You are currently viewing Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie
Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie

Zapraszam na kolejny słodki, a bez dodatku cukru, bezglutenowy i wegański przepis na ciasteczka bezglutenowe migdałowo-kokosowe. Po zrobieniu domowego mleka migdałowego pozostała mi pulpa z migdałów, którą oczywiście musiałam do czegoś wykorzystać. Nic się nie może zmarnować!

ciasteczka bezglutenowe migdałowo-kokosowe

Myślałam nad kilkoma opcjami. Ciastkami, domowym ekstraktem migdałowym, placuszkami, ale w końcu wybór padł na ciasteczka migdałowo-kokosowe.

Miękkie śniadaniowe migdałowe ciasteczka bezglutenowe i wegańskie

Chciałam uzyskać trochę inną konsystencję ciastek niż do tej pory. Zazwyczaj wychodzą mi kruche, twardsze ciastka, tym razem wyszły trochę bardziej puszyste, miękkie. Szybko zniknęły, smakowały wszystkim w domu. Na drugi dzień po upieczeniu spakowałam je ze sobą i wyjechaliśmy na weekend do rodziny w górach. Tam poczęstowałam dzieci i kiedy zobaczyłam ich miny, stwierdziłam, że przepis musi znaleźć się na blogu! Jeśli chcecie zobaczyć uśmiechy zadowolonych dzieci, zróbcie im takie ciasteczka bezglutenowe migdałowo-kokosowe! 🙂

Takie ciasteczka bezglutenowe idealnie nadają się na śniadanie. Są pożywne sycące.

Zapraszam do wypróbowania!

ciasteczka migdałowo-kokosowe wegańskie i bezglutenowe

Ciasteczka migdałowo-kokosowe bezglutenowe i wegańskie

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Przygotowanie 10 min.
Łącznie 10 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów lub pulpy pozostałej po wykonaniu mleka migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lub gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5-0,75 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe
  • 0,5 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowy lub rzepakowy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego

Wykonanie

  • Suche składniki, czyli mąkę, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sól i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce.
  • Mokre - syrop, mleko, olej i ekstrakt, w drugiej misce.
  • Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżeczką porcje ciasta, spłaszczam lekko formułując kształt ciasteczek i wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piekę ok 12 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Studzę na kratce. Smacznego! 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na Święta?

Pobierz e-book „Słodkie Święta” w wydaniu klasycznym, wege, fit i dla dzieci i nie martw się o świąteczne słodkie menu! 🙂 Kliknij w okładkę, by się zapisać i pobrać plik 🙂 

(Visited 19 442 times, 2 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 17 komentarzy

  1. mali

    Ile ciastek się spodziewać z podanych proporcji?

  2. Kejt

    Super przepis!!! I bez tych nieszczęsnych jajek, których nie moge
    pycha! bardzo dziękuję!! Pozdrawiam serdecznie!

  3. Ja

    OMG pierwszy raz w życiu zrobiłam ciastka, które mi wyszły i są wspaniałe. Są lepsze niż jakiekolwiek kupne. Musiałam piec 24 minuty, 12 min z jednej strony i 12 z drugiej, ale to zależy zawsze od piekarnika, czekałam aż ciastka się zarumienią. Jak ja się cieszę, że trafiłam na twój blog i, że chcesz się dzielić swoimi przepisami. Od jakiegoś czasu przeszłam na żywienie wegańskie i bezglutenowe ze względu na tarczycę. Wertowałam różne blogi kulinarne, ale większość przepisów jest skomplikowana, co tylko zniechęcało do działania. U ciebie czuję, że moje doznania smakowe się intensywnie wzbogacą :). Fajnie byłoby gdybyś stworzyła na swoim blogu możliwość wklejania zdjęć prób z twoimi przepisami . Dziękuję.
    https://photos.google.com/photo/AF1QipPWKsMLrXnF2tJXLSE09VcvI5pSFLb-zkfLtqQP

    1. Wiesia

      Przed chwilą je upiekłam i są rewelacja .

  4. Tynka

    Czy do ciasteczek można dodać mąkę jaglaną, kokosową albo ryżową zamiast owsianej lub gryczanej? Akurat takie mam w domu i fajnie byłoby je wykorzystać 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Myślę że można dać jaglaną lub ryzową. Kokosowa też by była ok, ale zupełnie trzeba by było zmienić ilość reszty składników

  5. Kasia

    Czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą? Jeśli tak, to w jakiej ilości ta soda?

    1. Awatar użytkownika

      tak, dałabym pół łyżeczki sody i łyżeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego (soda potrzebuje kwasu, by działać) 🙂

  6. Laura

    Czy można zamiast mąki dać otręby owsiane? Bo akurat mam w domu 🙂

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      myślę, że można, choć tak jeszcze nie robiłam i pewnie wyjdą trochę inne 🙂

  7. FiFiFo

    Pyszne ciastka, polecam wszystkim 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating