You are currently viewing Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wegańskie ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Drożdżowe ciasta mają opinię wymagających wypieków, ale według mnie ta opinia jest przesadzona. Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dużo trudniejsze i pracochłonne są ciasta złożone z kilku warstw, np. kremu czy galaretek. W przygotowaniu ciasta drożdżowego najwięcej pracy wkładamy w proces wyrobienia go, a jeśli mamy dobry mikser, to ciasto praktycznie samo się robi. Ja nie mam, więc używam swoich rąk, a mimo to lubię piec ciasta drożdżowe. Na blogu jest kilka przepisów: ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami, gwiazda drożdżowa z makiem oraz bezglutenowe drożdżowe zawijańce.

Jak upiec najlepsze ciasto drożdżowe wegańskie i nie tylko.

Najważniejsze w pieczeniu ciast drożdżowych, to:

  • wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta,
  • nienarażanie ciasta na przeciąg
  • brak pośpiechu przy wyrabianiu.

Jeśli spełnimy te trzy warunki, ciasta drożdżowe będą zachwycać podniebienia wszystkich gości, a my będziemy z przyjemnością je przygotowywać, nawet ręcznie 😉

Ciasto drożdżowe ze śliwkami z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszne, puszyste i delikatne. Wegańskie ciasto drożdżowe nie różni się niczym od zwykłego na mleku czy jajkach. W przypadku drożdżowych ciast nabiał jest zupełnie niepotrzebny, bo nie wpływa ani na strukturę, ani na smak ciasta! No, może obecność żółtka z jajka od szczęśliwej kurki wpłynie pozytywnie na jego kolor, ale nie jest konieczny, by ciasto się udało.

Spróbuj i się przekonaj! I nie zapomnij mi o tym napisać na Facebooku, w mojej grupie lub na Instagramie! 🙂

 

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Puszyste i delikatne wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto drożdżowe, wegańskie drożdżowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma 35x28cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 ml ciepłego mleka migdałowego lub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne dowolne owoce

Kruszonka

  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g margaryny lub masła

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsypuję resztę mąki, cukier, sól, zaczyn drożdżowy, olej i resztę mleka. Mieszam początkowo łyżką, później ręką. Ciasto będzie się kleić. Oczywiście najłatwiej będzie ciasto wyrobić mikserem z odpowiednim mieszadłem do ciast. Ja takiego nie posiadam, więc wyrabiam ręcznie dość długo, ok 5-10 minut, aż będzie gładkie, ale dalej dość klejące i miękkie.
  • Przykrywam ściereczką (lub folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach) i pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny.
  • Przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiam razem i wstawiam kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  • Po tym czasie przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką czy bułką tartą.
  • Na ciasto układam pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta) i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180st. C na 40 minut. Włożony do gotowego ciasta patyczek, powinien pozostać suchy.
  • Smacznego! 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 21 525 times, 3 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Martyna

    5 stars
    Powiedzieć że ten przepis jest świetny to jak nic nie powiedzieć – jest fenomenalny, właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i powstrzymuję się żeby nie pochłonąć całej blachy sama 😀 Dzięki za przepis!

  2. Eli

    Pani Karolino, masło nie jest wegańskie. Ciasto upiekłam wg Pani przepisu, ale bez kruszonki. Wyszło bardzo dobre 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, wiem że masło nie jest wegańskie. Miał tu być link do masła wegańskiego z mojego przepisu. Muszę to poprawić. Cieszę się, że ciasto smakowało

  3. Aneta

    Niestety u mnie zakalec

  4. Martyna

    Przepyszne!! Nie miałam tyle zwykłej mąki więc wymieszalam z pszenna pełnoziarnista ale i tak wyszło pyszne

  5. Bożena

    Karolinko, a czy można w tym cieście zastąpić m. pszenną zamiennikiem bezglutenowym?

    pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating