Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wegańskie ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Drożdżowe ciasta mają opinię wymagających wypieków, ale według mnie ta opinia jest przesadzona. Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Dużo trudniejsze i pracochłonne są ciasta złożone z kilku warstw, np. kremu czy galaretek. W przygotowaniu ciasta drożdżowego najwięcej pracy wkładamy w proces wyrobienia go, a jeśli mamy dobry mikser, to ciasto praktycznie samo się robi. Ja nie mam, więc używam swoich rąk, a mimo to lubię piec ciasta drożdżowe. Na blogu jest kilka przepisów: ciasto drożdżowe wegańskie z jagodami, gwiazda drożdżowa z makiem oraz bezglutenowe drożdżowe zawijańce.

Jak upiec najlepsze ciasto drożdżowe wegańskie i nie tylko.

Najważniejsze w pieczeniu ciast drożdżowych, to:

  • wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta,
  • nienarażanie ciasta na przeciąg
  • brak pośpiechu przy wyrabianiu.

Jeśli spełnimy te trzy warunki, ciasta drożdżowe będą zachwycać podniebienia wszystkich gości, a my będziemy z przyjemnością je przygotowywać, nawet ręcznie 😉

Ciasto drożdżowe ze śliwkami z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszne, puszyste i delikatne. Wegańskie ciasto drożdżowe nie różni się niczym od zwykłego na mleku czy jajkach. W przypadku drożdżowych ciast nabiał jest zupełnie niepotrzebny, bo nie wpływa ani na strukturę, ani na smak ciasta! No, może obecność żółtka z jajka od szczęśliwej kurki wpłynie pozytywnie na jego kolor, ale nie jest konieczny, by ciasto się udało.

Spróbuj i się przekonaj! I nie zapomnij mi o tym napisać na Facebooku, w mojej grupie lub na Instagramie! 🙂

 

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Puszyste i delikatne wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kategoria: Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto drożdżowe, wegańskie drożdżowe
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 forma 35x28cm
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 ml ciepłego mleka migdałowego lub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • śliwki lub inne dowolne owoce

Kruszonka

  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g margaryny lub masła

Wykonanie

  • Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsypuję resztę mąki, cukier, sól, zaczyn drożdżowy, olej i resztę mleka. Mieszam początkowo łyżką, później ręką. Ciasto będzie się kleić. Oczywiście najłatwiej będzie ciasto wyrobić mikserem z odpowiednim mieszadłem do ciast. Ja takiego nie posiadam, więc wyrabiam ręcznie dość długo, ok 5-10 minut, aż będzie gładkie, ale dalej dość klejące i miękkie.
  • Przykrywam ściereczką (lub folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach) i pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny.
  • Przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiam razem i wstawiam kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  • Po tym czasie przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką czy bułką tartą.
  • Na ciasto układam pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta) i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180st. C na 40 minut. Włożony do gotowego ciasta patyczek, powinien pozostać suchy.
  • Smacznego! 🙂
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 6 377 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating