fbpx

Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe

Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Mam dla Was super pomysł na dynię w wersji na słodko. Te dyniowe mini serniczki bez pieczenia są wegańskie i bezglutenowe. Pomysł na ten deser powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, ale dopiero dziś udało mi się znaleźć czas, by go wykonać. Miało być prosto, z łatwo dostępnych składników i pysznie. Udało się, więc przepis ląduje na nicponiowym blogu 🙂

Spód dyniowych mini serniczków jest podobny do spodu z przepisu na jagielnik. Użyłam jednak tym razem naturalnych, irańskich, świeżych daktyli, które możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata pod tym linkiem: klik. Są, według mnie, dużo smaczniejsze niż suszone. Mięsiste i delikatne. Nie wymagają moczenia przed zmiksowaniem. Trzeba tylko je lekko palcami rozdzielić na pół i wyjąć pestki. Są tak miękkie, że praktycznie się rozpływają w dłoni i z wyjęciem pestki nie ma żadnego problemu.

Masa powstała z musu z dyni i…ciecierzycy. To już chyba trzeci przepis, w którym wykorzystuję ciecierzycę na słodko. Udawała już ser w drożdżówkach, była też w pysznych bajaderkach, a teraz przyszedł czas na wegańskie dyniowe mini serniczki. Nadaje się w tych przepisach idealnie. Jej konsystencja po dokładnym zmiksowaniu jest gładka i kiedy ją odpowiednio doprawimy, potrafi z powodzeniem udawać ser.  W tych mini serniczkach spisuje się na medal.

Polecam Wam ten przepis na mini serniczki wegańskie bez pieczenia. Myślę, że nie pożałujecie.

Sprawdźcie koniecznie, a się przekonacie, jakie to pyszne! Jestem ciekawa Waszych opinii! Napiszcie w komentarzu lub na moim Facebooku czy Instagramie.

Wydruk przepisu
Dyniowe mini serniczki bez pieczenia. Wegańskie i bezglutenowe
dyniowe mini serniczki
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Spód mini serniczków
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych można zastąpić dowolnymi orzechami lub płatkami owsianymi
  • 0,25 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • 0,5 szklanki daktyli ja użyłam świeżych - sprawdź dodatkowe informacje
  • 1,5 łyżki kakao w proszku można pominąć
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 1 szczypta soli
Masa z dyni i ciecierzycy
  • 0,5 szklanki musu z dyni upieczona i zblendowana dynia
  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml
  • 0,25 szklanki oleju kokosowego
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 0,25 szklanki mleka roślinnego dowolnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • orzechy do dekoracji
Czas przygotowania 40 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
sztuk
Składniki
Spód mini serniczków
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych można zastąpić dowolnymi orzechami lub płatkami owsianymi
  • 0,25 szklanki płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • 0,5 szklanki daktyli ja użyłam świeżych - sprawdź dodatkowe informacje
  • 1,5 łyżki kakao w proszku można pominąć
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 1 szczypta soli
Masa z dyni i ciecierzycy
  • 0,5 szklanki musu z dyni upieczona i zblendowana dynia
  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml
  • 0,25 szklanki oleju kokosowego
  • 0,25 szklanki dowolnego słodzidła: miodu, syropu klonowego lub z agawy ja użyłam syropu klonowego
  • 0,25 szklanki mleka roślinnego dowolnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • orzechy do dekoracji
dyniowe mini serniczki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki na spód wsypuję do malaksera. Miksuję do połączenia składników, aż powstanie zwarta, elastyczna masa.
  2. Formę na muffinki wykładam papierem do pieczenia, lub wkładam papierowe kokitki.
  3. Masę układam na dnie każdej muffinki i dociskam szklanką lub palcami. Wkładam do lodówki na czas przygotowywania masy.
  4. Ciecierzycę odsączam z zalewy, zalewę przelewam do słoiczka i używam jako zastępnika jajek w innych przepisach. Ciecierzycę wraz z resztą składników na masę sernikową miksuję na gładko. Ważne, by masa była bardzo gładka. Ja zazwyczaj jeszcze po zmiksowaniu w malakserze, używam ręcznego blendera, by wszystko dobrze się zmiksowało.
  5. Na tym etapie jeszcze smakuje masę, czy jest dość słodka i czy wystarczająco mocno czuć przyprawy i ewentualnie doprawiam.
  6. Masę wylewam na spody , dekoruję orzechami i wstawiam do lodówki na 2,3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Pozostałe informacje

* Świeże daktyle można kupić tutaj

dyniowe mini serniczki wegańskie i bezglutenowe bez pieczenia

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata.

Polecam e-book 24 zdrowe śniadania bez glutenu, nabiału i białego cukru. Więcej szczegółów po kliknięciu w baner:


(Visited 1 414 times, 1 visits today)
Obserwuj na Instagra
Polub mnie
Obserwuj na Pinterest
Obserwuj mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *