Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)Czy jest coś lepszego niż zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem? A jeszcze do tego beszamelem bez mleka i glutenu? Ja bardzo lubię zapiekanki i myślę, że zbyt rzadko je robię. Nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, a robią wrażenie i są bardzo smaczne i syte.

Dziś chciałam Wam przy okazji tego przepisu pokazać, że aby zapiekanka ładnie się zapiekła, nie potrzeba ani jajek, ani śmietany, ani sera. Równie dobrze smakuje i równie pięknie się prezentuje zapiekanka ziemniaczana z pysznym, podpieczonym beszamelem. Taki sos beszamelowy można z powodzeniem przygotować z mleka i masła roślinnego z mąką bezglutenową. W tym przypadku ryżową. Następnym razem spróbuję dodać do sosu jeszcze płatki drożdżowe nieaktywne, by nadać mu lekko serowy posmak.

Pyszna i kolorowa zapiekanka ziemniaczana z warzywami takimi jak papryka, brokuł, kukurydza to wyśmienite, piękne i pożywne danie na obiad. Moje dzieciaki zajadały się tą zapiekanką jak szalone, choć oczywiście dodatek w postaci ketchupu musiał się pojawić. Zresztą sama też lubię dodatek ketchupu do tego typu zapiekanek. Wy możecie dowolnie komponować składniki według zawartości Waszej lodówki. To, co w zapiekankach lubię najbardziej, to właśnie nieograniczona możliwość kombinacji różnych składników i czyszczenie lodówki z zalegających warzyw, które wołają „zrób coś ze mną!”. Zazwyczaj planujemy obiady i kupujemy tylko to, co potrzebne jest do zaplanowanego menu w konkretnym tygodniu, ale po Świętach jakoś wypadliśmy z rytmu. Papryka pozostała po chilli con carne, brokuł był kupiony, bo może się coś wymyśli, a resztę składników zawsze mam w swojej kuchni. Tak więc powstała zapiekanka ziemniaczana z warzywami wołającymi z lodówki i beszamelem bez glutenu i bez mleka.

Może u Ciebie w lodówce jakieś warzywa wołają „zrób coś ze mną!”? 🙂 Spróbuj tej zapiekanki!

Wydruk przepisu
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry o grubości ok 1 cm. Zalewam wrzątkiem, solę i gotuję 10 minut
  2. Brokuł oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 minuty
  3. Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam drobno. Paprykę kroję w kostkę.
  4. Mięso kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
  5. Na patelni z łyżką oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli. Dodaję mięso i smażę, do momentu, aż się zetnie. Dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę.
  6. Ziemniaki i brokuł odcedzam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwę ziemniaków. Na to wsypuję mięso z cebulą i czosnkiem, paprykę. Wlewam połowę sosu beszamelowego i układam różyczki brokuła. Posypuję kukurydzą. Na górę kładę pozostałe ziemniaki i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C bez przykrycia. Piekę ok 30 minut.
sos beszamelowy bez glutenu i mleka
  1. W rondelku rozpuszczam margarynę bez mleka, wsypuję mąkę ryżową i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam szklankę mleka i mieszam aż zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.

Trwa karnawał, więc jeśli szukasz przepisów, które pasują na tę okazję, to zapraszam do tego artykułu Znajdziesz tam ponad 30 przepisów na karnawał i na każdą imprezę! Polecam serdecznie! 🙂

Przypominam też, że możesz mnie znaleźć na Facebooku i Instagramie 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeśli zaobserwujesz i polubisz moje profile. Warto być na bieżąco! Oczywiście jeśli Facebook nie będzie pokazywał Ci moich postów, to zawsze możesz się zapisać do newslettera, gdzie oprócz bonusu w postaci e-booka, dodatkowych przepisów, wysyłam informację o nowych przepisach na blogu 🙂

(Visited 774 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *