O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?
Kiedy po raz kolejny zobaczyłam w internecie zdjęcie brownie z fasoli stwierdziłam, że muszę sama spróbować, nie ma innego wyjścia! W innym wypadku będzie mnie to ciasto prześladować 🙂
Na blogu mam już jedno brownie, ale jest w formie muffinek na mące gryczanej z kremem z mleka kokosowego. Jest to takie klasyczne brownie z małą ilością składników, bez kombinowania. W dziesiejszym przepisie na wegańskie brownie trochę zaszalałam i Was również zachęcam do szaleństwa. Masło orzechowe w zastępstwie oleju czy innego wegańskiego masła, a także odrobina pikanterii nadała ciastu wyjątkowego smaku. Nie rezygnujcie z żadnego składnika 😉
Brownie z tego przepisu wychodzi mokre, rozpływające się w ustach. Nie jest to ciasto kakaowe, czy czekoladowe, puchate i wyrośnięte. Brownie to ciasto przypominające czekoladowy zakalec i to jest w nim najlepsze 🙂
Lubicie brownie? Próbowaliście już tego z fasoli? Jesteście ciekawi czy fasola jest wyczuwalna? Zróbcie to ciasto, a się przekonacie 🙂
Po więcej bezcukrowych, bezmlecznych i bezglutenowych przepisów zapraszam tutaj. Zapisz się do newslettera, by nie ominąć żadnego super przepisu i otrzymać darmowego ebooka! Kliknij w obrazek 🙂
Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit
Ingredients
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdało
- 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 60 g suszonych daktyli
- 6 łyżek aquafaby zalewa z puszki fasoli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
- garść malin lub porzeczek
Instructions
- Piekarnik rozgrzewam do 180st.C Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
- Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
- Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
- Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
- Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
- Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami 🙂
Skusiłam się i… rewelacja! 😀 Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach i cudownie kakaowo wytrawne. Na pewno jeszcze nie raz upiekę 😀 polecam!
Czy zamiast mąki owsianej mogę dodać mąkę kokosową?
Maka kokosowa o wiele mocniej chłonie płyn, więc można ale dużo mniej niż owsianej. Bardziej odpowiednia by była np. gryczana, ryżowa
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Przez nieuwagę wylałam całą aquafabę. Czy ciasto wyjdzie bez niej czy powinnam ją czymś zastąpić?
Można dodać odrobinę mleka roślinnego, bo bez aquafaby ciasto będzie za gęste. 🙂
A ja mam pewnie banalne pytanie. Z czego sie robi i jak kokosową bitą śmietanę?
Kto pyta, nie błądzi! 🙂 Z mleka kokosowego z puszki, ale takiego, mocno schłodzonego, z którego oddzieliła się śmietanka od wody. Tą śmietankę się „ubija” z cukrem i wychodzi pyszny krem kokosowy 🙂 Jak np w tej Pavlovej: https://nicponwkuchni.pl/pavlova-z-kremem-kokosowym-kiwi/
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 W weekend postaram się upiec 🙂
Właśnie zrobiłam i jest przepyszne! To moje pierwsze wegańskie ciasto i w ogóle nie czuję różnicy. 🙂 Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, bo wyszło dość płaskie.
Super przepis!
Super! Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz!
Mam pytanie czy zamiast daktyli mogę dodać banany?
Tak, mogą być banany zamiast daktyli.
Czy masło orzechowe można zastąpić olejem kokosowym?
Tak, można je zastąpić olejem kokosowym 🙂
A innym olejem, np rzepakowym? Ile tego oleju dodać? Albo masłem zwykłym?
Może być zwykłe masło. Ilość taka jak masła orzechowego, a jeśli chodzi o płynny olej to ok 40ml
Wiedzialam ze cos zoomnaialm jak doszlam do komentarzy
Aquafaba
link usuniety
Czy wyjdzie to ciasto bez jajek? Jak zmodyfikować przepis? Pozdr
To ciasto jest wegańskie, więc nie ma w nim jajek.
Czym można zastąpić rozpuszczoną gorzką czekoladę?
Można ją pominąć.
U mnie po 20 minutach z termoobiegiem w 180C niestety się nie dopiekło – ale i tak smak jest wspaniały! Zastąpiłam daktyle słodzikiem i dodałam więcej aquafaby.
U mnie to samo. Ciasto musiało siedzieć 35 minut
Wiem, ze daktyle dodaja wilgotnosci, a mozna je jakos zastapic ksylitolem dodajac cos jeszcze do ciasta?
Można je zastąpić ksylitolem. Ciasto może będzie potrzebować odrobiny płynu. Można dolać wodę lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji.
Czy daktyle można zastąpić eko syropem daktylowym? Ile go użyć w takim przypadku? Pozdrawiam
Tak, można. Myślę że 0,3-0,5 szklanki 🙂
Czy można zastąpić daktyle?
Można je zastąpić np miodem 🙂
A jaka funkcje pełni tutaj aquafaba? Można ominąć?
Zastępuje jajka. Scala i dzięki niej ciasto jest takie pysznie wilgotne w środku 🙂
Wygląda obłędnie – uwielbiam brownie ale z fasoli jeszcze nie robiłam, chyba najwyższa pora 😉
Wygląda prosto do wykonania i zachęcająco do spróbowania, może nawet się skusze kiedyś
Fotki pierwsza klasa
A ciasto z fasoli, no coz jestem w nim zakochana po uszy, najlepsze, naj bardziej czekoladowe a zarazem najdelikatniejsze ciasto jakie jadłam
Jadłabym, z lodami waniliowymi… 🙂
Brownie to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 z fasoli jest genialne! chociaż ostatnio robię także z batatów i muszę przyznać, że również świetnie smakuje. Super foty:)