fbpx

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkamiNa moim blogu przeważają przepisy na szybkie ciasta. Nie jestem fanką wielowarstwowych ciast z kremem. Nie ukrywam, że często nie chce mi się spędzać w kuchni całego dnia. Brudzić kilku misek, miksować, myć, znowu miksować i myć i tak w kółko. Mając dwójkę dzieci, brakuje mi na to czasu. Lubię piec i gotować, ale mówiąc szczerze jestem leniwa i jak już się za coś zabieram, to chcę to zrobić prosto i szybko. Takie właśnie jest to szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami.

Do tego przepisu użyłam bardzo dojrzałych, słodkich gruszek, których już dzieciaki nie chciały jeść. Od jakiegoś czasu chodziło za mną puszyste i delikatne ciasto czekoladowe, stwierdziłam więc, że nadszedł moment, by je zrobić. Trzeba w końcu wykorzystać te gruszki.

Ciasto jest bardzo proste. Mieszamy osobno mokre i suche składniki, łączymy, układamy gruszki i do piekarnika. Po ok. pół godzinie mamy pyszne i pachnące ciasto czekoladowe.

W przepisie nie ma nabiału. Ciasto go nie potrzebuje. W zamian za to jest coś, czego może wielu by się nie spodziewało. Pure z dyni. Można użyć równie dobrze pure z ugotowanego buraka lub prażonych jabłek. Idealny sposób na przemycenie warzyw, dla tych, którzy od nich stronią 🙂

Jako że skończyły mi się już moje bezglutenowe mąki, a gruszki nie mogły już zbyt długo czekać, ciasto jest z mąką pszenną. Na pewno zrobię jeszcze wersję bezglutenową, by Ci z Was, którzy gluten odstawili, również mogli spróbować. Warto 🙂

Jeśli zrobicie to ciasto, dajcie znać jak Wam smakowało. Na moim profilu na Facebooku jest opcja dodawania recenzji – o, tutaj. Jeśli wykorzystujecie moje przepisy i są ona dla Was pomocne, będę wdzięczna jeśli tam podzielicie się swoją opinią. Dziękuję! 🙂

Zapraszam na przepis na szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami na pure z dyni.

Wydruk przepisu
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. ok. 20 cm
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru lub 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 szklanki oleju może być kokosowy w postaci płynnej
  • 0,5 szklanki pure z dyni, buraków czy jabłka ugotowane lub upieczone i zblendowane na mus
  • 0,75 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 gruszki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania (pieczenia) 30 minut
Porcje
tortownica o śr. ok. 20 cm
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru lub 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 szklanki oleju może być kokosowy w postaci płynnej
  • 0,5 szklanki pure z dyni, buraków czy jabłka ugotowane lub upieczone i zblendowane na mus
  • 0,75 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 gruszki
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
Sposób przygotowania
  1. Suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek mieszam w misce.
  2. W drugiej misce mieszam mokre składniki: pure z dyni, olej, wodę i ocet.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką do połączenia składników. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki gruszek i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Smacznego! 🙂

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami

Tworzę nowy e-book z przepisami na zdrowe śniadania 🙂 Sprawdź jakie przepisy w nim będą i uzyskaj 10% rabatu 🙂 Szczegóły po kliknięciu na ten baner:

Inne czekoladowe propozycje, które mogą Cię zainteresować:

Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Muffinki czekoladowe z malinami bezglutenowe i wegańskie

Muffinki brownie wegańskie bezglutenowe z aquafabą i kremem z mleka kokosowego


(Visited 672 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

  1. Witam. Które mąki ze sobą zmieszać aby efekt był zamierzony? U nas owsiana odpada ze względu na nietolerancje. Dziękuję

    1. Ja zazwyczaj robię z mąki owsianej bezglutenowej plus ziemniaczana. Tutaj dalabym 3/4 szklanki owsianej i 1/4 ziemniaczanej. Powinno wystarczyć, a jeśli ciasto by było rzadkie to można dołożyć owsianej.

      1. Ja robiłam dziś bezglutenowe – 0,5 szklanki ryżowej, 0,5 szklanki owsianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej i 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy – trochę więcej wody dolałam, bo wydawało mi się za gęste. Struktura wyszła świetna – nawet pulchna! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *