Dziś mam dla Was kolejny przepis na zupę krem. Wegańska zupa krem z brokuła z awokado, to bardzo zdrowa i pożywna propozycja na lekki obiad czy kolację. Zastanawiałam się co dodać do takiej zupy zamiast śmietany czy sera, by nadać jej kremowości. Wtedy spojrzałam na awokado, które już wołało, aby je zużyć i bingo! Ten eksperyment uważam za udany.
Dzięki awokado taka wegańska zupa krem z brokuła ma cudowną, gładką i kremową konsystencję. Dodatek awokado nie nadaje jedynie fajnej konsystencji, ale również ciekawego smaku i dużo wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy nienasyconych. Awokado jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Warto więc po ten owoc sięgać. Ja go dodaję do sałatek, robię z niego pastę na kanapki, dodaję do kanapek np. do takiej grzanki z jajkiem i szpinakiem pasuje cudownie 🙂 Chyba muszę więcej przepisów z awokado umieścić na blogu.
Tak więc zapraszam Was na miseczkę ciepłej, pożywnej i zdrowej wegańskiej zupy krem z brokuła z awokado.
Wegańska zupa krem z brokuła z awokado
Ingredients
- 1 brokuł
- 1/2 awokado
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- 1-2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka bazylii użyłam suszonej
- pieprz do smaku
Instructions
- Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobno.
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
- Brokuł obieram z liści. Łodygę również obieram usuwając twardą "skórę". Myję i kroję na mniejsze części.
- W garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli, dodaję czosnek i kiedy zacznie wydobywać się jego zapach wrzucam ziemniaki.
- Zalewam całość gorącym bulionem lub ewentualnie wodą.
- Przykrywam i gotuję 10 minut.
- Po tym czasie wrzucam pokrojony brokuł, ponownie przykrywam wstępnie solę, dodaję świeżo mielony pieprz i bazylię. Jeśli używasz świeżej bazylii, dodaj ją na samym końcu. Gotuję do miękkości.
- Wyłączam gaz i daję zupie odrobinę wystygnąć. Wrzucam połówkę obranego awokado i blenduję całość. Dodaję kurkumę i doprawiam solą i sokiem z cytryny.
- Zupę podaję z grzankami. Smacznego!
Jeśli chcesz być na bieżąco z każdym nowym przepisem i podglądać co u mnie nowego, to zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku i Instagramie 🙂
Pyszna zupa 🙂 Chętnie bym dziś taką zjadła 😉
chociaż jadam wszytsko co mi wpadnie w ręcę to ta zupa wygąda najapetyczniej na świecie i z pewnością nie opierałabym sieprzed zjedzeniem jej 😉
Uwielbiam zupy, zwłaszcza jesienią. I ma cudny kolor!
Ciekawy pomysł na zupę, ma piękny kolor i z pewnością super smakuje 😉
Ta zupa jest przykładem, że może być pysznie, zdrowo i pięknie podane. 🙂
jesień to odpowiedni czas na pyszne zupy 🙂 Twoja musi smakować rewelacyjnie 🙂
Nie próbowałam nigdy wcześniej łączyć brokuła z awokado, więc cieszę się, że trafiłam na Twój przepis. Z chęcią wypróbuję to połączenie 😀
Nie jestem wegetarianką ale ta zupka przypadła mi do gustu, zwłaszcza że jest z awokado 😀
Chyba ukradnę Ci przepis 😉 Brzmi super smacznie