Wegańskie ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Drożdżowe ciasta mają opinię wymagających wypieków, ale według mnie ta opinia jest przesadzona.
Dużo trudniejsze i pracochłonne są ciasta złożone z kilku warstw, np. kremu czy galaretek. W przygotowaniu ciasta drożdżowego najwięcej pracy wkładamy w proces wyrobienia go, a jeśli mamy dobry mikser, to ciasto praktycznie samo się robi. Ja nie mam, więc używam swoich rąk, a mimo to lubię piec ciasta drożdżowe. Na blogu jest kilka przepisów: ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami, gwiazda drożdżowa z makiem oraz bezglutenowe drożdżowe zawijańce.
Jak upiec najlepsze ciasto drożdżowe wegańskie i nie tylko.
Najważniejsze w pieczeniu ciast drożdżowych, to:
- wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta,
- nienarażanie ciasta na przeciąg
- brak pośpiechu przy wyrabianiu.
Jeśli spełnimy te trzy warunki, ciasta drożdżowe będą zachwycać podniebienia wszystkich gości, a my będziemy z przyjemnością je przygotowywać, nawet ręcznie 😉
Ciasto drożdżowe ze śliwkami z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszne, puszyste i delikatne. Wegańskie ciasto drożdżowe nie różni się niczym od zwykłego na mleku czy jajkach. W przypadku drożdżowych ciast nabiał jest zupełnie niepotrzebny, bo nie wpływa ani na strukturę, ani na smak ciasta! No, może obecność żółtka z jajka od szczęśliwej kurki wpłynie pozytywnie na jego kolor, ale nie jest konieczny, by ciasto się udało.
Spróbuj i się przekonaj! I nie zapomnij mi o tym napisać na Facebooku, w mojej grupie lub na Instagramie! 🙂
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 40 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłego mleka migdałowego lub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
- śliwki lub inne dowolne owoce
Kruszonka
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120 g margaryny lub masła
Wykonanie
- Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski wsypuję resztę mąki, cukier, sól, zaczyn drożdżowy, olej i resztę mleka. Mieszam początkowo łyżką, później ręką. Ciasto będzie się kleić. Oczywiście najłatwiej będzie ciasto wyrobić mikserem z odpowiednim mieszadłem do ciast. Ja takiego nie posiadam, więc wyrabiam ręcznie dość długo, ok 5-10 minut, aż będzie gładkie, ale dalej dość klejące i miękkie.
- Przykrywam ściereczką (lub folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach) i pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny.
- Przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiam razem i wstawiam kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
- Po tym czasie przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką czy bułką tartą.
- Na ciasto układam pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta) i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180st. C na 40 minut. Włożony do gotowego ciasta patyczek, powinien pozostać suchy.
- Smacznego! 🙂
Powiedzieć że ten przepis jest świetny to jak nic nie powiedzieć – jest fenomenalny, właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i powstrzymuję się żeby nie pochłonąć całej blachy sama 😀 Dzięki za przepis!
Pani Karolino, masło nie jest wegańskie. Ciasto upiekłam wg Pani przepisu, ale bez kruszonki. Wyszło bardzo dobre 🙂
Tak, wiem że masło nie jest wegańskie. Miał tu być link do masła wegańskiego z mojego przepisu. Muszę to poprawić. Cieszę się, że ciasto smakowało
Niestety u mnie zakalec
Oj, przykro mi. Może za długo wyrastało?
Przepyszne!! Nie miałam tyle zwykłej mąki więc wymieszalam z pszenna pełnoziarnista ale i tak wyszło pyszne
Super! Cieszę się bardzo 🙂 dziękuję, że wróciłas z opinią!
Karolinko, a czy można w tym cieście zastąpić m. pszenną zamiennikiem bezglutenowym?
pozdrawiam serdecznie 🙂
Tak, wychodzi bardzo smaczne. Tutaj mam przepis na wersję bezglutenową: https://nicponwkuchni.pl/ciasto-drozdzowe-bezglutenowe-i-weganskie/