Niedługo Święta! Czy Wam też czas mija tak ekspresowo? Czas leci, w związku z tym rozkręcamy serię przepisów na Święta! Jako kolejny po gwieździe makowej bezglutenowej przedstawiam Wam przepis, o który wielu z Was mnie prosiło. Piernik bezglutenowy, bez mleka i jajek.
Zarówno pierniczki, jak i piernik bezglutenowy to słodkości, które często pojawia się na świątecznym stole. Już w trakcie jego przygotowań, w kuchni unosi się zapach korzennych przypraw, a do domu wkrada się cudowna, świąteczna atmosfera.
Przepis na szybki piernik bezglutenowy
Piernik z mojego przepisu jest prosty i szybki do wykonania. Nie potrzebujesz zbędnych, wyszukanych składników, by upiec ciasto, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Moje dzieci uwielbiają taki piernik. Znika w mgnieniu oka, więc polecam zrobić od razu z podwójnej porcji.
Nie wiem, czy wiecie, ale w polu z przepisem poniżej możecie sobie zmienić ilość porcji i z automatu pokaże się Wam odpowiednia ilość składników. Taka prosta funkcjonalność, a jakże przydatna. 🙂
Do świątecznych wypieków przyda Wam się seria produktów bezglutenowych firmy Dr. Oetker. Dostępne są bezglutenowe budynie, galaretki, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, którego właśnie wykorzystałam w tym przepisie i wiele innych produktów certyfikowanych znakiem przekreślonego kłosa.
Bezglutenowy piernik bez jajek
Ingredients
Bezglutenowy piernik
- 3 łyżki miodu 100g
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 szklanka cukru kokosowego 125g
- 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej niepalonej, sorgo, ryżowej z ryżu brązowego
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Dr. Oetker
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
Polewa kakaowa
- 50 g margaryny bezmlecznej masła lub oleju kokosowego
- 30 g cukru kokosowego
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki wody
Instructions
- Miód, cukier, powidła i mleko podgrzewam w rondelku do rozpuszczenia. Dodaję olej, ocet i odstawiam na bok.
- W dużej misce mieszam mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
- Dodaję przestudzone płynne składniki i mieszam łyżką, lub trzepaczką ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale dalej lejąca. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąki owsianej, jeśli zbyt gęste, dodaj mleka lub wody.
- Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C bez termoobiegu i piekę ok 50 minut. Kiedy patyczek włożony do ciasta jest suchy, piernik jest gotowy.
- Wystudzony piernik delikatnie kroję w poprzek na pół i przekładam warstwą powideł . śliwkowych. Polewam kakaową polewą i gotowe. Smacznego!
Polewa kakaowa
- Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż tłuszcz i cukier się rozpuści. Odkładam do przestudzenia.
Notes
Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker.
hey, pytanie na ostatnią chwilę – ile gramów mniej więcej ma szklanka w tym przepisie ? moja zasada generalnie 1szklanka mąki lub cukru to około 170-190 gramow ale tutaj jest napisane 1szkl cukru (125g) – czy to znaczy że używasz mniejszych szklanek niż ja mam zwyczaj ?? (ja zazwyczaj wszystko ważę ahahaha)
ja dziś będę piec próbny 🙂
Też musiałam odstawić jaja i ten przepis idealnie się wpasował.
Piekę bezgkutenowe już od dłuższego czasu będzie ze dwa lata ale bez jaj jest bardzo ciężko
Dziękuję
Zapraszam też na mojego IG kobietabezglutenowa
ja zrobiłam z 1.5 porcji i w formie na babkę 🙂 trochę za długo piekłam więc wyszła za sucha, ale to wina moich kombinacji a nie przepisu 🙂 generalnie fajny wypiek,.polecam 🙂
Zapomnialam dodać cukru. Na szczęście posmarowany powidłami jest pyszny.
Może zabrzmi to jak herezja, ale czy zamiast miodu może być inne słodzidło, np. pasta z daktyli albo melasa z karobu?
Czy mogę użyć MĄKI ziemniaczanej zamiast skrobi ziemniaczanej ? I czy ewentualnie można pominąć lub zastąpić ocet jabłkowy? 🙂
Mąka działa chyba troche inaczej. Niestety nie mam z nią doświadczenia. W przepisie potrzebna jest jakaś skrobia, może być zamiast ziemniaczanej z tapioki czy kukurydziana. Zamiast octu, może być sok z cytryny
Dzień dobry! Pamiętasz może, na jaki rozmiar keksówki jest ten przepis?: )
Z góry dziękuję za odpowiedź!
25x12cm 🙂
Czy można zastąpić cukier melasą lub innym płynnym zamiennikiem?
tak, można dać słodzik w płynie.
A czy mozna uzyc zwykłej maki ryzowej lub kukurydzianej (bezglutenowej)??
Myśle, że tak, ale nie wiem czy nie będzie się bardziej kruszyć to ciasto. Najprawdopodobniej trzeba będzie dodać wtedy więcej tej mąki niż ryżowej pełnoziarnistej lub owsianej.
Zrobiłam ten piernik, wyrósł pięknie, jest aromatyczny, wilgotny i ma fantastyczną konsystencję. Jednak jest on baaardzo słodki, więc ja osobiście na przyszłość zmniejszę ilość cukru 🙂 Na pewno będę robić go ponownie, dziękuję za kolejny świetny przepis i pozdrawiam!
Bez termoobiegu tzn na górną i dolną grzałkę, czy na dolną czy sama górna?
Górna i dolna 🙂
Wygląda zacnie! A jeśli chcialabym go zrobić w wersji glutenowej? Jak powinny wyglądać proporcje ?
Poproszę o podpowiedź, czy w przypadku gotowej przyprawy piernikowej zamiast wymienionych przypraw powinnam dać analogiczną ilość, tj. 2 i 1/4 łyżeczki?
Myślę, że maksymalnie 2 łyżeczki 🙂
A czy koniecznie bez jajek?
Ja musze niestety koniecznie bez jajek piec, ale jeśli nie ma potrzeby ich eliminowanie, to myślę że można dodać do tego ciasta i zmniejszyć ilość mleka roślinnego
Cześć,
Twój piernik wygląda świetnie. Jak długo można go przechowywać po upieczeniu?
Dziękuję! Zachowuje świeżość tak ok 5 dni. Trzeba go przechowywać w woreczku. Pozdrawiam!
Uwielbiam pierniki, a ten wygląda apetycznie i kusi mnie by wypróbować Twój przepis 🙂 Pięknie Ci wyrósł z taką ilością proszku i bez sody, a ciasto wygląda na dość ciężkie – to zasługa tego konkretnie proszku? U mnie doświadczenie niestety pokazuje, że wypieki bezglutenowe i bezjajeczne mają tendencję do zakalca i muszę dodawać co najmniej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku i wspomagać się dodatkowo sodą.
Zazwyczaj dodaję jeszcze pół łyżeczki sody i ocet jabłkowy, ale tym razem chciałam spróbować bez, by przetestować ten proszek. Jeśli nie jestes pewna, czy wyjdzie bez dodatkowego spulchniacza, możesz dodać właśnie pół łyżeczki sody i łyżeczkę octu do mokrych składników.
Ach jak długo czekałam na ten moment
hihi, w końcu nadszedł! Można piec! 🙂