Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Ostatnio ketchup z cukinii robi furorę w internetach i nie ma się co dziwić bo jest wyjątkowy! Dużo lepszy niż sklepowe ketchupy, do tego zdrowszy i nie skrywa przed nami tajemnic 🙂 po prostu, wiemy co jemy! 😉

Dzisiejszy przepis dostałam już dawno od pewnej Super Pani Domu ( Ela – dziękuję i pozdrawiam 😉 ) Ketchup z cukinii jadłam u niej po raz pierwszy. Od razu poprosiłam o przepis, bo wszyscy, byli nim zachwyceni.

Taki ketchup doskonale nadaje się nie tylko do parówek czy innych kiełbasek ale również do innych dań. Może służyć jako sos do makaronu kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, sos do kotlecików warzywnych, na kanapki. Możliwości jest wiele 🙂

W tym roku dostałam cukinię giganta ważącą ponad 2 kg. Na moim profilu na Facebooku i Stories na Instagramie mogliście ją podejrzeć 🙂

Nie zastanawiając się długo zabrałam się za przygotowywanie ketchupu z cukinii. Oprócz ketchupu zrobiłam z niej jeszcze sos do makaronu z cukinii i kotleciki z cukinią i kaszą jaglaną.

Najlepiej jednak do przygotowywana potraw nadają się mniejsze okazy cukinii. W takich dużych pestki są większe i mają bardziej gorzki smak. Ja z mojej cukinii części pestek się pozbyłam 🙂

Zapraszam na ketchup z cukinii! 🙂

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu

Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 40 minutes
Łącznie 1 hour 40 minutes
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • 0,5 szklanki octu

Wykonanie

  • Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
  • Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
  • Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
  • Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.
  • Smacznego! 🙂
Przepis wypróbowany?Zapraszam do oznaczania zdjęć @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni!

Z ketchupem z cukinii niesamowicie smaczne są te kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej lub taki chlebek ziołowy.

(Visited 47 872 times, 21 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Powiadamiam o nowych postach na Facebooku i Instagramie. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zapraszam do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent – 2 checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji.

 

Dziękuję za odwiedziny bloga. Zapraszam częściej! 🙂

Udostępnij:

33 Odpowiedzi do “Ketchup z cukinii czyli zdrowsza wersja ketchupu”

  1. czy można odstawić cukinię z cebulą i solą (pominęłam paprykę) na dłużej niż godzinę, np. kilka godzin? I czy płyn trzeba odlac, czy zagotować z „wodą, sokami”, które powstały?

  2. Właśnie skończyłam keczup z cukini co prawda pominęłam koncentrat pomidorowy że względu alergii ale i tak wyszedł smaczny. Kolor jest nieco jaśniejszy ale to bez znaczenia . Dziękuję że jesteś i masz takie super pomysły .

  3. Podobny ketchup wyczarowałam ostatniego lata, kiedy sezon pomidorowy był w pełni. Ale z cukinii jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję przepis i na pewno wypróbuję 🙂 Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *