Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru

O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?

Kiedy po raz kolejny zobaczyłam w internecie zdjęcie brownie z fasoli stwierdziłam, że muszę sama spróbować, nie ma innego wyjścia! W innym wypadku będzie mnie to ciasto prześladować 🙂

Na blogu mam już jedno brownie, ale jest w formie muffinek na mące gryczanej z kremem z mleka kokosowego. Jest to takie klasyczne brownie z małą ilością składników, bez kombinowania. W dziesiejszym przepisie na wegańskie brownie trochę zaszalałam i Was również zachęcam do szaleństwa. Masło orzechowe w zastępstwie oleju czy innego wegańskiego masła, a także odrobina pikanterii nadała ciastu wyjątkowego smaku. Nie rezygnujcie z żadnego składnika 😉

Brownie z tego przepisu wychodzi mokre, rozpływające się w ustach. Nie jest to ciasto kakaowe, czy czekoladowe, puchate i wyrośnięte. Brownie to ciasto przypominające czekoladowy zakalec i to jest w nim najlepsze 🙂

Lubicie brownie? Próbowaliście już tego z fasoli? Jesteście ciekawi czy fasola jest wyczuwalna? Zróbcie to ciasto, a się przekonacie 🙂

 

Po więcej bezcukrowych, bezmlecznych i bezglutenowych przepisów zapraszam tutaj. Zapisz się do newslettera, by nie ominąć żadnego super przepisu i otrzymać darmowego ebooka! Kliknij w obrazek 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru bezglutenowe

Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o dł. 30cm
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdało
  • 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 60 g suszonych daktyli
  • 6 łyżek aquafaby zalewa z puszki fasoli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
  • garść malin lub porzeczek

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
  • Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
  • Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
  • Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
  • Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
  • Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami 🙂
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!
(Visited 45 938 times, 11 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

  1. 5 stars
    Skusiłam się i… rewelacja! 😀 Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach i cudownie kakaowo wytrawne. Na pewno jeszcze nie raz upiekę 😀 polecam!

  2. Przez nieuwagę wylałam całą aquafabę. Czy ciasto wyjdzie bez niej czy powinnam ją czymś zastąpić?

  3. Właśnie zrobiłam i jest przepyszne! To moje pierwsze wegańskie ciasto i w ogóle nie czuję różnicy. 🙂 Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, bo wyszło dość płaskie.
    Super przepis!

  4. U mnie po 20 minutach z termoobiegiem w 180C niestety się nie dopiekło – ale i tak smak jest wspaniały! Zastąpiłam daktyle słodzikiem i dodałam więcej aquafaby.

  5. Fotki pierwsza klasa
    A ciasto z fasoli, no coz jestem w nim zakochana po uszy, najlepsze, naj bardziej czekoladowe a zarazem najdelikatniejsze ciasto jakie jadłam

  6. Brownie to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 z fasoli jest genialne! chociaż ostatnio robię także z batatów i muszę przyznać, że również świetnie smakuje. Super foty:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating