Piernik bezglutenowy bez jajek

Niedługo Święta! Czy Wam też czas mija tak ekspresowo? Czas leci, w związku z tym rozkręcamy serię przepisów na Święta! Jako kolejny po gwieździe makowej bezglutenowej przedstawiam Wam przepis, o który wielu z Was mnie prosiło. Piernik bezglutenowy, bez mleka i jajek.

Zarówno pierniczki, jak i piernik bezglutenowy to słodkości, które często pojawia się na świątecznym stole. Już w trakcie jego przygotowań, w kuchni unosi się zapach korzennych przypraw, a do domu wkrada się cudowna, świąteczna atmosfera.

Piernik bezglutenowy bez jajek

Przepis na szybki piernik bezglutenowy

Piernik z mojego przepisu jest prosty i szybki do wykonania. Nie potrzebujesz zbędnych, wyszukanych składników, by upiec ciasto, którym zajadać się będzie cała rodzina.

Moje dzieci uwielbiają taki piernik. Znika w mgnieniu oka, więc polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.

Nie wiem, czy wiecie, ale w polu z przepisem poniżej możecie sobie zmienić ilość porcji i z automatu pokaże się Wam odpowiednia ilość składników. Taka prosta funkcjonalność, a jakże przydatna. 🙂

Do świątecznych wypieków przyda Wam się seria produktów bezglutenowych firmy Dr. Oetker. Dostępne są bezglutenowe budynie, galaretki, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, którego właśnie wykorzystałam w tym przepisie i wiele innych produktów certyfikowanych znakiem przekreślonego kłosa.

Piernik bezglutenowy bez mleka i jajek

 

Bezglutenowy piernik bez jajek

Bezglutenowy piernik bez jajek

Aromatyczny, miękki piernik bez glutenu, mleka i jajek
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Pierniki, Święta
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka 25x12cm
Przygotowanie 10 min.
Czas pieczenia 50 min.
Łącznie 1 godz.
Drukuj Zapisz

Składniki

Bezglutenowy piernik

  • 3 łyżki miodu 100g
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka cukru kokosowego 125g
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej, sorgo, ryżowej z ryżu brązowego
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Polewa kakaowa

  • 50 g margaryny bezmlecznej masła lub oleju kokosowego
  • 30 g cukru kokosowego
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki wody

Wykonanie

  • Miód, cukier, powidła i mleko podgrzewam w rondelku do rozpuszczenia. Dodaję olej i odstawiam na bok.
  • W dużej misce mieszam mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
  • Dodaję przestudzone płynne składniki i mieszam łyżką, lub trzepaczką ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale dalej lejąca. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąki owsianej, jeśli zbyt gęste, dodaj mleka lub wody.
    ciasto na piernik bez glutenu
  • Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C bez termoobiegu i piekę ok 50 minut. Kiedy patyczek włożony do ciasta jest suchy, piernik jest gotowy.
  • Wystudzony piernik delikatnie kroję w poprzek na pół i przekładam warstwą powideł . śliwkowych. Polewam kakaową polewą i gotowe. Smacznego!

Polewa kakaowa

  • Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż tłuszcz i cukier się rozpuści. Odkładam do przestudzenia.

Notes

Jeśli chcesz zrobić ten piernik w wersji z glutenem, zamiast powyższych mąk, dodaj 2 szklanki mąki pszennej.
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

Dr. Oetker przepis

Piernik bezglutenowy

Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker.

(Visited 4 854 times, 4 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Zrobiłam ten piernik, wyrósł pięknie, jest aromatyczny, wilgotny i ma fantastyczną konsystencję. Jednak jest on baaardzo słodki, więc ja osobiście na przyszłość zmniejszę ilość cukru 🙂 Na pewno będę robić go ponownie, dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam!

  2. Poproszę o podpowiedź, czy w przypadku gotowej przyprawy piernikowej zamiast wymienionych przypraw powinnam dać analogiczną ilość, tj. 2 i 1/4 łyżeczki?

  3. Uwielbiam pierniki, a ten wygląda apetycznie i kusi mnie by wypróbować Twój przepis 🙂 Pięknie Ci wyrósł z taką ilością proszku i bez sody, a ciasto wygląda na dość ciężkie – to zasługa tego konkretnie proszku? U mnie doświadczenie niestety pokazuje, że wypieki bezglutenowe i bezjajeczne mają tendencję do zakalca i muszę dodawać co najmniej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku i wspomagać się dodatkowo sodą.

    1. Zazwyczaj dodaję jeszcze pół łyżeczki sody i ocet jabłkowy, ale tym razem chciałam spróbować bez, by przetestować ten proszek. Jeśli nie jestes pewna, czy wyjdzie bez dodatkowego spulchniacza, możesz dodać właśnie pół łyżeczki sody i łyżeczkę octu do mokrych składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *