Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

ciasteczka migdałowo-kokosowe

Zapraszam na kolejny słodki, a bez dodatku cukru, bezglutenowy i wegański przepis na ciasteczka migdałowo-kokosowe.

Po zrobieniu domowego mleka migdałowego pozostała mi pulpa z migdałów, którą oczywiście musiałam do czegoś wykorzystać. Nic się nie może zmarnować! Myślałam nad kilkoma opcjami. Ciastkami, domowym ekstraktem migdałowym, placuszkami, ale w końcu wybór padł na ciasteczka migdałowo-kokosowe.

Chciałam uzyskać trochę inną konsystencję ciastek niż do tej pory.. Zazwyczaj wychodzą mi kruche, twardsze ciastka, tym razem wyszły trochę bardziej puszyste, miękkie. Szybko zniknęły, smakowały wszystkim w domu. Na drugi dzień po upieczeniu spakowałam je ze sobą i wyjechaliśmy na weekend do rodziny w górach. Tam poczęstowałam dzieci i kiedy zobaczyłam ich miny, stwierdziłam, że przepis musi znaleźć się na blogu! Jeśli chcecie zobaczyć uśmiechy zadowolonych dzieci, zróbcie im takie ciasteczka migdałowo-kokosowe! 🙂

Wydruk przepisu
Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie
ciasteczka migdałowo-kokosowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 12 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub pulpy pozostałej po wykonaniu mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5-0,75 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 0,5 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowy lub rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania pieczenia 12 minut
Porcje
ciasteczek
Składniki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub pulpy pozostałej po wykonaniu mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5-0,75 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 0,5 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowy lub rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
ciasteczka migdałowo-kokosowe
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki, czyli mąkę, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sól i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce.
  2. Mokre - syrop, mleko, olej i ekstrakt, w drugiej misce.
  3. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżeczką porcje ciasta, spłaszczam lekko formułując kształt ciasteczek i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piekę ok 12 minut, aż zaczną się rumienić.
  5. Studzę na kratce. Smacznego! 🙂

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 1 392 times, 9 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *