Dziś przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto. Pyszna, delikatna szarlotka bezglutenowa na kruchym cieście z mąki owsianej. Bez glutenu, jajek białego cukru.
Przepis na tę szarlotkę powstał po przerobieniu glutenowego przepisu mojej teściowej. Chciałam uzyskać efekt smakowy podobny do tej pysznej tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście.
Myślę, że moja owsiana szarlotka bezglutenowa jest równie pyszna. Nie zawiera białego cukru, jabłka są słodzone daktylami, a do ciasta dodałam odrobinę ksylitolu. Wierzch posypałam pudrem z ksylitolu i całość okazała się wystarczająco słodka. Muszę przyznać, że na ciepło, z lodami smakuje obłędnie 😀
Tak przygotowane jabłka można zamknąć w słoikach na gorąco i kiedy przyjdzie okazja i ochota na kolejną szarlotkę wystarczy już tylko przygotować ciasto kruche.
Zapraszam po przepis 🙂
A jeśli lubisz kruche ciasto, to może upieczesz takie kruche bezglutenowe ciasteczka? W sam raz do kawy czy herbaty 🙂
Owsiana szarlotka bezglutenowa wegańska
Składniki
- 200 g mąki owsianej
- 60 g mąki kokosowej
- 80 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
- 250 g masła lub margaryny bezmlecznej
- 3 łyżki cukru kokosowego, ksylitolu lub innego słodzidła jeśli ksylitol to zmielony na puder
- 1,5 kg jabłek
- 40 g suszonych daktyli
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
Wykonanie
- Masło lub margarynę ucieram z cukrem czy innym słodzidłem, dodaję aquafabę, wsypuję mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiam kruche ciasto. Ja w tym celu używam malaksera. Z ciasta formułuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 minut
- Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Daktyle kroję na małe kawałeczki
- Rodzynki zalewam gorącą wodą, a orzechy siekam drobno.
- Jabłka i daktyle przesypuję do garnka o grubym dnie i prażę pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Często mieszam, żeby się nie przypaliły. (Nie włączajcie w tym czasie facebooka ;P )
- Uprażone jabłka odstawiam do przestudzenia. Muszą być chłodne ewentualnie w temperaturze pokojowej
- Rozgrzewam piekarnik do 180st.C. Wyjmuję ciasto z lodówki i dzielę na dwie równe części.
- Wycinam dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym z nich układam jedną część ciasta, lekko rozprowadzam ręką, później na to kładę drugi arkusz papieru i wałkuję ciasto na kształt blaszki, w której będzie się piekło.
- Zdejmuję górny arkusz papieru a ten, który jest pod ciastem przekładam razem z ciastem do formy do pieczenia.
- Wykładam masę jabłkową, posypuję orzechami
- Drugą część ciasta wałkuję tak samo, między arkuszami papieru do pieczenia. Zdejmuję górny arkusz papieru, odwracam i przykładam ciasto na masę jabłkową. Zdejmuję drugi arkusz papieru delikatnie, żeby ciasto pozostało w jednym kawałku. Jeśli masa jabłkowa będzie ciepła, ciasto się będzie rozrywać. Jeśli tak się stanie, to nic straconego, można załatać dziury i też będzie smaczne 😉
- Wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piekę 40-50 minut.
Czy aqaufabe można zastąpić czymś innym? Np Jajkiem? Tylko ile wtedy go dodać? 😉
Można zastąpić 1 żółtkiem.
czy to jest przepis na taka klasyczna formę ok 25×35?
Jaką mąka mogę zastąpić kokosową?
można dać migdałową lu po prostu więcej owsianej.
Czym można zastąpić 3 łyżki Aquafaby ?? 🙂
2 zółtkami jeśli możesz lub rozmieszanym z gorącą wodą mielonym siemieniem lnianym 🙂 1 łyżka siemienia+3 łyżki wody
Super, dziękuję za odpowiedź 🙂 pozdrawiam
PRZEPYSZNA szarlotka! Smakuje jak taka klasyczna, „normalna”. Bardzo łatwa w wykonaniu, znikna natychmiast! Użyłam jabłek kwaśnych reneta. Rzeczywiście 3 łyżki ksylitolu jest w sam raz. Dla mnie HIT! Już wiem że zrobię na urodziny synka.
Aha! Włożyłam na noc do lodówki, a następnego dnia była równie przepyszna i chrupiąca!
Dziękuje za ten przepis!
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Dziękuję pięknie za komentarz! 🙂
O jak ja się cieszę, że teraz jest tyle fajnych, zdrowych przepisów. Co prawda mogę jeść gluten i nie jestem weganką, ale ta wersja szarlotki jest zdecydowanie mniej kaloryczna, więc z pewnością wypróbuję 🙂
Przepis wygląda na łatwy, może córkę namówię to zrobi.
Taka szarlotka pasuje mi idealnie, zwłaszcza, że dziś 1 września 🙂 wygląda wspaniale i będzie super smakować w nadchodzącym wielkimi krokami jesiennym okresie 😀
Już się jesiennie zrobiło, u mnie w parku już nawet liście brązowieją 🙂 Szkoda, że to lato takie krótkie, ale jesień też ma swoje uroki 🙂
Uwielbiam takie pyszności! Jeszcze w zdrowej i wegańskiej wersji to już w ogóle ciężko się im oprzeć. Czekam na ebooka i trzymam kciuki! Zdjęcia póki co cudowne, więc z pewnością całość też będzie niesamowita 🙂
Dziękuję kochana! :* Mam nadzieję, że e-book się spodoba 😀
Znam pszenna i razową wersję tej szarlotki a teraz do kolekcji owsiana, super!
Narobiłam sobie skala na szarlotkę z lodami ❤
oj tak, z lodami najlepsza! 🙂
fascynuje mnie Twoja zdolność tworzenia zdrowych przepisów 🙂
Dziękuję kochana! :* Potrzeba matką wynalazków 😉
Twój przepis idealny dla mojej siostrzenicy 🙂 podeślę jej linka 🙂 Moi panowie już mnie nękają o naszą szarlotkę 🙂
Super! Mam nadzieję, że siostrzenicy się przepis spodoba 🙂
Bardzo apetycznie się prezentuje. Jeszcze nie miałem okazji próbować takiej wersji. Z chęcią przetetuję Mniam
Jest bardzo podobna do tradycyjnej, a białą pszenicę w diecie ograniczyć więc taka zdrowa wersja od czasu do czasu nie zaszkodzi 🙂 Daj znać jak Ci smakowała jak już wypróbujesz 🙂