Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe

Mam dla Was super pomysł na dynię w wersji na słodko. Te dyniowe mini serniczki bez pieczenia są wegańskie i bezglutenowe. Pomysł na ten deser powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero dziś udało mi się znaleźć czas, by go wykonać. Miało być prosto, z łatwo dostępnych składników i pysznie. Udało się, więc przepis ląduje na nicponiowym blogu 🙂

Spód dyniowych mini serniczków jest podobny do spodu z przepisu na jagielnik. Użyłam jednak tym razem naturalnych, irańskich, świeżych daktyli, które możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata pod tym linkiem: klik. Są, według mnie, dużo smaczniejsze niż suszone. Mięsiste i delikatne. Nie wymagają moczenia przed zmiksowaniem. Trzeba tylko je lekko palcami rozdzielić na pół i wyjąć pestki. Są tak miękkie, że praktycznie się rozpływają w dłoni i z wyjęciem pestki nie ma żadnego problemu.

Masa powstała z musu z dyni i…ciecierzycy. To już chyba trzeci przepis, w którym wykorzystuję ciecierzycę na słodko. Udawała już ser w drożdżówkach, była też w pysznych bajaderkach, a teraz przyszedł czas na wegańskie dyniowe mini serniczki. Nadaje się w tych przepisach idealnie. Jej konsystencja po dokładnym zmiksowaniu jest gładka i kiedy ją odpowiednio doprawimy, potrafi z powodzeniem udawać ser.  W tych mini serniczkach spisuje się na medal.

Polecam Wam ten przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia. Myślę, że nie pożałujecie.

Sprawdźcie koniecznie, a się przekonacie, jakie to pyszne! Jestem ciekawa Waszych opinii! Napiszcie w komentarzu lub na moim Facebooku czy Instagramie.

mini serniczki wegańskie

Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe

Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Keyword: dynia
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 12 sztuk
Przygotowanie 40 min.
Łącznie 2 godz. 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

Spód mini serniczków

  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych można zastąpić dowolnymi orzechami lub płatkami owsianymi
  • 0,25 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • 0,5 szklanki daktyli ja użyłam świeżych - sprawdź dodatkowe informacje
  • 1,5 łyżki kakao w proszku można pominąć
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 1 szczypta soli

Masa z dyni i ciecierzycy

  • 0,5 szklanki musu z dyni upieczona i zblendowana dynia
  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml
  • 0,25 szklanki oleju kokosowego
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 0,25 szklanki mleka roślinnego dowolnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • orzechy do dekoracji

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na spód wsypuję do malaksera. Miksuję do połączenia składników, aż powstanie zwarta, elastyczna masa.
  • Formę na muffinki wykładam papierem do pieczenia, lub wkładam papierowe kokitki.
  • Masę układam na dnie każdej muffinki i dociskam szklanką lub palcami. Wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy.
  • Ciecierzycę odsączam z zalewy, zalewę przelewam do słoiczka i używam jako zastępnika jajek w innych przepisach. Ciecierzycę wraz z resztą składników na masę sernikową miksuję na gładko. Ważne, by masa była bardzo gładka. Ja zazwyczaj jeszcze po zmiksowaniu w malakserze, używam ręcznego blendera, by wszystko dobrze się zmiksowało.
  • Na tym etapie jeszcze smakuje masę, czy jest dość słodka i czy wystarczająco mocno czuć przyprawy i ewentualnie doprawiam.
  • Masę wylewam na spody , dekoruję orzechami i wstawiam do lodówki na 2,3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Notes

* Świeże daktyle można kupić tutaj
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!

dyniowe mini serniczki wegańskie i bezglutenowe bez pieczenia

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata.

Polecam e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:

(Visited 2 769 times, 1 visits today)

 

 

KURS Z HODOWANIA ZAKWASU I PIECZENIA CHLEBA BEZ GLUTENU

Chcesz się nauczyć jak wyhodować silny i aktywny zakwas bezglutenowy i piec na nim pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką lub inne, nietuzinkowe wypieki?

Zapisz się na mój MINI KURS!

Więcej szczegółów i zapisy tutaj: KURS NICPONIA

KIEDY JUŻ BĘDZIESZ MIEĆ ZAKWAS< PRZYDADZĄ CI SIĘ PRZEPISY Z JEGO WYKORZYSTANIEM:

Wypieki na zakwasie bez glutenu

———————————————————-

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating