fbpx

Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

ciasteczka migdałowo-kokosowe

Zapraszam na kolejny słodki, a bez dodatku cukru, bezglutenowy i wegański przepis na ciasteczka migdałowo-kokosowe.

Po zrobieniu domowego mleka migdałowego pozostała mi pulpa z migdałów, którą oczywiście musiałam do czegoś wykorzystać. Nic się nie może zmarnować! Myślałam nad kilkoma opcjami. Ciastkami, domowym ekstraktem migdałowym, placuszkami, ale w końcu wybór padł na ciasteczka migdałowo-kokosowe.

Chciałam uzyskać trochę inną konsystencję ciastek niż do tej pory.. Zazwyczaj wychodzą mi kruche, twardsze ciastka, tym razem wyszły trochę bardziej puszyste, miękkie. Szybko zniknęły, smakowały wszystkim w domu. Na drugi dzień po upieczeniu spakowałam je ze sobą i wyjechaliśmy na weekend do rodziny w górach. Tam poczęstowałam dzieci i kiedy zobaczyłam ich miny, stwierdziłam, że przepis musi znaleźć się na blogu! Jeśli chcecie zobaczyć uśmiechy zadowolonych dzieci, zróbcie im takie ciasteczka migdałowo-kokosowe! 🙂

Wydruk przepisu
Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie
ciasteczka migdałowo-kokosowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 12 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub pulpy pozostałej po wykonaniu mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5-0,75 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 0,5 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowy lub rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 12 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub pulpy pozostałej po wykonaniu mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5-0,75 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 0,5 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowy lub rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
ciasteczka migdałowo-kokosowe
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki, czyli mąkę, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sól i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce.
  2. Mokre - syrop, mleko, olej i ekstrakt, w drugiej misce.
  3. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżeczką porcje ciasta, spłaszczam lekko formułując kształt ciasteczek i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piekę ok 12 minut, aż zaczną się rumienić.
  5. Studzę na kratce. Smacznego! 🙂

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 3 447 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. OMG pierwszy raz w życiu zrobiłam ciastka, które mi wyszły i są wspaniałe. Są lepsze niż jakiekolwiek kupne. Musiałam piec 24 minuty, 12 min z jednej strony i 12 z drugiej, ale to zależy zawsze od piekarnika, czekałam aż ciastka się zarumienią. Jak ja się cieszę, że trafiłam na twój blog i, że chcesz się dzielić swoimi przepisami. Od jakiegoś czasu przeszłam na żywienie wegańskie i bezglutenowe ze względu na tarczycę. Wertowałam różne blogi kulinarne, ale większość przepisów jest skomplikowana, co tylko zniechęcało do działania. U ciebie czuję, że moje doznania smakowe się intensywnie wzbogacą :). Fajnie byłoby gdybyś stworzyła na swoim blogu możliwość wklejania zdjęć prób z twoimi przepisami . Dziękuję.
    https://photos.google.com/photo/AF1QipPWKsMLrXnF2tJXLSE09VcvI5pSFLb-zkfLtqQP

  2. Czy do ciasteczek można dodać mąkę jaglaną, kokosową albo ryżową zamiast owsianej lub gryczanej? Akurat takie mam w domu i fajnie byłoby je wykorzystać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *