You are currently viewing Crumble ze śliwkami bezglutenowe, wegańskie
Crumble ze śliwkami bezglutenowe, wegańskie

Z okazji pierwszego dnia jesieni, wracam do Was po dłuższej przerwie. Wracam z nowym przepisem oczywiście. Crumble ze śliwkami bezglutenoweczyli nic innego jak śliwki zapiekane pod pyszną kruszonką.Crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie śliwki pod kruszonką

Idealny deser na chłodne dni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z bitą śmietanką kokosową.

Crumble ze śliwkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Spód stanowi warstwa płatków owsianych, następnie słodko kwaśna pierzynka śliwek i chrupiąca, bezglutenowa i wegańska kruszonka. Coś wspaniałego!

Taki deser zapieka się w naczyniu żaroodpornym. Może to być jedna duża forma do zapiekania lub kilka małych, stanowiących porcję dla jednej osoby.

Ja lubię zapiec śliwki pod kruszonką w dużym naczyniu i nakładać łyżką do miseczki czy na talerzyk, choć bardziej estetycznie wyglada w osobnych porcjach.

Crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie śliwki pod kruszonką

Przepis na crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie pojawił się już kilka dni temu na moim profilu na Instagramie. Szybciutko kliknij obserwuj, jeśli chcesz widzieć przepisy, których tutaj jeszcze nie ma. Tam moje przepisy i zapowiedzi przepisów lądują jako pierwsze, więc warto zaglądać.

Kilka osób już wypróbowało mój przepis na śliwki pod kruszonką i z tego co mówią, wychodzi bardzo smakowicie. Nie wierz mi na słowo, sprawdź sam/a!

Crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie śliwki pod kruszonką

Crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie

Śliwki na owsiance zapiekane pod bezglutenową i wegańską kruszonką
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Porcje 4 osoby
Przygotowanie 5 min.
Czas pieczenia 30 min.
Drukuj Zapisz

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
  • 125 g masła wegańskiego u mnie Violife
  • 70 g erytrolu
  • 1 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej, sorgo, owsianej bg
  • ½ szklanki mąki ryżowej lub sorgo, gryczanej, kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki kasztanowej lub ryżowej, jaglanej, sorgo, migdalowej
  • 1 szczypta soli
  • szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka płatków migdałowych opcjonalnie

Wykonanie

  • Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki. Mniejsze wystarczy na połówki. Wsypujemy do miski.
  • Dodajemy 3 łyżki erytrolu oraz cynamon. Mieszamy.
  • Zimne masło wegańskie kroimy w kostkę. Dodajemy cukier/erytrol puder, szczyptę soli i mąki. Wyrabiamy szybko kruszonkę.
  • Na spód naczynia do zapiekania ( u mnie 25x20cm) wysypujemy płatki owsiane. Zalewamy mlekiem roślinnym. Na to nakładamy śliwki oraz kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałów
  • Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra/dół.
  • Smacznego!
Podoba się przepis?Jeśli go wypróbujesz, oznacz mój profil na Instagramie @nicpon_w_kuchni lub #nicponwkuchni bym mogła podziwiać Twoje wykonanie i udostępnić u siebie!

Sprawdź pozostałe propozycje super sprawdzonych przepisów na jesień!

 Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową 

 Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami 

 Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie 

 Tarta ze śliwkami i bezą wegańska i bezglutenowa 

 Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami 

(Visited 6 510 times, 1 visits today)

Sprawdź co jeszcze Nicpoń serwuje w menu:

Nie czujesz się najlepiej w robieniu pierogów bez glutenu?

Zobacz nagranie z warsztatów, podczas których uczę jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi.  Pokazuję cztery różne sposoby na ciasto i dzielę się przepisami na super farsze.

Kliknij w obrazek, by poznać szczegóły!

 

 

————————————————————-

Polub Nicponia na Facebooku i Insta, by nie przegapić nowości:

Pobierz prezent: >> Zapisz się po prezent

  • Darmowe checklisty z produktami, które są niezbędne w kuchni bez glutenu i alergenów oraz seria mailów ze wskazówkami, dzięki którym zobaczysz, że dieta bezglutenowa i bez nabiału i jajek nie jest wcale trudna!

Zapraszam do Nicponiowego sklepu, gdzie znajdziesz ebooki i kursy:

>> SKLEP

Kupując moje produkty, pomagasz w rozwoju nicponiowego bloga.

Możesz również zostać PATRONEM bloga i tak pomóc w jego rozwoju. Kliknij w zdjęcie poniżej by zobaczyć jakie bonusy Cię czekają w zamian za wsparcie. 🙂

 

Dziękuję Ci za odwiedziny bloga. Zapraszam ponownie! 🙂

Udostępnij:

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Ania

    Czy można masło zastąpić oliwa? Czy to nie zadziała?

    1. Awatar użytkownika
      Karolina Nicpoń

      Najlepiej sprawdzi się jednak tłuszcz w formie stałej jak np olej kokosowy czy margaryna.

  2. Dominika

    5 stars
    Świetne ciasto. Ludzie są bardzo zdziwieni kiedy powiedziałam, że jest wegańskie. 🙂

  3. Ania

    Muszę powiedzieć, że świetny przepis. Ciasto jest przepyszne i śliwki idealnie pasują do crumble.

Dodaj komentarz

Recipe Rating