Z okazji pierwszego dnia jesieni, wracam do Was po dłuższej przerwie. Wracam z nowym przepisem oczywiście. Crumble ze śliwkami bezglutenoweczyli nic innego jak śliwki zapiekane pod pyszną kruszonką. (więcej…)
Ciasto dyniowe z kremem kawowym to moja propozycja na chłodne jesienne wieczory z kubkiem kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. Sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i odświętny tort.
Przepis na te bułki bezglutenowe trzymałam w szufladzie od jakiegoś czasu. Są idealne. Mięciutkie, z chrupiącą skórką i delikatne w smaku. Takie domowe, pieczywo na co dzień. Bardzo je lubimy. Mam nadzieje, że i Wam posmakują tak bardzo. Wypróbujcie ich koniecznie! (więcej…)
W końcu moja bezglutenowa gwiazda makowa wygląda tak, jak powinna wyglądać gwiazda makowa! Kto pamięta mój kwiatek drożdżowy z makiem, który pojawił się na blogu chyba dwa lata temu na Święta? Tamten przepis był z mąką orkiszową, a więc z glutenem. Tym razem postanowiłam zrobić dla Was wersję bez glutenu, ale i bez drożdży! (więcej…)
Kolejny przepis na tort na moim blogu to tort bez pieczenia bez mleka, jajek i glutenu. Tort na zimno z owocami. Można powiedzieć, że to taki torcik sernik na zimno z owocami. Ja użyłam do przygotowania tortu jagód leśnych, ale można użyć innych owoców — truskawki, maliny, jeżyny, borówki sprawdzą się wyśmienicie. (więcej…)
Nasze polskie, leśne jagody to jedne z moich ulubionych owoców. Lubię je zdecydowanie bardziej niż np. borówki amerykańskie, kamczackie i inne. Te małe czarne kuleczki brudzą wszystko niemiłosiernie, ale mają w sobie tyle smaku, że im to wybaczam. 🙂 Zrobiłam z nich coś na deser, co rodzina okrzyknęła jednym słowem: przepyszne!(więcej…)