Na moim blogu przeważają przepisy na szybkie ciasta. Nie jestem fanką wielowarstwowych ciast z kremem. Nie ukrywam, że często nie chce mi się spędzać w kuchni całego dnia. Brudzić kilku misek, miksować, myć, znowu miksować i myć i tak w kółko. Mając dwójkę dzieci, brakuje mi na to czasu. Lubię piec i gotować, ale mówiąc szczerze jestem leniwa i jak już się za coś zabieram, to chcę to zrobić prosto i szybko. Takie właśnie jest to szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami.
Do tego przepisu użyłam bardzo dojrzałych, słodkich gruszek, których już dzieciaki nie chciały jeść. Od jakiegoś czasu chodziło za mną puszyste i delikatne ciasto czekoladowe, stwierdziłam więc, że nadszedł moment, by je zrobić. Trzeba w końcu wykorzystać te gruszki.
Ciasto jest bardzo proste. Mieszamy osobno mokre i suche składniki, łączymy, układamy gruszki i do piekarnika. Po ok. pół godzinie mamy pyszne i pachnące ciasto czekoladowe.
W przepisie nie ma nabiału. Ciasto go nie potrzebuje. W zamian za to jest coś, czego może wielu by się nie spodziewało. Pure z dyni. Można użyć równie dobrze pure z ugotowanego buraka lub prażonych jabłek. Idealny sposób na przemycenie warzyw, dla tych, którzy od nich stronią 🙂
Jako że skończyły mi się już moje bezglutenowe mąki, a gruszki nie mogły już zbyt długo czekać, ciasto jest z mąką pszenną. Na pewno zrobię jeszcze wersję bezglutenową, by Ci z Was, którzy gluten odstawili, również mogli spróbować. Warto 🙂
Jeśli zrobicie to ciasto, dajcie znać jak Wam smakowało. Na moim profilu na Facebooku jest opcja dodawania recenzji. Jeśli wykorzystujecie moje przepisy i są ona dla Was pomocne, będę wdzięczna jeśli tam podzielicie się swoją opinią. Dziękuję! 🙂
Zapraszam na przepis na szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami na pure z dyni.
Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki cukru lub 0,3 szklanki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 szklanki oleju może być kokosowy w postaci płynnej
- 0,5 szklanki pure z dyni, buraków czy jabłka ugotowane lub upieczone i zblendowane na mus
- 0,75 szklanki wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 gruszki
Wykonanie
- Suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek mieszam w misce.
- W drugiej misce mieszam mokre składniki: pure z dyni, olej, wodę i ocet.
- Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką do połączenia składników. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki gruszek i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Smacznego! 🙂
Tworzę nowy e-book z przepisami na zdrowe śniadania 🙂 Sprawdź jakie przepisy w nim będą i uzyskaj 10% rabatu 🙂 Szczegóły po kliknięciu na ten baner:
Inne czekoladowe propozycje, które mogą Cię zainteresować:
Czy do ciasta dodajemy jajko???
Nie, w tym cieście nie ma jajek. 🙂
Ocet jabłkowy jest niezbędny?
Tak, można użyć soku z cytryny. Musi być coś kwaśne go, co pobudzi sodę do działania. Możesz ewentualnie dać więcej proszku do pieczenia i zrezygnować z sody i octu 🙂
Witam. Które mąki ze sobą zmieszać aby efekt był zamierzony? U nas owsiana odpada ze względu na nietolerancje. Dziękuję
Można dać 3/4 szklanki gryczanej niepalonej lub ryżowej i 1/4 ziemniaczanej 🙂 Powodzenia! 🙂
Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć?
Ja zazwyczaj robię z mąki owsianej bezglutenowej plus ziemniaczana. Tutaj dalabym 3/4 szklanki owsianej i 1/4 ziemniaczanej. Powinno wystarczyć, a jeśli ciasto by było rzadkie to można dołożyć owsianej.
Ja robiłam dziś bezglutenowe – 0,5 szklanki ryżowej, 0,5 szklanki owsianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej i 1/4 szkl. mąki z ciecierzycy – trochę więcej wody dolałam, bo wydawało mi się za gęste. Struktura wyszła świetna – nawet pulchna! 🙂