Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru

O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?

Kiedy po raz kolejny zobaczyłam w internecie zdjęcie brownie z fasoli stwierdziłam, że muszę sama spróbować, nie ma innego wyjścia! W innym wypadku będzie mnie to ciasto prześladować 🙂

Na blogu mam już jedno brownie, ale jest w formie muffinek na mące gryczanej z kremem z mleka kokosowego. Jest to takie klasyczne brownie z małą ilością składników, bez kombinowania. W dziesiejszym przepisie na wegańskie brownie trochę zaszalałam i Was również zachęcam do szaleństwa. Masło orzechowe w zastępstwie oleju czy innego wegańskiego masła, a także odrobina pikanterii nadała ciastu wyjątkowego smaku. Nie rezygnujcie z żadnego składnika 😉

Brownie z tego przepisu wychodzi mokre, rozpływające się w ustach. Nie jest to ciasto kakaowe, czy czekoladowe, puchate i wyrośnięte. Brownie to ciasto przypominające czekoladowy zakalec i to jest w nim najlepsze 🙂

Lubicie brownie? Próbowaliście już tego z fasoli? Jesteście ciekawi czy fasola jest wyczuwalna? Zróbcie to ciasto, a się przekonacie 🙂

 

Po więcej bezcukrowych, bezmlecznych i bezglutenowych przepisów zapraszam tutaj. Zapisz się do newslettera, by nie ominąć żadnego super przepisu i otrzymać darmowego ebooka! Kliknij w obrazek 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru bezglutenowe

Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o dł. 30cm
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdało
  • 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 60 g suszonych daktyli
  • 6 łyżek aquafaby zalewa z puszki fasoli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
  • garść malin lub porzeczek

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
  • Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
  • Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
  • Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
  • Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
  • Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami 🙂
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 17 718 times, 3 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują. Obserwuj te profile, by nie przegapić nowości:

Zostań Patronem bloga i pomóż w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie i poznaj szczegóły:

Zapraszam Cię również do mojej grupy na Facebooku, gdzie otrzymasz wsparcie w przygotowywaniu dań i wypieków bez alergenów.

Warto również zapisać się do mojego newslettera, m.in. by otrzymać prezent:

Checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz moje wskazówki, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga. Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook zdrowe Śniadania bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. Właśnie zrobiłam i jest przepyszne! To moje pierwsze wegańskie ciasto i w ogóle nie czuję różnicy. 🙂 Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, bo wyszło dość płaskie.
    Super przepis!

  2. U mnie po 20 minutach z termoobiegiem w 180C niestety się nie dopiekło – ale i tak smak jest wspaniały! Zastąpiłam daktyle słodzikiem i dodałam więcej aquafaby.

  3. Brownie to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 z fasoli jest genialne! chociaż ostatnio robię także z batatów i muszę przyznać, że również świetnie smakuje. Super foty:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *