Z okazji pierwszego dnia jesieni, wracam do Was po dłuższej przerwie. Wracam z nowym przepisem oczywiście. Crumble ze śliwkami bezglutenoweczyli nic innego jak śliwki zapiekane pod pyszną kruszonką.
Idealny deser na chłodne dni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z bitą śmietanką kokosową.
Crumble ze śliwkami jest bardzo proste w przygotowaniu. Spód stanowi warstwa płatków owsianych, następnie słodko kwaśna pierzynka śliwek i chrupiąca, bezglutenowa i wegańska kruszonka. Coś wspaniałego!
Taki deser zapieka się w naczyniu żaroodpornym. Może to być jedna duża forma do zapiekania lub kilka małych, stanowiących porcję dla jednej osoby.
Ja lubię zapiec śliwki pod kruszonką w dużym naczyniu i nakładać łyżką do miseczki czy na talerzyk, choć bardziej estetycznie wyglada w osobnych porcjach.
Przepis na crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie pojawił się już kilka dni temu na moim profilu na Instagramie. Szybciutko kliknij obserwuj, jeśli chcesz widzieć przepisy, których tutaj jeszcze nie ma. Tam moje przepisy i zapowiedzi przepisów lądują jako pierwsze, więc warto zaglądać.
Kilka osób już wypróbowało mój przepis na śliwki pod kruszonką i z tego co mówią, wychodzi bardzo smakowicie. Nie wierz mi na słowo, sprawdź sam/a!
Crumble ze śliwkami bezglutenowe i wegańskie
Składniki
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru, erytrolu, ksylitolu itp
- 125 g masła wegańskiego u mnie Violife
- 70 g erytrolu
- 1 szklanka mąki jaglanej lub ryżowej, sorgo, owsianej bg
- ½ szklanki mąki ryżowej lub sorgo, gryczanej, kukurydzianej
- ½ szklanki mąki kasztanowej lub ryżowej, jaglanej, sorgo, migdalowej
- 1 szczypta soli
- ⅔ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- ⅔ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka płatków migdałowych opcjonalnie
Wykonanie
- Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki. Mniejsze wystarczy na połówki. Wsypujemy do miski.
- Dodajemy 3 łyżki erytrolu oraz cynamon. Mieszamy.
- Zimne masło wegańskie kroimy w kostkę. Dodajemy cukier/erytrol puder, szczyptę soli i mąki. Wyrabiamy szybko kruszonkę.
- Na spód naczynia do zapiekania ( u mnie 25x20cm) wysypujemy płatki owsiane. Zalewamy mlekiem roślinnym. Na to nakładamy śliwki oraz kruszonkę. Posypujemy płatkami migdałów
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra/dół.
- Smacznego!
Sprawdź pozostałe propozycje super sprawdzonych przepisów na jesień!
Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową
Szybkie ciasto z dyni z korzennymi przyprawami
Muffinki dyniowe bezglutenowe i wegańskie
Tarta ze śliwkami i bezą wegańska i bezglutenowa
Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Czy można masło zastąpić oliwa? Czy to nie zadziała?
Najlepiej sprawdzi się jednak tłuszcz w formie stałej jak np olej kokosowy czy margaryna.
Świetne ciasto. Ludzie są bardzo zdziwieni kiedy powiedziałam, że jest wegańskie. 🙂
Muszę powiedzieć, że świetny przepis. Ciasto jest przepyszne i śliwki idealnie pasują do crumble.
Dziękuję pięknie za komentarz. Cieszę się, że smakuje 🙂