Mam dla Was super pomysł na dynię w wersji na słodko. Te dyniowe mini serniczki bez pieczenia są wegańskie i bezglutenowe. Pomysł na ten deser powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero dziś udało mi się znaleźć czas, by go wykonać. Miało być prosto, z łatwo dostępnych składników i pysznie. Udało się, więc przepis ląduje na nicponiowym blogu 🙂
Spód dyniowych mini serniczków jest podobny do spodu z przepisu na jagielnik. Użyłam jednak tym razem naturalnych, irańskich, świeżych daktyli, które możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata pod tym linkiem: klik. Są, według mnie, dużo smaczniejsze niż suszone. Mięsiste i delikatne. Nie wymagają moczenia przed zmiksowaniem. Trzeba tylko je lekko palcami rozdzielić na pół i wyjąć pestki. Są tak miękkie, że praktycznie się rozpływają w dłoni i z wyjęciem pestki nie ma żadnego problemu.
Masa powstała z musu z dyni i…ciecierzycy. To już chyba trzeci przepis, w którym wykorzystuję ciecierzycę na słodko. Udawała już ser w drożdżówkach, była też w pysznych bajaderkach, a teraz przyszedł czas na wegańskie dyniowe mini serniczki. Nadaje się w tych przepisach idealnie. Jej konsystencja po dokładnym zmiksowaniu jest gładka i kiedy ją odpowiednio doprawimy, potrafi z powodzeniem udawać ser. W tych mini serniczkach spisuje się na medal.
Polecam Wam ten przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia. Myślę, że nie pożałujecie.
Sprawdźcie koniecznie, a się przekonacie, jakie to pyszne! Jestem ciekawa Waszych opinii! Napiszcie w komentarzu lub na moim Facebooku czy Instagramie.
Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe
Ingredients
Spód mini serniczków
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych można zastąpić dowolnymi orzechami lub płatkami owsianymi
- 0,25 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
- 0,5 szklanki daktyli ja użyłam świeżych - sprawdź dodatkowe informacje
- 1,5 łyżki kakao w proszku można pominąć
- 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
- 1 szczypta soli
Masa z dyni i ciecierzycy
- 0,5 szklanki musu z dyni upieczona i zblendowana dynia
- 1 puszka ciecierzycy 400 ml
- 0,25 szklanki oleju kokosowego
- 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
- 0,25 szklanki mleka roślinnego dowolnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- orzechy do dekoracji
Instructions
- Wszystkie składniki na spód wsypuję do malaksera. Miksuję do połączenia składników, aż powstanie zwarta, elastyczna masa.
- Formę na muffinki wykładam papierem do pieczenia, lub wkładam papierowe kokitki.
- Masę układam na dnie każdej muffinki i dociskam szklanką lub palcami. Wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy.
- Ciecierzycę odsączam z zalewy, zalewę przelewam do słoiczka i używam jako zastępnika jajek w innych przepisach. Ciecierzycę wraz z resztą składników na masę sernikową miksuję na gładko. Ważne, by masa była bardzo gładka. Ja zazwyczaj jeszcze po zmiksowaniu w malakserze, używam ręcznego blendera, by wszystko dobrze się zmiksowało.
- Na tym etapie jeszcze smakuje masę, czy jest dość słodka i czy wystarczająco mocno czuć przyprawy i ewentualnie doprawiam.
- Masę wylewam na spody , dekoruję orzechami i wstawiam do lodówki na 2,3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notes
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata.
Polecam e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner: