Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Wegańska zupa krem z brokuła z awokadoDziś mam dla Was kolejny przepis na zupę krem. Wegańska zupa krem z brokuła z awokado, to bardzo zdrowa i pożywna propozycja na lekki obiad czy kolację. Zastanawiałam się co dodać do takiej zupy zamiast  śmietany czy sera, by nadać jej kremowości. Wtedy spojrzałam na awokado, które już wołało, aby je zużyć i bingo! Ten eksperyment uważam za udany.

Dzięki awokado taka wegańska zupa krem z brokuła ma cudowną, gładką i kremową konsystencję. Dodatek awokado nie nadaje jedynie fajnej konsystencji, ale również ciekawego smaku i dużo wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy nienasyconych. Awokado jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Warto więc po ten owoc sięgać. Ja go dodaję do sałatek, robię z niego pastę na kanapki, dodaję do kanapek np. do takiej grzanki z jajkiem i szpinakiem pasuje cudownie 🙂 Chyba muszę więcej przepisów z awokado umieścić na blogu.

Tak więc zapraszam Was na miseczkę ciepłej, pożywnej i zdrowej wegańskiej zupy krem z brokuła z awokado.

Wydruk przepisu
Wegańska zupa krem z brokuła z awokado
Wegańska zupa krem z brokuła z awokado
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 brokuł
  • 1/2 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii użyłam suszonej
  • pieprz do smaku
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 brokuł
  • 1/2 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii użyłam suszonej
  • pieprz do smaku
Wegańska zupa krem z brokuła z awokado
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobno.
  2. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
  3. Brokuł obieram z liści. Łodygę również obieram usuwając twardą "skórę". Myję i kroję na mniejsze części.
  4. W garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli, dodaję czosnek i kiedy zacznie wydobywać się jego zapach wrzucam ziemniaki.
  5. Zalewam całość gorącym bulionem lub ewentualnie wodą.
  6. Przykrywam i gotuję 10 minut.
  7. Po tym czasie wrzucam pokrojony brokuł, ponownie przykrywam wstępnie solę, dodaję świeżo mielony pieprz i bazylię. Jeśli używasz świeżej bazylii, dodaj ją na samym końcu. Gotuję do miękkości.
  8. Wyłączam gaz i daję zupie odrobinę wystygnąć. Wrzucam połówkę obranego awokado i blenduję całość. Dodaję kurkumę i doprawiam solą i sokiem z cytryny.
  9. Zupę podaję z grzankami. Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 

 

(Visited 566 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Nie próbowałam nigdy wcześniej łączyć brokuła z awokado, więc cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Z chęcią wypróbuję to połączenie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *