You are currently viewing Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Na moim blogu przeważają przepisy na szybkie ciasta. Nie jestem fanką wielowarstwowych ciast z kremem. Nie ukrywam, że często nie chce mi się spędzać w kuchni całego dnia. Brudzić kilku misek, miksować, myć, znowu miksować i myć i tak w kółko. Mając dwójkę dzieci, brakuje mi na to czasu. Lubię piec i gotować, ale mówiąc szczerze jestem leniwa i jak już się za coś zabieram, to chcę to zrobić prosto i szybko. Takie właśnie jest to szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami.

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkamiDo tego przepisu użyłam bardzo dojrzałych, słodkich gruszek, których już dzieciaki nie chciały jeść. Od jakiegoś czasu chodziło za mną puszyste i delikatne ciasto czekoladowe, stwierdziłam więc, że nadszedł moment, by je zrobić. Trzeba w końcu wykorzystać te gruszki.

Ciasto jest bardzo proste. Mieszamy osobno mokre i suche składniki, łączymy, układamy gruszki i do piekarnika. Po ok. pół godzinie mamy pyszne i pachnące ciasto czekoladowe.

W przepisie nie ma nabiału. Ciasto go nie potrzebuje. W zamian za to jest coś, czego może wielu by się nie spodziewało. Pure z dyni. Można użyć równie dobrze pure z ugotowanego buraka lub prażonych jabłek. Idealny sposób na przemycenie warzyw, dla tych, którzy od nich stronią 🙂

Jako że skończyły mi się już moje bezglutenowe mąki, a gruszki nie mogły już zbyt długo czekać, ciasto jest z mąką pszenną. Na pewno zrobię jeszcze wersję bezglutenową, by Ci z Was, którzy gluten odstawili, również mogli spróbować. Warto 🙂

Jeśli zrobicie to ciasto, dajcie znać jak Wam smakowało. Na moim profilu na Facebooku jest opcja dodawania recenzji. Jeśli wykorzystujecie moje przepisy i są ona dla Was pomocne, będę wdzięczna jeśli tam podzielicie się swoją opinią. Dziękuję! 🙂

Zapraszam na przepis na szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami na pure z dyni.

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Keyword: ciasto czekoladowe
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 tortownica o śr. ok. 20 cm
Przygotowanie 15 min.
Łącznie 15 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru lub 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 szklanki oleju może być kokosowy w postaci płynnej
  • 0,5 szklanki pure z dyni, buraków czy jabłka ugotowane lub upieczone i zblendowane na mus
  • 0,75 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 gruszki

Wykonanie

  • Suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek mieszam w misce.
  • W drugiej misce mieszam mokre składniki: pure z dyni, olej, wodę i ocet.
  • Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką do połączenia składników. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki gruszek i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Smacznego! 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Tworzę nowy e-book z przepisami na zdrowe śniadania 🙂 Sprawdź jakie przepisy w nim będą i uzyskaj 10% rabatu 🙂 Szczegóły po kliknięciu na ten baner:

Inne czekoladowe propozycje, które mogą Cię zainteresować:

(Visited 11 859 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 9 komentarzy

  1. Anna

    Czy do ciasta dodajemy jajko???

  2. Monika

    Ocet jabłkowy jest niezbędny?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Tak, można użyć soku z cytryny. Musi być coś kwaśne go, co pobudzi sodę do działania. Możesz ewentualnie dać więcej proszku do pieczenia i zrezygnować z sody i octu 🙂

  3. Ilona

    Witam. Które mąki ze sobą zmieszać aby efekt był zamierzony? U nas owsiana odpada ze względu na nietolerancje. Dziękuję

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Można dać 3/4 szklanki gryczanej niepalonej lub ryżowej i 1/4 ziemniaczanej 🙂 Powodzenia! 🙂

  4. Ewelina

    Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Ja zazwyczaj robię z mąki owsianej bezglutenowej plus ziemniaczana. Tutaj dalabym 3/4 szklanki owsianej i 1/4 ziemniaczanej. Powinno wystarczyć, a jeśli ciasto by było rzadkie to można dołożyć owsianej.

      1. Ola

        Ja robiłam dziś bezglutenowe – 0,5 szklanki ryżowej, 0,5 szklanki owsianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej i 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy – trochę więcej wody dolałam, bo wydawało mi się za gęste. Struktura wyszła świetna – nawet pulchna! 🙂

Dodaj komentarz

Recipe Rating