Dziś przepis dla tych, którzy od mięsa nie stronią, a nie mogą, ze względu na alergię, jeść mleka i jego przetworów, czyli dla takich osób jak my. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem, bo o nich mowa, są pysznym pomysłem na obiad. Sos śmietanowo-musztardowy, bez śmietany, a smakuje jak zwykły. Wszystko za sprawą śmietanki kokosowej, którą do niego dodałam.
Taka śmietanka kokosowa, w odróżnieniu od mleczka kokosowego, ma tę przewagę, że nie ma w puszce płynnej części, tylko cała jest gęsta. Nadaje się do ubijania, do deserów, a także właśnie do zabielania sosów. Idealnie się do tego celu sprawdziła. Sos wyszedł pyszny, kremowy, a nie czuć było smaku kokosa. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na bazie tej śmietanki smakowały obłędnie. Cała rodzina się zajadała!
Polędwiczki wieprzowe są jednym z moich ulubionych rodzajów mięsa. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów z nimi w roli głównej. Poniżej wkleję linki do tych przepisów, żeby ułatwić Wam szukanie.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Przepis na te polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem jest bardzo prosty. Tak jak pisałam wcześniej, nadaje się dla alergików, osób na diecie bez mleka oraz bez glutenu. Do zagęszczenia sosu użyłam skrobi ziemniaczanej, można ją zastąpić tapioką.
Jeśli jednak nie musisz rezygnować ze śmietanki czy glutenu, możesz użyć zwykłej śmietanki lub mąki pszennej.
Ten przepis jest ostatnim, który opublikowałam w tym miesiącu. W piątek jedziemy na urlop i do końca miesiąca nie będzie nas w Polsce. Mam nadzieję, że będziecie zaglądać jak się bawimy na Insta Stories, bo tam na pewno będę umieszczać relacje z naszego pobytu w Bułgarii. Swoją drogą, jeśli byliście w Bułgarii, napiszcie jakie bułgarskie przysmaki polecacie. Co zdecydowanie musimy tam zdegustować? Napiszcie w komentarzu koniecznie! 🙂 Buziaki i do usłyszenia/przeczytania! W lipcu wracam do Was z nowymi pysznymi pomysłami! 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z rozmarynem (bez mleka)
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy dijon może być inna, dowolna
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ok 1 szklanki wody
- 1 łyżka śmietanki kokosowej ( pełnotłustej) ja używam takiej* jeśli jadasz nabiał, użyj min. 18%
- sól i pieprz
Wykonanie
- Polędwiczkę myję, oczyszczam z wszelkich błon i ścięgien. Kroję ją w poprzek włókien w plastry o szerokości ok 2 cm. Lekko rozbijam każdy plaster dłonią i oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Na rozgrzany tłuszcz wkładam plastry mięsa i smażę krótko, ale na dość mocnym ogniu, tak by się przyrumieniło na zewnątrz. Zdejmuję podsmażone mięso i na ten sam tłuszcz wkładam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę ją, zeskrobując jednocześnie przypieczone resztki po polędwiczce. Wsypuję posiekane listki rozmarynu i smażę chwilę całość. Wlewam ok pół szklanki wody, dodaję łyżeczkę musztardy, mieszam i wkładam z powrotem mięso. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 30 -40 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeśli sos w czasie duszenia zbyt mocno się redukuje, dolewam resztę wody.
- Łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczam w kilku łyżkach wody i wlewam tę mieszaninę do sosu z mięsem, mieszam, by zagęścić cały sos. Dodaję łyżkę śmietany kokosowej i mieszam do rozpuszczenia. Podaję od razu z kluseczkami, ziemniakami lub ryżem.
- Smacznego!
Notes
- śmietanka kokosowa - ja kupuję ją przez internet. Można ją zamówić w sklepie Kuchnie Świata tutaj. Bardzo dobrze się sprawdza, jeśli chcemy zabielić sos, nadać mu konsystencję kremowo-śmietanową.
Pozostałe pyszne przepisy z polędwiczki wieprzowej i inne pyszne dania obiadowe z udziałem mięsa:
Szukam inspiracji na obiad i zawsze jak zajrzę na Pani stronkę to coś znajdę. Powyższe danie mnie kusi ale mam pytanie czy zamiast śmietanki kokosowe mogę dodać mleko kokosowe gęste?
Tak, oczywiście, może być gęste mleko kokosowe 🙂 Miło mi, że blog jest źródłem inspiracji. Pozdrawiam serdecznie!
Witam.
Czy można zrobić tę potrawę bez śmietanki kokosowej?
Tak, można ją pominąć
Uwielbiam sosy na bazie musztardy! Przepis już wypróbowany, potwierdzam że to jest pyszne 🙂
Super, bardzo się cieszę, że smakowało
Świetny pomysł wyszły przepyszne! A do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dusiłam tylko trochę krócej, bo uczono mnie, że polędwiczki im dłużej są poddawane temperaturze, tym robią się bardziej twarde, hmmm… Tak czy siak danie warte powtórzenia! 🙂
Dziękuję za komentarz! 🙂 Tak, polędwiczki można zrobić na dwa sposoby by były miękkie, albo krótko poddać obróbce i są miękkie,albo dusić dłużej, bo później twardnieją i po czasie znów miękną 🙂
Wyglądają naprawde pysznie!
Dziękuję za miły komentarz! 🙂
Ależ kusząco wyglądają te polędwiczki. Muszę spróbować tej marynaty!