Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)

Czy jest coś lepszego niż zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem? A jeszcze do tego beszamelem bez mleka i glutenu? Ja bardzo lubię zapiekanki i myślę, że zbyt rzadko je robię. Nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, a robią wrażenie i są bardzo smaczne i syte.Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)

Sos beszamelowy bez mleka i glutenu

Dziś chciałam Wam przy okazji tego przepisu pokazać, że aby zapiekanka ładnie się zapiekła, nie potrzeba ani jajek, ani śmietany, ani sera. Równie dobrze smakuje i równie pięknie się prezentuje zapiekanka ziemniaczana z pysznym, podpieczonym beszamelem. Taki sos beszamelowy można z powodzeniem przygotować z mleka i masła roślinnego z mąką bezglutenową. W tym przypadku ryżową. Następnym razem spróbuję dodać do sosu jeszcze płatki drożdżowe nieaktywne, by nadać mu lekko serowy posmak.

Zapiekanka ziemniaczana

Pyszna i kolorowa zapiekanka ziemniaczana z warzywami takimi jak papryka, brokuł, kukurydza to wyśmienite, piękne i pożywne danie na obiad. Moje dzieciaki zajadały się tą zapiekanką jak szalone, choć oczywiście dodatek w postaci ketchupu musiał się pojawić. Zresztą sama też lubię dodatek ketchupu do tego typu zapiekanek. Wy możecie dowolnie komponować składniki według zawartości Waszej lodówki. To, co w zapiekankach lubię najbardziej, to właśnie nieograniczona możliwość kombinacji różnych składników i czyszczenie lodówki z zalegających warzyw, które wołają „zrób coś ze mną!”. Zazwyczaj planujemy obiady i kupujemy tylko to, co potrzebne jest do zaplanowanego menu w konkretnym tygodniu, ale po Świętach jakoś wypadliśmy z rytmu. Papryka pozostała po chilli con carne, brokuł był kupiony, bo może się coś wymyśli, a resztę składników zawsze mam w swojej kuchni. Tak więc powstała zapiekanka ziemniaczana z warzywami wołającymi z lodówki i beszamelem bez glutenu i bez mleka.

Może u Ciebie w lodówce jakieś warzywa wołają „zrób coś ze mną!”? 🙂 Spróbuj tej zapiekanki!

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i beszamelem (bez glutenu i mleka)

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem (bez glutenu i mleka)

Kategoria: Dania bezglutenowe, Main Dish
Kuchnia: Kuchnia polska
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 30 min.
Łącznie 50 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy

sos beszamelowy bez glutenu i mleka

  • 2 łyżki margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Wykonanie

  • Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry o grubości ok 1 cm. Zalewam wrzątkiem, solę i gotuję 10 minut
  • Brokuł oczyszczam, myję i dzielę na małe różyczki. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 minuty
  • Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam drobno. Paprykę kroję w kostkę.
  • Mięso kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
  • Na patelni z łyżką oleju podsmażam cebulę, aż się zeszkli. Dodaję mięso i smażę, do momentu, aż się zetnie. Dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę.
  • Ziemniaki i brokuł odcedzam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam warstwę ziemniaków. Na to wsypuję mięso z cebulą i czosnkiem, paprykę. Wlewam połowę sosu beszamelowego i układam różyczki brokuła. Posypuję kukurydzą. Na górę kładę pozostałe ziemniaki i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C bez przykrycia. Piekę ok 30 minut.

sos beszamelowy bez glutenu i mleka

  • W rondelku rozpuszczam margarynę bez mleka, wsypuję mąkę ryżową i smażę chwilę ciągle mieszając ( nie może się przypalić). Wlewam szklankę mleka i mieszam aż zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuję jeszcze z 2 minuty i wyłączam gaz.
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Trwa karnawał, więc jeśli szukasz przepisów, które pasują na tę okazję, to zapraszam do tego artykułu Znajdziesz tam ponad 30 przepisów na karnawał i na każdą imprezę! Polecam serdecznie! 🙂

Przypominam też, że możesz mnie znaleźć na Facebooku i Instagramie 🙂 Będzie mi bardzo miło, jeśli zaobserwujesz i polubisz moje profile. Warto być na bieżąco! Oczywiście jeśli Facebook nie będzie pokazywał Ci moich postów, to zawsze możesz się zapisać do newslettera, gdzie oprócz bonusu w postaci e-booka, dodatkowych przepisów, wysyłam informację o nowych przepisach na blogu 🙂

(Visited 31 051 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Recipe Rating