Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru

O brownie z fasoli słyszałam bardzo dużo. Wiele osób je piekło i wszyscy się zachwycali. Ja nie wątpiłam, że ciasto z fasoli będzie smaczne. Robiłam już słodycze z ciecierzycy— ser do wegańskich drożdżówek czy bajaderki, więc czemu z fasoli miałoby nie smakować?

Kiedy po raz kolejny zobaczyłam w internecie zdjęcie brownie z fasoli stwierdziłam, że muszę sama spróbować, nie ma innego wyjścia! W innym wypadku będzie mnie to ciasto prześladować 🙂

Na blogu mam już jedno brownie, ale jest w formie muffinek na mące gryczanej z kremem z mleka kokosowego. Jest to takie klasyczne brownie z małą ilością składników, bez kombinowania. W dziesiejszym przepisie na wegańskie brownie trochę zaszalałam i Was również zachęcam do szaleństwa. Masło orzechowe w zastępstwie oleju czy innego wegańskiego masła, a także odrobina pikanterii nadała ciastu wyjątkowego smaku. Nie rezygnujcie z żadnego składnika 😉

Brownie z tego przepisu wychodzi mokre, rozpływające się w ustach. Nie jest to ciasto kakaowe, czy czekoladowe, puchate i wyrośnięte. Brownie to ciasto przypominające czekoladowy zakalec i to jest w nim najlepsze 🙂

Lubicie brownie? Próbowaliście już tego z fasoli? Jesteście ciekawi czy fasola jest wyczuwalna? Zróbcie to ciasto, a się przekonacie 🙂

 

Po więcej bezcukrowych, bezmlecznych i bezglutenowych przepisów zapraszam tutaj. Zapisz się do newslettera, by nie ominąć żadnego super przepisu i otrzymać darmowego ebooka! Kliknij w obrazek 🙂

e-book przepisy bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, cukru

Wegańskie brownie z fasoli bez cukru bezglutenowe

Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit

Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 1 keksówka o dł. 30cm
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie 20 min.
Łącznie 40 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdało
  • 50 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 60 g suszonych daktyli
  • 6 łyżek aquafaby zalewa z puszki fasoli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • szczypta chilli (ostrej papryki, pieprzu cayenne)
  • garść malin lub porzeczek

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzewam do 180st.C Keksówkę wykładam papierem do pieczenia
  • Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam do nasączenia na ok 20 minut
  • Fasolę i masło orzechowe miksuję. Dodaję odsączone z wody daktyle, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, sól, chilli, aquafabę i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuję na gładką masę.
  • Masę wykładam do przygotowanej formy. Masa jest dość zwarta, plastyczna. Mokrą ręką wyrównuję wierzch.
  • Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut
  • Gotowe ciasto można polać kakaową polewą. W kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podgrzewam 2 łyżki słodzidła (cukru lub syropu z agawy, ksylitolu - pudru), 2 łyżki kakao, łyżkę wody i łyżkę oleju kokosowego.
  • Najlepiej smakuje przyozdobione malinami lub porzeczkami z dodatkiem bitej kokosowej śmietany lub domowymi lodami 🙂
Przepis wypróbowany?Pochwal się zdjęciem i oznacz @nicponwkuchni lub #nicponwkuchni bym mogła je zobaczyć!!
(Visited 22 449 times, 12 visits today)

Zaczekaj!

Jeśli podobał Ci się ten wpis to duża szansa, że kolejne również Cię zainteresują.

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Odwiedź mój >> SKLEP

Znajdziesz tam moje najlepsze zdjęcia w formie wydruków lub cyfrowej, do powieszenia na ścianie np w kuchni, jadalni czy w restauracji i ebook:

ZDROWE ŚNIADANIA bez glutenu, mleka, jajek i białego cukru.

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

34 Odpowiedzi do “Brownie z fasoli wegańskie, bezglutenowe, fit”

  1. Właśnie zrobiłam i jest przepyszne! To moje pierwsze wegańskie ciasto i w ogóle nie czuję różnicy. 🙂 Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników, bo wyszło dość płaskie.
    Super przepis!

  2. U mnie po 20 minutach z termoobiegiem w 180C niestety się nie dopiekło – ale i tak smak jest wspaniały! Zastąpiłam daktyle słodzikiem i dodałam więcej aquafaby.

  3. Brownie to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast 🙂 z fasoli jest genialne! chociaż ostatnio robię także z batatów i muszę przyznać, że również świetnie smakuje. Super foty:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *