trzeba odlac, czy zagotować z “wodą, sokami”, które powstały?

  7. Właśnie skończyłam keczup z cukini co prawda pominęłam koncentrat pomidorowy że względu alergii ale i tak wyszedł smaczny. Kolor jest nieco jaśniejszy ale to bez znaczenia . Dziękuję że jesteś i masz takie super pomysły .

  8. Podobny ketchup wyczarowałam ostatniego lata, kiedy sezon pomidorowy był w pełni. Ale z cukinii jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję przepis i na pewno wypróbuję 🙂 Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating