Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Wegańska zupa krem z brokuła z awokadoDziś mam dla Was kolejny przepis na zupę krem. Wegańska zupa krem z brokuła z awokado, to bardzo zdrowa i pożywna propozycja na lekki obiad czy kolację. Zastanawiałam się co dodać do takiej zupy zamiast  śmietany czy sera, by nadać jej kremowości. Wtedy spojrzałam na awokado, które już wołało, aby je zużyć i bingo! Ten eksperyment uważam za udany.

Dzięki awokado taka wegańska zupa krem z brokuła ma cudowną, gładką i kremową konsystencję. Dodatek awokado nie nadaje jedynie fajnej konsystencji, ale również ciekawego smaku i dużo wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy nienasyconych. Awokado jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Warto więc po ten owoc sięgać. Ja go dodaję do sałatek, robię z niego pastę na kanapki, dodaję do kanapek np. do takiej grzanki z jajkiem i szpinakiem pasuje cudownie 🙂 Chyba muszę więcej przepisów z awokado umieścić na blogu.

Tak więc zapraszam Was na miseczkę ciepłej, pożywnej i zdrowej wegańskiej zupy krem z brokuła z awokado.

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Wegańska zupa krem z brokuła z awokado

Kategoria: Zupy
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 porcje
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 awokado
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii użyłam suszonej
  • pieprz do smaku

Wykonanie

  • Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobno.
  • Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
  • Brokuł obieram z liści. Łodygę również obieram usuwając twardą "skórę". Myję i kroję na mniejsze części.
  • W garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli, dodaję czosnek i kiedy zacznie wydobywać się jego zapach wrzucam ziemniaki.
  • Zalewam całość gorącym bulionem lub ewentualnie wodą.
  • Przykrywam i gotuję 10 minut.
  • Po tym czasie wrzucam pokrojony brokuł, ponownie przykrywam wstępnie solę, dodaję świeżo mielony pieprz i bazylię. Jeśli używasz świeżej bazylii, dodaj ją na samym końcu. Gotuję do miękkości.
  • Wyłączam gaz i daję zupie odrobinę wystygnąć. Wrzucam połówkę obranego awokado i blenduję całość. Dodaję kurkumę i doprawiam solą i sokiem z cytryny.
  • Zupę podaję z grzankami. Smacznego!
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 

 

(Visited 2 844 times, 2 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Nie próbowałam nigdy wcześniej łączyć brokuła z awokado, więc cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Z chęcią wypróbuję to połączenie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *