Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek siekam drobno.
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę
Brokuł obieram z liści. Łodygę również obieram usuwając twardą "skórę". Myję i kroję na mniejsze części.
W garnku rozgrzewam oliwę. Wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli, dodaję czosnek i kiedy zacznie wydobywać się jego zapach wrzucam ziemniaki.
Zalewam całość gorącym bulionem lub ewentualnie wodą.
Przykrywam i gotuję 10 minut.
Po tym czasie wrzucam pokrojony brokuł, ponownie przykrywam wstępnie solę, dodaję świeżo mielony pieprz i bazylię. Jeśli używasz świeżej bazylii, dodaj ją na samym końcu. Gotuję do miękkości.
Wyłączam gaz i daję zupie odrobinę wystygnąć. Wrzucam połówkę obranego awokado i blenduję całość. Dodaję kurkumę i doprawiam solą i sokiem z cytryny.